Babavárás: megbetegítheti a babát a szülő foglalkozása? Veszélyes szakmák, amikre nem is gondolnál

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babavárás: megbetegítheti a babát a szülő foglalkozása? Veszélyes szakmák, amikre nem is gondolnál

Két friss tanulmány is arra hívja fel a figyelmet, hogy azoknál a nőknél és férfiaknál, akik munkahelyükön különféle vegyi anyagokkal vannak körülvéve, megnőhet az esélye annak, hogy gyermekük valamilyen születési rendellenességgel jön a világra. De nem csak a vegyi anyagok lehetnek károsak.

Két friss tanulmány is arra hívja fel a figyelmet, hogy azoknál a nőknél és férfiaknál, akik munkahelyükön különféle vegyi anyagokkal vannak körülvéve, megnőhet az esélye annak, hogy gyermekük valamilyen születési rendellenességgel jön a világra.

Hogyan hat az apák munkaköre a gyermekek egészségére?
Az első tanulmány során olyan apák gyermekeit figyelték meg, akik meghatározott munkakörben - például matematikusként, fizikusként, számítógépes szakemberként, művészként, fényképészként, ételszállítóként, fodrászként, sminkesként vagy kertépítőként - dolgoznak. A kutatást vezető Tania Desrosiers, a Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem Születési Rendellenességeket Kutató és Megelőző Központjának munkatársa kifejtette, vizsgálataik során kimutathatóvá vált, hogy az apák munkaköre bizonyos mértékben kihatással lehet a leendő gyermek egészségi állapotára is: hogy csak egy példát vegyünk, a fényképészek gyermekei háromszor nagyobb eséllyel vannak kitéve a veleszületett glaukómának, azaz zöldhályognak.
 
A rendellenességgel született gyermekek apáinak foglalkozása
Az Occupational and Environmental Medicine című lapban megjelent tanulmány során közel 1000 olyan apát követtek nyomon a szakemberek, akiknél valamilyen születési rendellenességgel jött világra a gyermek, és adataikat összevetették 4000 olyan apáéval, akiknek utódainál semmilyen gond nem jelentkezett a születésnél. Az eredmények azt mutatták, hogy a foglalkozások egyharmada - többek között az építész, az egészségügyi dolgozó, a tűzoltó, a halász, a mozdonyvezető vagy a katona - semmilyen kapcsolatba nem volt hozható a születési rendellenességekkel, néhány azonban igen. Így például a művészek utódainál gyakrabban jelentkeztek a szájjal, szemmel, füllel, béllel, végtagokkal vagy szívvel kapcsolatos gondok, a fényképészeknél és sofőröknél különféle látással kapcsolatos problémák, a kertészeknél, kertépítőknél pedig inkább a bélrendszerrel kapcsolatos rendellenességek voltak gyakoribbak.
 
A vegyszerekkel dolgozó nők gyermekei
Egy másik vizsgálat során - amely szintén a fenti lapban jelent meg - a szakemberek Suzanne Gilboa, az Egyesült Államok Betegségellenőrző és Megelőző Központjának (CDC) munkatársa vezetésével arra a felismerésre jutottak, hogy bizonyos szerves oldószerekkel való érintkezés hatására megnőhet a születéskor eloforduló szívelégtelenségek esélye. Ezek az oldószerek különféle festékekben, lakkokban, ragasztókban, hajfestékekben, nyomtató tintákban vagy akár számos mezőgazdasági termékben is megtalálhatóak, és könnyen belélegezhetőek, de akár a bőrön vagy szájon át is bejuthatnak a szervezetbe. A kutatás során több mint ötezer nőt figyeltek meg, akik ilyen szerekkel dolgoztak terhességük korai szakaszában, és úgy látták, hogy körükben a szívbetegséggel született gyermekek száma enyhe mértékben nőtt.
 
Kerülni kell a veszélyes anyagokat!
A fenti eredmények figyelembe vétele mellett a szakemberek fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy közvetlen ok-okozati összefüggés semmilyen munkakör és semmilyen születési rendellenesség között nem mutatható ki egyértelműen, és a tanulmány készítői semmiképpen sem javasolják, hogy a fentiek miatt bárki megváltoztassa a munkakörét, de a veszélyes anyagokkal való érintkezést mindenképp tanácsos kerülni, és a védőruha viselése is mindenkinek ajánlott.

Forrás: Medipress

Fotó: Freepik

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Meddő próbálkozás? »
A stressz gátolja a gyermekáldást! »
Vérvizsgálatból kimutatható a koraszülés kockázata »


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2015.08.31