Csökkenti a koraszülést az olcsó eszköz

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Csökkenti a koraszülést az olcsó eszköz

Spanyol orvosok azt állítják, hogy egy olcsó orvosi eszköz egyes kockázatnak kitett nők esetében drámai mértékben csökkentheti a koraszülések számát.

Méhszájsapka a koraszülések megelőzőséért
A 34. hét előtti születést számos egészségügyi rendellenességgel hozzák összefüggésbe. A Lancet szakfolyóiratban publikált tanulmány kimutatta, hogy a méhszájsapka alkalmazása a kockázatnak kitett csoportban csökkenti a koraszülés arányát.

A rövidebb méhnyakkal rendelkező nőknél nagyobb a koraszülés kockázata
A kísérlet során az orvosok 25 mm-nél rövidebb méhnyakkal rendelkező nőket vizsgáltak. Az ilyen nők esetében magasabb a koraszülés kockázata. A méhnyakat a 18. és a 22. hét között mérték ultrahangvizsgálattal. A 11 875 résztvevő közül 726-nak volt 25 mm-nél rövidebb a méhnyaka. E csoport fele rendelkezett pesszáriummal, a méhnyakba helyezett kisméretű szilikongyűrűvel. A pesszárium nélküli csoportban a csecsemők 27 százaléka jött világra koraszüléssel, ezzel szemben a pesszáriumos csoportban ugyanez az arány csak hat százalék volt.

A pesszárium megbízható lehetőség
Maria Goya, a Vall dHebron kórház kutatója elmondta, hogy a pesszárium behelyezése megfizethető eljárás, amely nem invazív, könnyen kivitelezhető, és tetszés szerint eltávolítható. A kutatás azt mutatta, hogy a pesszárium megbízható alternatívát jelent a koraszülés megelőzésében a kockázatnak kitett nők esetében.

További kutatások szükségesek
A módszer hatékonyságának bizonyításához azonban további kutatásokra lesz szükség. Azt is ki kell deríteni, vajon a pesszárium más, a koraszülés kockázatának kitett nőknek is segíthet-e. Mivel azonban a szakértők szerint kevés nő rendelkezik rövid méhnyakkal, ez a szűrési módszer meglehetősen eredménytelen. A pesszárium hatékony kezelésként való alkalmazásáig tehát további alapos kutatásokra lesz szükség.

Forrás: Lancet szakfolyóirat
Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2012.07.04