Kisokos - mit szabad és mit nem ajánlott a terhesség alatt?

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


Kisokos - mit szabad és mit nem ajánlott a terhesség alatt?

A várandósság alatt számos kérdés foglalkoztatja a kismamákat: szabad-e hajat festeni, szoláriumozni, szaunázni, szőrteleníteni, utazni babavárás idején? Veszélyes-e a kismamára, vagy a magzatra a mikrohullámú sütő, a mobiltelefon, a számítógép?

A terhes kismamákat sokszor ijesztgetik, hogy mi minden hathat károsan a magzatra - mások viszont azt mondják, nem kell ezeket annyira komolyan venni.

Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő szakértőnk segítségével összeszedtük, mi káros vagy éppen veszélytelen a kismamákra, és mire kell különösen odafigyelni várandósság alatt.

Káros-e a kismamáknak?


Hajfestés, dauerolás:
Mivel nem ismert ezeknek az anyagoknak az összetétele, és milyen mértékben kerülnek a keringésbe, ezért a legsérülékenyebb időszakban  (az első 12. hétben) nem ajánlatos.

Szőrtelenítés:
Mivel erős vegyszereket tartalmaznak a szőrtelenítő krémek, ezért a gyantázás és az epilálás, borotválás javasolt a terhesség ideje alatt.

Smink:
A jó minőségű készítményeket bátran használhatja minden kismama a várandósság ideje alatt is. Ebben az időszakban is meg kell őrizni az egyéniséget és a szépséget is.

Szolárium:
Nincsenek róla vizsgálati eredmények, hogy mennyire káros vagy veszélytelen. Az biztos, hogy túlzott használata nem ajánlott, minden esetben takard le a hasad, utána fogyassz bőségesen folyadékot és használj testápolót.

Szauna:
Aki soha nem csinálta, ne a várandóssága alatt akarja elkezdeni. Aki rendszeresen járt szaunába, az a várandóssága idején folytathatja, de rövidebb ideig és langyos vizes zuhanyozással hűsítsd le magad, az elveszített folyadékot pótold.

Kádfürdőzés:
Ne legyen nagyon forró a víz!  A forró víz alhasi vérbőséget okoz, ami koraterhességben az embrió lelökődését okozhatja. Később a kellemes meleg vizes kádfürdőzés jótékony hatású lehet stresszoldásra, gyakori apró méhizom feszülések lazítására, pihenésre. Használjon aromaterápiát, javítja a hangulatot, csökkenti a feszültséget.

Számítógép, mobiltelefon:
Nincsenek róla adatok, hogy károsítaná a fejlődő magzatot.

Mikrohullámú sütő:
Ugyanaz vonatkozik a kismamákra is, mint másokra. A működő szerkezettől mindig távol kell állni, így biztos elkerülöd a káros sugarakat.

Utazás:
Ha a terhesség problémamentes, nyugodtan utazhatsz. A trombózisveszély miatt gyakrabban állj fel és sétálgass, mozogj keveset.
És ne feledd! A várandósság alatt kapott leleteid és a várandós kiskönyvedet mindig vidd magaddal! Most még fontosabb megkötni a külföldön érvényes betegbiztosítást!

Veszélyforrások terhesség alatt


Fertőzések terhesség alatt
A személyi higiéné mindig fontos, de a várandósság alatt fokozottan kell figyelni rá. A várandósság alatt a hormonváltozások miatt a hüvely flórája sokkal fogékonyabb a fertőzésekre (gomba, egyéb baktériumok), ezért mindig savas vegyhatású intim mosakodó szappant használj. Ezzel a fertőzéseket többnyire megelőzheted.

Veszélyes ételek a terhesség alatt
A konyhában és ételek készítésénél is legyél fokozottan óvatos. Az alapanyagokat mindig alaposan tisztítsd meg, főleg a földdel érintkező zöldségek felszínén lehetnek veszélyes kórokozók. A tojás tisztogatása akár hűtőben tárolás, akár étel készítése előtt is fontos, mivel a szalmonella kórokozója a héjon lehet.
Tartózkodj a nyers húsok, pasztőrözetlen házi tej, lágy házi sajtok fogyasztásától. Veszélyforrások lehetnek. 

Fotó: Freepik


Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


2013.04.02