Kegel-gyakorlatokkal a terhességi inkontinencia ellen

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Kegel-gyakorlatokkal a terhességi inkontinencia ellen

Egy friss kutatás szerint, azok a terhes nők, akik rendszeresen erősítik medenceizmaikat, kevesebb eséllyel fognak a harmadik trimeszterben vizelet-visszatartási problémákkal küzdeni.

Megelőzhető az inkontinencia?
A szakemberek már régóta ajánlják, hogy a várandós nők medenceizmaik erősítése céljából végezzenek úgynevezett Kegel-gyakorlatokat, ám arról idáig nem volt biztos tudásuk, vajon ezzel az inkontinencia is kiküszöbölhető-e.
 
Gyakorlatok - vizsgálat
A mostani vizsgálat során dr. Signe Stafne, a Norvégiai Tudomány- és Műszaki Egyetem munkatársa csapatával együtt 855 második trimeszterben levő állapotos kismamát kért fel egy kísérletre, mely során az alanyok egy része csatlakozott egy szakember által vezetett csoporthoz, míg a többiek otthon végeztek gyakorlatokat a kapott utasítások alapján. Az első csoport hetente részt vett egy egyórás aerobic-órán, mely során erősítettek és Kegel-gyakorlatokat is végeztek. Emellett otthonra is kaptak feladatot, amit legalább hetente kétszer kellett elvégezniük.
 
Az eredmények
12 hét elteltével, amikor már valamennyi nő a terhessége vége felé járt, az első csoport tagjainak csupán 11 százaléka panaszkodott vizelet-visszatartási gondokra, szemben a kontrollcsoport 19 százalékával. Azok közül pedig, akik a vizsgálat elején még nem küzdöttek inkontinenciával, az első csoportban csupán 1, míg a másik csoportban 5 százaléknál alakult ki a probléma.
 
A Kegel-gyakorlatok segítenek
A British Obstetrics Journal című lapban megjelent tanulmány készítői leszögezték, hogy megfigyeléseik alapján a Kegel-gyakorlatok a vizelet-visszatartás kezelésére és megelőzésére egyaránt alkalmasnak bizonyultak, ezért minden várandós nőnek bátran ajánlják azok elsajátítását.

Forrás: medipress

Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2012.09.27