Az IBS is növelheti a vetélés veszélyét

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Az IBS is növelheti a vetélés veszélyét

Az egyik gyakori bélbetegségben szenvedő nők akár 20 százalékkal gyakrabban vetélnek el. Első ízben vizsgálták meg az irritábilis bélszindróma (IBS) és a magzat elvesztésének kapcsolatát, és kiderült, hogy az érintett asszonyoknál sokkal körültekintőbb terhesgondozásra lenne szükség.

Az IBS-ben szenvedők körében gyakoribb a vetélés
A kutatók megvizsgálták 100 000 brit nő adatait, akik 1990 januárja és 2008 decembere között estek teherbe. Közülük csaknem 26 000 volt az IBS-es esetek száma. Ez a krónikus bélbetegség fájdalommal és puffadással jár. Az összes vizsgált személy közül 6500 vetélt el (6 százalék), ami a normális mértéken belül van. Az IBS-es nők körében azonban 7,5-re emelkedett az arány, ami viszont már jelentős. A kockázat tovább emelkedett (30 százalékra) azoknak a körében, akiket korábban már kezeltek depresszióval és szorongással. Az IBS összefügg a krónikus kimerültséggel és a fibromialgiával, mely utóbbi kiterjedt fájdalomérzetet okoz. A kutatók szerint azt is meg kellene vizsgálni, hogy ez a két állapot is okozhat-e vetélést.

Más ellátást igényelnek az IBS-ben szenvedő kismamák
A kutatást az ír Cork Egyetem és a Manchester Egyetem munkatársai végezték el. Az egyik szerző, Dr Ali Khashan elmondta: „Úgy véljük, eredményeink felnyitják az orvosok szemét, és felismerik, hogy az IBS-es nőket máshogy kell ellátni, ha gyermeket várnak.”

Figyelni kell az egészséges életmódra
Az irritábilis bélszindróma gyakori emésztőszervi megbetegedés, mely fájdalmas bélgörcsökkel jár, felfúvódással, hasmenéssel, vagy éppen székrekedéssel. Bár gyógyíthatatlan, a tünetek enyhíthetők gyógyszerrel, vagy életmódváltással. Virginia Beckett a Szülész-nőgyógyász Királyi Szakkollégiumból óvatosságra intett: „Az IBS-t gyakran félrediagnosztizálják, és más problémák is állhatnak a háttérben, melyek hozzájárulhatnak a terhesség megszakadásához. Minden kismamának folsavat kellene szednie, abbahagyni a dohányzást, lefogyni és egészségesen táplálkozni a kockázat csökkentése érdekében.”

Forrás: Medipress
Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2012.05.29