Főoldal > Cikkek > 9 hónap > A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt - Szülők Lapja

A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt

Szülőklapja képSzabad-e pocakosan hastáncolni, van-e kizáró ok? Milyen hatással van a tánc a kismamára és a magzatára? Tudtad, hogy a hastánc akár még vajúdás közben is sokat segíthet? Hogyan hatnak a szoptatásra a szülés utáni finom táncmozdulatok? Szakértő válaszol.

Szerző: Szülők lapja
2014-11-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mahasti, nem csak az egyik legnépszerűbb hazai hastáncosnőnk, hanem a pocakos hastánc hazai úttörőjének számít. Ő volt az a hastáncpedagógus, aki az elsők között foglalkozott itthon a várandósság és hastánc testi-lelki hatásaival és egészségügyi vonatkozásaival, illetve elsőként oszlatta el a tévhiteket a várandósság alatti hastánc káros hatásairól. Arról, hogy szabad-e várandósan hastáncolni, milyen hatással van a hastánc a magzatra - ő maga fejti ki véleményét.

Miért jó pocakosan hastáncolni, és miben segít ez a tánc a kismamáknak?
Amikor első gyermekemmel voltam várandós, végigtáncoltam a 9 hónapot. Sok éve táncoltam már ekkor, ám pocakkal első ízben. Egyetlen csodálatos utazás volt ez, és annyira természetes volt, hogy áldott állapotban végig, sőt, szülés közben (!), és után is hastáncolhatok, hogy úgy éreztem, másokkal is meg kell osztanom ezt az élményt. A kisbabámmal való közös táncolás gyönyörűségeiről nem is beszélve.

A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alattAzt régóta tudjuk, hogy a tánc által boldogsághormonok szabadulnak fel. És ha mi boldogok vagyunk, a babánk is ezt fogja érezni általunk. A hastáncra ez kifejezetten igaz, hiszen a tipikusan jellemző hastáncos mozdulatokkal és azoknak teljes átélésével olyan női energiákat mozgósítunk, amelyekre egyetlen más tánc sem képes. A várandósság alatt sokan elveszítik nőiségükbe vetett hitüket, a hastánc ennek visszaszerzésében is segít.

A folyamatos hasi tájékra való fókuszálás által erősítjük a pocakban levő babánkkal való szeretetteli és bensőséges viszonyt, és a mi örömérzetünket természetesen ő is átéli. Erősítjük a kapcsolatot a kicsinyünkkel, miközben finoman őt is táncoltatjuk a pocakban. Fontos megemlíteni a fizikai értelemben vett pozitív hatásokat is. Olyan izmokat stimulálunk a pocakostánc közben, amelyek egyrészt segítenek tartani a babát, másrészt erősítik, és ruganyosítják azon izmokat is, amelyekre a szüléskor lesz szükségünk. Nem utolsósorban vannak olyan mozdulatok, amelyek szülés közben hasznosíthatóak, úgymond megkönnyítik a vajúdást, segíthetik a baba könnyebb világrajövetelét.

Tudni kell, hogy a hastáncnak sok gyökere van. Egyfelől születési tánc is volt. Egyes ősi törzsek asszonyai együtt vajúdtak a szülő nővel olyan módon, hogy mutatták – pont a tánc által – a szülést elősegítő mozdulatokat, miközben rengeteg női energiát, megerősítést, bátorítást tudtak átadni. Ez egyfajta női kör volt, amelyen férfiak természetesen nem vehettek részt.

Feleslegesen riogatják a kismamákat a hastánc káros következményeivel
Bárki hastáncolhat, aki kedvet érez hozzá, függetlenül attól, hányadik hónapban van. Természetesen nem árt tudni, hogy ezek az órák nem az erős csípőlökésekről vagy rázásokról szólnak! A pocakkal való tánc a lágy, finom mozdulatokra fókuszál, a ringásról, a belső öröm megéléséről. Minden trimeszterben vannak úgynevezett kerülendő mozdulatok, amik ugyan nem károsak, de nem javasoltak, és ezekre nagyon figyelünk.
Sajnos előfordul, hogy feleslegesen riogatják a kismamát, amire egyáltalán nincs szükségük, épp ellenkezőleg. Amelyik orvos károsnak ítéli meg a pocakos táncot, felesleges félelmeket ébreszthet a kismamában. A várandós nők kíméletes hastáncából semmilyen gond nem származhat. Ugyanakkor olyan örömforrás ez, amit valóban semmi más nem képes megadni ilyen formában és ennyiféleképpen.

Természetesen annak nincs értelme, ha valaki retteg alapból, de csak azért is táncolni akar. Figyeljünk a belső hangunkra, a testünk mindig jelez, mi a jó neki. Olyan kismama is van, aki csak az első hónapokban érzi jól magát hastánc közben, ám később már nem. Van, aki végigtáncolja a 9 hónapot. Egy asszony esetében is különböző módon lehet megélni a tánchoz való viszonyt várandósan.

Vajúdás közben is segít a hastánc –hogyan?
Eredetileg hastánc egy születési-szülési tánc volt. Az asszonyok a vajúdó nőnek mutatták a tánc segítségével a szülést könnyítő mozdulatokat, úgymond közösen a világra táncolták a babát. A pocakos táncban stimuláljuk azon izmokat is, amelyek segítik a baba kihordását, illetve olyan mozdulatokat is tanulunk, amelyek a szülés folyamatában, vagy a kitolásnál segítenek nekünk.
Amikor én vajúdtam, egyrészt tudatosabban használtam a hasizmaimat.  Másrészt ösztönösen jöttek bizonyos – talán furcsán hangzik – táncmozdulatok, csípőmozdulatok. Persze ehhez elengedhetetlen volt, hogy olyan közegben lehessek, ahol befelé tudok figyelni. Szerencsére az orvosom tudatos és jó választás volt, együtt tudtunk működni. Nagyon fontosnak tartom, hogy jól válasszuk meg, kik lesznek a szülés körüli segítőink. Az orvosnak természetesen kiemelt szerepe van, ezért nagyon nem mindegy, kire bízzuk magunkat életünk legcsodálatosabb eseményénél, a kisbabánk világrahozatalánál.

Szülést követően mikor szabad újra hastáncolni?A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt
Akár már “azonnal”, főleg, ha addig abba sem hagytuk a táncot. Nagyon lényeges a fokozatosság elve. Ahogy a pocakos táncnál is egyre könnyebb mozdulatokat építünk táncunkba a várandósság előrehaladtával, ugyanez igaz fordítva is. Szülés után az egyszerűbb, finomabb mozgástól kezdve haladunk fokozatosan a nehezebb, erőteljesebb, határozottabb mozdulatok felé.  Ha természetes szülésünk volt, gyakorlatilag bármikor elkezdhetünk táncolni, természetesen az ésszerűség keretein belül. Ilyenkor is az az első és legfontosabb dolog, hogy érezzük a testünk-lelkünk kívánságait, figyeljünk rájuk. Csak akkor és azt csináljuk, ami jól esik. Csodás dolog az is, hogy a szülés utáni hastánc mennyire segíti a fizikai visszarendeződésünket is.  

A babával való közös tánc jótékony hatásai
Hatalmas boldogság a kisbabánkkal együtt táncolni. És ha a mama boldog, akkor boldog a kicsi is. Olyan női energiák szabadulnak fel a közös tánc alkalmával, ami nyugalmat, harmóniát teremt, egyúttal energiával tölti fel az édesanyát, ezáltal a picit is. A közös táncnál a kisbabát tarthatjuk a karjainkban, de betehetjük őt hordozókendőbe is. Gyakorlatilag az első hetektől kezdve bármikor hozható a csöppség, élvezni fogja a velünk való táncot. Muszáj megemlíteni a testkontaktus fontosságát is. Kicsinyünket szorosan magunkhoz ölelve táncolunk a már jól ismert zenékre, ami őt is elringatja, megnyugtatja. Olyannyira együtt vagyunk, amit kívülről talán meg sem lehet érteni. Benne kell lenni, átélni. Maga a csoda.

Hogyan hat a hastánc a szoptatásra? Hitek - tévhitek
Sajnos még sok helyen tartja magát az az álláspont, mely szerint a sok mozgás ártalmas, sőt, kifejezetten káros a tejtermelés szempontjából, illetve hogy “besavasodik” az anya teje, és akkor a pici majd elutasítja a szopást, stb. Ezekre a félelmekre, feleslegesen terjesztett rémtörténetekre külön kitérek a kismama foglalkozásaim alatt, és ebben a témában rengeteg segédanyagot és támogatást nyújtok át a résztvevőknek. Ugyanis ezeknek éppen az ellenkezője igaz. A hastánc határozottan jót tesz a tejtermelődés szempontjából. Rengeteg finom mellkasi mozgást végzünk, amik a tejtermelődést segítik. Ezek a mozgások megnyitják a szívcsakránkat is és eltöltenek minket pozitív gondolatokkal, érzésekkel. Így máris rengeteget tettünk magunkért, a nőiségünkért, a boldogságunkért és a boldog szoptatásért is.

Persze itt is hangsúlyozom, hogy figyeljünk a megérzéseinkre, jelzéseinkre, kisbabánk jelzéseire. Ha félelmeink, fenntartásaink vannak, inkább kérdezzünk. Én is örömmel válaszolok bármire, nincsen “buta” kérdés. Senkit nem fogok győzködni, hogy az aggályai vagy rossz érzései ellenére belevágjon a kismama hastáncba. De szerencsére eddig csak pozitív tapasztalatokról számolhatok be, és minden pocakos/kisbabás anyuka számtalan csodát élt már át eddig a kismama hastáncnak köszönhetően.

Bátorító példaként megnézhetjük a profi táncosok táncait, akik akár még versenyeken is elindulnak várandósan (természetesen szigorúan az állapotukhoz alkalmazott táncokkal).

Videó - hastánc várandósanKözreműködött: H. Orosz Orsolya
Fotók: Mahasti (a képeken Mahasti látható a gyerekeivel, illetve táncoktatás közben

Címkék: terhes, kismama, várandós, hastámc, pocakos hastánc, ana-magzat kapcsolat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény
Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény

A nők várandósság alatti túlsúlya vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki - derült ki egy svéd tanulmányból, amely a JAMA Neurology című folyóirat internetes oldalán látott napvilágot.

tovább a cikkre
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot

Amikor egy nő először vár babát, ezernyi kérdés gomolyog a fejében - és ezekkel legtöbbször a nőgyógyászát bombázza. És bizony akad olyan nőgyógyász, aki viccesre veszi a feladatot, és váratlan válaszokat ad, mint ahogy ez most is történt.

tovább a cikkre
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait

Mi az oka annak, hogy az apás szülés ennyire népszerű a kismamák körében? Mást kérdeznek-e a kispapák a várandósgondozáson, mint a kismamák? Önként vagy kényszerből vállalják az apukák az apás szülést? Van-e különbség falusi és városi kispapa között? Szűts Szabolcsné védőnőt kérdeztük az apák megváltozott szerepéről, aki lassan 25 éve van a pályán.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos hús

Sajtos hús

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 fő részére 300 g csirkemell filé 2 tojás 300 ml tejföl 300 g reszelt sajt só pici bors olaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Sóval, borssal vékonyan bedörzsöljük (esetleg helyette valamilyen sülthús fűszerkeverékkel), és olajjal vékonyan kikent, magas falú tepsibe, vagy hosszúkás üvegtálba fektetjük. A tejfölt elkeverjük a toj&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza