A terhesség alatti vizsgálatok az anyasági segély igénybevételének is feltételei

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


A terhesség alatti vizsgálatok az anyasági segély igénybevételének is feltételei

Kötelező a tanácsadásra járni? A juttatások megszerzésének feltétele, hogy megjelenjen a kismama a tanácsadáson? Mit csinál a védőnő? Mi a feladata?

Várandósgondozás
A várandósgondozás törvényben előírt kötelező feladat a szülész-nőgyógyász, a háziorvos és a védőnő számára egyaránt.
A védőnői várandósgondozás ott történik, ahol az anya életvitelszerűen tartózkodik, míg az orvosi ellátás megvalósulhat államilag biztosított terhesgondozóban, vagy magánpraxisban egyaránt. A védőnők önálló védőnői tanácsadás keretében (de a többi szakemberrel együttműködve) végzik feladataikat.

Az anyasági segélyhez 4 pecsét szükséges
FONTOS!  A várandósgondozáson való részvétel az anyák számára nem kötelező, ám ha nem vesznek részt azon, elesnek a gondozáshoz kötött egyszeri anyasági segélytől, amelynek összege, 2012. évben 64.125 Ft, ikrek esetében pedig 85 500 Ft.  Ahhoz, hogy ezt az összeget megkaphassa a leendő anya, legalább 4 orvosi vizsgálaton kell megjelennie, koraszülöttek esetében egy megjelenés is elégséges. A védőnői tanácsadások száma ebbe nem tartozik bele.

Akkor feltehetjük a kérdést: Miért is kell védőnői tanácsadásra járni?
Nem a pecsétek számáért, hanem azért, mert a gondozási team magasan képzett szakembere nem orvosi szempontok alapján gondozza a várandós anyát, hanem boldog, néha esendő nőként. Meghallgatja pozitív és negatív élményeit, panaszait, tanácsot ad a várandóssággal kapcsolatos (a kompetenciájába tartozó) kérdésekben, például a terhes életmód, táplálkozás, testmozgás, sport… Felvilágosítja azokról a szociális juttatásokról, amelyeket igénybe vehet.

Miben segít a védőnő?
A védőnő feladatai közé tartozik a kismama nyilvántartásba vétele, a várandós kiskönyv kiállítása, esetleg a különböző vizsgálatok beutalóinak kiadása (Szombathelyen így működik), a leletek begyűjtése, azok ismertetése a várandóssal és rögzítése a kiskönyvben. Figyelemmel kíséri, hogy valamennyi fontos vizsgálat megtörtént-e. Van olyan vizsgálat, amelynek elmaradása kellemetlen következménnyel jár. A fertőző májgyulladás vizsgálati leletének hiányában a gyermeket kötelezően védőoltásban kell részesíteni a megszületést követő 24 órán belül.
A várandós anya a védőnővel sok esetben többször találkozik, mint a gondozást végző orvossal, hiszen otthonában is látogatja őt igény szerint.

Milyen vizsgálatokat végez a védőnő?
A védőnő az önálló védőnői tanácsadás keretében nem csak a leleteket regisztrálja, hanem elvégez néhány alapvizsgálatot – vérnyomásmérés, súly- és vizeletellenőrzés, haskörfogat mérése – megbeszélik a következő időszak teendőit. Segít eligazodni a várandósgondozás útvesztőiben. Megbeszélik a szükséges szakvizsgálatokat, és felvilágosítja az anyát azok menetéről, fontosságáról.

Felkészülés a baba érkezésére
A szülés időpontjához közeledve felkészíti az anyát - igény szerint a párját is - a szülés megindulására, annak biztos jeleire, lefolyására, ismerteti a szülőintézeti protokollt (ez kisvárosban sokkal egyszerűbb), segít az anyának szülési tervet készíteni, ha igényli. Táplálja önbizalmát, segíti a szoptatásra való felkészülésben, az újszülött fogadásában.
Fontos, hogy mindig tárgyszerű, megbízható, naprakész legyen a felvilágosítás, a tanács. Fel kell készíteni az anyát a kellemetlen, néha fájdalommal járó, de a fájdalom mögött rejlő szép pillanatokra is.
Forduljon bizalommal védőnőjéhez!

Fotó: Freepik


Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


2012.03.12