Terhességi vizsgálatok a második trimeszterben

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


Terhességi vizsgálatok a második trimeszterben

Túl vagyunk a korai ultrahangon, már kicsit nyugodtabban készülhetünk a következő időszakra, hiszen bizonyossá vált a várandósság. A magzati UH kizárhatta néhány genetikai betegség és az idegcső záródási rendellenesség lehetőségét.

A 16. héten újabb vérvétel esedékes
Fertozo májgyulladás lehetőségének vizsgálata. - Olyan fontos vizsgálatról van szó, ha ez elmarad, vagy eredménye nem található az anyai dokumentumokban  (leletek, kiskönyv beírásai) akkor a protokoll szerint a megszületett gyermeket fertőzöttnek tekintik és azonnali védőoltásban részesítik megszületés után 12 órán belül.
A fertőző májgyulladás (hepatitis) vírus  által okozott megbetegedés - több alfaja van Hepatitis A, B,C,…. . Vérrel terjed, de testnedvekkel (nyál, hüvelyváladék)  is lehetséges a fertőzés átadása.
A kórokozó a máj szerkezetét károsítja visszafordíthatatlan elváltozásokat okozva, amely után a máj működése romlik, és súlyosan veszélyezteti az életminőséget néha halálos is lehet. A vírusok, méretük folytán átjutnak a méhlepényen és a magzati szervezetbe jutva megfertőzik azt. A betegség tünetei a megszületés után néhány évvel jelentkezhetnek, ami már késő lehet, mert a májkárosodás már elkezdődött. 
Az anyai vérvétellel kiszűrhető a fertőzés, és a megszületett gyermek védőoltással megvédhető.

AFP – alpha foetoprotein-  egy a magzati szervezetben jelen levő fehérje, ami nagy mennyiségben kerül az anyai véráramba akkor, ha valamilyen záródási rendellenesség található a fejlődő magzaton (gerincoszlop folytonossági probléma, agykoponya rendellenessége, hasfal záródási hiány). Ebben az esetben az érték megemelkedik, ami újabb vizsgálat szükségességét indikálja. Ikerterhesség esetén az érték akár 2x, 3x is magasabb lehet mint a megengedett.

II. ellenőrző UH a 20-21. héten
A várandósság alatt végzett  UHG vizsgálatok számára a Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumnak van ajánlása, azt hogy hány vizsgálat készül, azt mindig a helyi protokoll írja elő. Így területenként eltérő számok lehetnek.
Ez a vizsgálat pontosítja a magzat korát, fejlettségét, az idegcső folytonosságát, és ha lehetséges a nemét. Ellenőrzi a szív működését, a vesék szerkezetét, és kizárhatja a nagyobb jól érzékelhető fejlődési rendellenességeket is.

II. kötelező vérvétel
Fontos ellenőrizni, hogy a magzat milyen tempóban üríti az anyai raktárakat, miből van hiány, kell-e pótolni valamit. Leggyakrabban a vastartalék csökken, ezt kell fokozatosan feltölteni, vaskészítmény adásával, amit a gondozó orvos ír fel.
RH negatív, és 0-ás vércsoport esetén az ellenőrzés fontos, a lehetséges ellenanyagtermelődés miatt.


Fotó: Freepik


Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


2012.10.01