Főoldal > Cikkek > 9 hónap > A 10 legnépszerűbb terhességi babona, amiben ma is sokan hisznek - Neked melyiket mondták már? - Szülők Lapja

A 10 legnépszerűbb terhességi babona, amiben ma is sokan hisznek - Neked melyiket mondták már?

Szülőklapja képMilyen terhesség körüli babonák léteznek a köztudatban? A csúcsos has vagy akár a reggeli rosszullétek gyakorisága valóban jelezné a baba nemét? És hogyan vélekednek a terhesség körüli babonákról, népi hiedelmekről sztárjaink?

Szerző: Szülők lapja
2014-11-10
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A babavárás, illetve a születés körüli babonák mindig is jobban felértékelődtek, mint hétköznapunk egyéb babonái. Amikor gyermekünket várjuk, akkor nem csak mi magunk leszünk szeszélyesebbek (és néha magunk számára is kiszámíthatatlanok), hanem hajlamosabbak vagyunk a tudományos alátámasztást nélkülöző közhiedelmeket is könnyebben befogadni.

Sorra vettük a legfelkapottabb várandós babonákat, és sztárokat kerestünk meg, hogy meséljenek arról: náluk ez hogyan működött gyermekük megszületését megelőzően.

10 LEGELTERJEDTEBB TERHESSÉGI BABONA
Fiú lesz vagy lány?

1. Reggeli rosszullétekből következtetni lehet a baba nemére.
Sokan tartják úgy, hogy ha a terhesség kezdetén gyakran vagyunk rosszul, akkor lányra, ha ritkábban (vagy egyáltalán nem) akkor inkább kisfiúra lehet számítani.

Mások a reggeli rosszullétekből nem a baba nemére, hanem a születendő kisbaba hajacskájának dússágára következtetnek: ha túl sokszor vagyunk rosszul a terhesség ideje alatt, akkor hajas baba érkezik (mondván a baba haja ingerli az anyukát). Erre a babonára már sokan rácáfoltak, és semmilyen tudományos alapja nincs.

2. Ha az anyuka arca kerekedik ki, akkor fiút, ha a csípője, akkor lányt vár
Ezt a babonát már kevesebben ismerik, de még így is sok kismamától lehet hallani. A kritikus hangok igyekeznek cáfolni a szerintük egyértelmű badarságot, hiszen a baba neme nem határozhatja meg azt, ami előre kódolt, genetikai kérdés.

"Én alapvetően nem hiszek a babonákban. Mégis kimondottan szórakoztat, amikor a pocakom körüli találgatásokba merülnek körülöttem az emberek.
Úgy érzem néha, még a babonákat is ellentétesen értelmezik sokan, pont úgy, mint a körülöttünk lévő élethelyzeteket, érzelmeket.
Nekem a kisebbik lányom, Flóra megszületését megelőző hetekben, már volt egy ugyanazon a napon "csúcsos" és "lapos" hasam, "fent elhelyezkedő" és "leszállt", szülés pillanatait előre jelző pocim is - és az arcomat is látták már "változatlannak" és mutatott "vizes-felpuffadt" formát."
Béres Alexandra - Fitnesz világ- és Európa bajnok, 2 gyermek édesanyja


3. Jegygyűrűvel megmondható a baba neme
Egy egyszerű módszer segítségével megtudható, hogy fiú vagy leánygyermekünk születik-e. Ezt nem csak a terhes kismamák próbálhatják ki, hanem a szülés előtt álló lányok, fiatal nők is (vagyis jövendölni is lehet ezzel a módszerrel). Cérnára kell felfüggeszteni tűt vagy jegygyűrűt, amit ezután rezzenéstelen kézzel ki kell tartani az érdeklődő csuklója fölött (a kérdező keze eközben ökölbe szorítva, felfelé néz). Az inga egy idő után el kezd kimozdulni... Ha ez a mozgás kör-körös lesz, akkor lánya lesz az illetőnek, ha egyenes, akkor fiú. Ugyanezzel a módszerrel az is megállapítható, hogy valakinek hány gyermeke fog születni. Játéknak jópofa, de jobb, ha inkább a saját megérzésünkben hiszünk.

4. Ha a has csúcsos, akkor kisfiút várunk, ha lapos, akkor kislányt
Erre a nép hiedelemre is már sok kismama rácáfolt, és sokan nem is hisznek benne – mégis minden kismama megállapítja magáról a tükörben, hogy neki éppen csúcsos vagy lapos hasa van-e.

"Alapvetően nem hiszek a babonákban, de a várandósság körüli babonák - pici babáról lévén szó - azért mégis csak tudtak hatni rám. Az első két gyermekemnél a babaruha-vásárlásokat az utolsó pillanatra időzítettem. A harmadik gyermekemnél, mint mindenben, ebben is más volt a helyzet. A terhességem felénél járva, többször is elcsábultam, és felülkerekedtem a babonás szokáson: amikor egy-egy cuki babaruhát megláttam a kirakatban, nem törődtem a babonával, azonnal elcsábultam. A babaszobákat mindhárom terhességem idején viszont csak az utolsó pillanatban rendeztem be véglegesen.
A csúcsos has-lapos has babonát pedig eleve megdöntöttem, mert legutóbb is pontosan ugyanúgy gömbölyödtem, mint előtte a fiúkkal  - bár az is igaz, hogy a terhességem már teljesen különböző volt.”
Jaksity Kata - televíziós műsorvezető, 3 gyermek édesanyja


5. A mell változásáról is következtetni lehet a baba nemére
Ez talán egy kevésbé ismert teória, aminek egyszerűen az lehet az oka, hogy a bimbóudvar színe nem kifejezetten társasági téma.
Amúgy sem túl könnyű elhinni, hogy az erősen besötétedő bimbóudvar jelezni tudná a születendő kisbaba nemét, még kevésbé azt, hogy a mellek megnagyobbodásából lehetne következtetni, hogy kisfiút vagy kislányt várunk.

6. Terhességük alatt szeszélyesebbé váló kismamák lánygyermeket várnak
Nagyon logikusan hangozhat elsőre, hogy a szeszélyesebb nők kislányt várnak (és nagyon gyanút keltő, hogy ezt valaha egy férfi találta ki...), de ez is inkább a szórakoztató népi mendemondák körébe, mintsem a megalapozott tudományos tények kategóriájába sorolható.

"Egyáltalán nem számítom magam babonásnak. Az én hasam például csúcsos volt inkább, mégis lányom lett. Persze a babonákban nem emiatt nem hiszek, soha nem is hittem. Semmiféle babonában nem hiszek alapvetően."
Koós Réka - színésznő, 1 gyermek édesanyja


7. Ha sósat kívánunk, akkor fiú – ha édeset, akkor lány
Egyesek szerint a kívánósságból is ki lehet következtetni a baba nemét: ha édességet kívánunk, akkor valószínűbb, hogy kislányt hordunk a szívünk alatt, ha pedig a sósabb ízeket, akkor inkább kisfiút. A babona sok évszázadnyi megfigyelésen nyugszik, a tudomány mégis azt mondja, hogy ha kívánunk valamit, akkor a szervezet próbálja jelezni azt, hogy mire van szüksége.

8. Újév első napján betoppanó férfilátogató kisfiú születését jelzi
A népi hiedelem sok és érdekes babonát tart számon. Az egyik ilyen az, hogy ha Újévkor férfi látogató érkezik, akkor fiúbabára lehet számítani, ha női, akkor kislányra.

9. Babonák az anyajeggyel kapcsolatban
Jobbára a baba nemére vonatkozó terhességi babonák terjedtek el, de léteznek nem a baba nemét feszegető hiedelmek is, melyek a kismamák várandósságával vannak összefüggésben. Ilyen például az, hogy ha az anyukára ráesik egy szilva (egyes országrészeken: cseresznye vagy más gyümölcs), akkor azon helyen a lesz a babának anyajegye.

10. Nem vásárolunk babaruhát a baba megszületéséig
Ez az a babona, ami a leginkább tartja magát. Már nem is annyira babonáról beszélünk, hanem meggyőződésről, óvatos elővigyázatosságról. A baba megszületéséig nem vásárolunk babaruhákat (mások egyáltalán semmilyen más babakelengyét sem.)

És hogy vajon fiú lesz-e vagy lány? Egy teljesen biztos: a baba neme már a fogamzás pillanatában eldől, az összes többi pedig már csak találgatás.

Interjúk: Szülők Lapja
Fotó: pexels

Címkék: terhesség, várandósság, kismama, baba neme, terhességi babonák, babona, népi hiedelem, csúcsos has

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

A szülés megindulásának jelei
A szülés megindulásának jelei

Nagyon fontos, hogy a szülő nők ismerjék a szülés megindulásának jeleit, hogy tudják, mikor kell kórházba indulni, vagy a koraszülés első fenyegető jeleit észlelhessék.

tovább a cikkre
A magzat neme már 7 hetes kortól megmondható - anyai vérből
A magzat neme már 7 hetes kortól megmondható - anyai vérből

Friss kutatások kiderítették, hogy az anyától vett vérből minden kockázat nélkül már a magzat hét hetes korában meg lehet állapítani annak nemét.

tovább a cikkre
Hogyan befolyásolható a baba neme?
Hogyan befolyásolható a baba neme?

A magzat neme a fogamzáskor eldől. Ha X nemi kromoszómájú ondósejt termékenyíti meg a petesejtet, akkor kislány lesz a magzat, ha pedig Y nemi kromoszómájú ondósejt hatol be a női petesejtbe, akkor kisfiú fogan meg. De létezik három módszer, amivel egy kicsit besegíthetünk, ha nagyon fontos, hogy a baba az általunk elképzelt nemű legyen.

tovább a cikkre
9 hónapnyi felkészülés
9 hónapnyi felkészülés

A babavárás 40 hete egy valódi csoda. Két pici sejtből egy új élet születik, eközben pedig a nőből szép lassacskán anyuka válik. Az anyaság érzését már maga a tudat, a pocak gömbölyödése is építi, de természetes, ha a kismamák minél több információt szeretnének kapni a magzatuk fejlődéséről, a rájuk váró vizsgálatokról és a gyakran felmerülő kellemetlen tünetek enyhítési lehetőségeiről.

tovább a cikkre
A magzat neme
A magzat neme

A vizsgálatok során a szülők lélegzetvisszafojtva várják a megerősítést, hogy a babájukkal minden rendben, megfelelő ütemben növekszik, teljesen egészséges. Az örömteli hír után általában az első kérdés rögtön a magzat nemére vonatkozik.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött alma

Túróval töltött alma

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db nagyobb alma 50 g túró 20 g baracklekvár 10 g zabkorpa

Recept:

Az almát alaposan megmossuk, félbevágjuk, kiszedjük a magházát. A túrót elkeverjük a zabkorpával és a lekvárral, és az almába töltjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alma megpuhul.DIETETIKUS VÉLEMÉ(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki?

vissza vissza
Advertisement