Főoldal > Cikkek > 9 hónap > A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt - Szülők Lapja

A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt

Szülőklapja képSzabad-e pocakosan hastáncolni, van-e kizáró ok? Milyen hatással van a tánc a kismamára és a magzatára? Tudtad, hogy a hastánc akár még vajúdás közben is sokat segíthet? Hogyan hatnak a szoptatásra a szülés utáni finom táncmozdulatok? Szakértő válaszol.

Szerző: Szülők lapja
2014-11-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mahasti, nem csak az egyik legnépszerűbb hazai hastáncosnőnk, hanem a pocakos hastánc hazai úttörőjének számít. Ő volt az a hastáncpedagógus, aki az elsők között foglalkozott itthon a várandósság és hastánc testi-lelki hatásaival és egészségügyi vonatkozásaival, illetve elsőként oszlatta el a tévhiteket a várandósság alatti hastánc káros hatásairól. Arról, hogy szabad-e várandósan hastáncolni, milyen hatással van a hastánc a magzatra - ő maga fejti ki véleményét.

Miért jó pocakosan hastáncolni, és miben segít ez a tánc a kismamáknak?
Amikor első gyermekemmel voltam várandós, végigtáncoltam a 9 hónapot. Sok éve táncoltam már ekkor, ám pocakkal első ízben. Egyetlen csodálatos utazás volt ez, és annyira természetes volt, hogy áldott állapotban végig, sőt, szülés közben (!), és után is hastáncolhatok, hogy úgy éreztem, másokkal is meg kell osztanom ezt az élményt. A kisbabámmal való közös táncolás gyönyörűségeiről nem is beszélve.

A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alattAzt régóta tudjuk, hogy a tánc által boldogsághormonok szabadulnak fel. És ha mi boldogok vagyunk, a babánk is ezt fogja érezni általunk. A hastáncra ez kifejezetten igaz, hiszen a tipikusan jellemző hastáncos mozdulatokkal és azoknak teljes átélésével olyan női energiákat mozgósítunk, amelyekre egyetlen más tánc sem képes. A várandósság alatt sokan elveszítik nőiségükbe vetett hitüket, a hastánc ennek visszaszerzésében is segít.

A folyamatos hasi tájékra való fókuszálás által erősítjük a pocakban levő babánkkal való szeretetteli és bensőséges viszonyt, és a mi örömérzetünket természetesen ő is átéli. Erősítjük a kapcsolatot a kicsinyünkkel, miközben finoman őt is táncoltatjuk a pocakban. Fontos megemlíteni a fizikai értelemben vett pozitív hatásokat is. Olyan izmokat stimulálunk a pocakostánc közben, amelyek egyrészt segítenek tartani a babát, másrészt erősítik, és ruganyosítják azon izmokat is, amelyekre a szüléskor lesz szükségünk. Nem utolsósorban vannak olyan mozdulatok, amelyek szülés közben hasznosíthatóak, úgymond megkönnyítik a vajúdást, segíthetik a baba könnyebb világrajövetelét.

Tudni kell, hogy a hastáncnak sok gyökere van. Egyfelől születési tánc is volt. Egyes ősi törzsek asszonyai együtt vajúdtak a szülő nővel olyan módon, hogy mutatták – pont a tánc által – a szülést elősegítő mozdulatokat, miközben rengeteg női energiát, megerősítést, bátorítást tudtak átadni. Ez egyfajta női kör volt, amelyen férfiak természetesen nem vehettek részt.

Feleslegesen riogatják a kismamákat a hastánc káros következményeivel
Bárki hastáncolhat, aki kedvet érez hozzá, függetlenül attól, hányadik hónapban van. Természetesen nem árt tudni, hogy ezek az órák nem az erős csípőlökésekről vagy rázásokról szólnak! A pocakkal való tánc a lágy, finom mozdulatokra fókuszál, a ringásról, a belső öröm megéléséről. Minden trimeszterben vannak úgynevezett kerülendő mozdulatok, amik ugyan nem károsak, de nem javasoltak, és ezekre nagyon figyelünk.
Sajnos előfordul, hogy feleslegesen riogatják a kismamát, amire egyáltalán nincs szükségük, épp ellenkezőleg. Amelyik orvos károsnak ítéli meg a pocakos táncot, felesleges félelmeket ébreszthet a kismamában. A várandós nők kíméletes hastáncából semmilyen gond nem származhat. Ugyanakkor olyan örömforrás ez, amit valóban semmi más nem képes megadni ilyen formában és ennyiféleképpen.

Természetesen annak nincs értelme, ha valaki retteg alapból, de csak azért is táncolni akar. Figyeljünk a belső hangunkra, a testünk mindig jelez, mi a jó neki. Olyan kismama is van, aki csak az első hónapokban érzi jól magát hastánc közben, ám később már nem. Van, aki végigtáncolja a 9 hónapot. Egy asszony esetében is különböző módon lehet megélni a tánchoz való viszonyt várandósan.

Vajúdás közben is segít a hastánc –hogyan?
Eredetileg hastánc egy születési-szülési tánc volt. Az asszonyok a vajúdó nőnek mutatták a tánc segítségével a szülést könnyítő mozdulatokat, úgymond közösen a világra táncolták a babát. A pocakos táncban stimuláljuk azon izmokat is, amelyek segítik a baba kihordását, illetve olyan mozdulatokat is tanulunk, amelyek a szülés folyamatában, vagy a kitolásnál segítenek nekünk.
Amikor én vajúdtam, egyrészt tudatosabban használtam a hasizmaimat.  Másrészt ösztönösen jöttek bizonyos – talán furcsán hangzik – táncmozdulatok, csípőmozdulatok. Persze ehhez elengedhetetlen volt, hogy olyan közegben lehessek, ahol befelé tudok figyelni. Szerencsére az orvosom tudatos és jó választás volt, együtt tudtunk működni. Nagyon fontosnak tartom, hogy jól válasszuk meg, kik lesznek a szülés körüli segítőink. Az orvosnak természetesen kiemelt szerepe van, ezért nagyon nem mindegy, kire bízzuk magunkat életünk legcsodálatosabb eseményénél, a kisbabánk világrahozatalánál.

Szülést követően mikor szabad újra hastáncolni?A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt
Akár már “azonnal”, főleg, ha addig abba sem hagytuk a táncot. Nagyon lényeges a fokozatosság elve. Ahogy a pocakos táncnál is egyre könnyebb mozdulatokat építünk táncunkba a várandósság előrehaladtával, ugyanez igaz fordítva is. Szülés után az egyszerűbb, finomabb mozgástól kezdve haladunk fokozatosan a nehezebb, erőteljesebb, határozottabb mozdulatok felé.  Ha természetes szülésünk volt, gyakorlatilag bármikor elkezdhetünk táncolni, természetesen az ésszerűség keretein belül. Ilyenkor is az az első és legfontosabb dolog, hogy érezzük a testünk-lelkünk kívánságait, figyeljünk rájuk. Csak akkor és azt csináljuk, ami jól esik. Csodás dolog az is, hogy a szülés utáni hastánc mennyire segíti a fizikai visszarendeződésünket is.  

A babával való közös tánc jótékony hatásai
Hatalmas boldogság a kisbabánkkal együtt táncolni. És ha a mama boldog, akkor boldog a kicsi is. Olyan női energiák szabadulnak fel a közös tánc alkalmával, ami nyugalmat, harmóniát teremt, egyúttal energiával tölti fel az édesanyát, ezáltal a picit is. A közös táncnál a kisbabát tarthatjuk a karjainkban, de betehetjük őt hordozókendőbe is. Gyakorlatilag az első hetektől kezdve bármikor hozható a csöppség, élvezni fogja a velünk való táncot. Muszáj megemlíteni a testkontaktus fontosságát is. Kicsinyünket szorosan magunkhoz ölelve táncolunk a már jól ismert zenékre, ami őt is elringatja, megnyugtatja. Olyannyira együtt vagyunk, amit kívülről talán meg sem lehet érteni. Benne kell lenni, átélni. Maga a csoda.

Hogyan hat a hastánc a szoptatásra? Hitek - tévhitek
Sajnos még sok helyen tartja magát az az álláspont, mely szerint a sok mozgás ártalmas, sőt, kifejezetten káros a tejtermelés szempontjából, illetve hogy “besavasodik” az anya teje, és akkor a pici majd elutasítja a szopást, stb. Ezekre a félelmekre, feleslegesen terjesztett rémtörténetekre külön kitérek a kismama foglalkozásaim alatt, és ebben a témában rengeteg segédanyagot és támogatást nyújtok át a résztvevőknek. Ugyanis ezeknek éppen az ellenkezője igaz. A hastánc határozottan jót tesz a tejtermelődés szempontjából. Rengeteg finom mellkasi mozgást végzünk, amik a tejtermelődést segítik. Ezek a mozgások megnyitják a szívcsakránkat is és eltöltenek minket pozitív gondolatokkal, érzésekkel. Így máris rengeteget tettünk magunkért, a nőiségünkért, a boldogságunkért és a boldog szoptatásért is.

Persze itt is hangsúlyozom, hogy figyeljünk a megérzéseinkre, jelzéseinkre, kisbabánk jelzéseire. Ha félelmeink, fenntartásaink vannak, inkább kérdezzünk. Én is örömmel válaszolok bármire, nincsen “buta” kérdés. Senkit nem fogok győzködni, hogy az aggályai vagy rossz érzései ellenére belevágjon a kismama hastáncba. De szerencsére eddig csak pozitív tapasztalatokról számolhatok be, és minden pocakos/kisbabás anyuka számtalan csodát élt már át eddig a kismama hastáncnak köszönhetően.

Bátorító példaként megnézhetjük a profi táncosok táncait, akik akár még versenyeken is elindulnak várandósan (természetesen szigorúan az állapotukhoz alkalmazott táncokkal).

Videó - hastánc várandósanKözreműködött: H. Orosz Orsolya
Fotók: Mahasti (a képeken Mahasti látható a gyerekeivel, illetve táncoktatás közben

Címkék: terhes, kismama, várandós, hastámc, pocakos hastánc, ana-magzat kapcsolat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény
Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény

A nők várandósság alatti túlsúlya vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki - derült ki egy svéd tanulmányból, amely a JAMA Neurology című folyóirat internetes oldalán látott napvilágot.

tovább a cikkre
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot

Amikor egy nő először vár babát, ezernyi kérdés gomolyog a fejében - és ezekkel legtöbbször a nőgyógyászát bombázza. És bizony akad olyan nőgyógyász, aki viccesre veszi a feladatot, és váratlan válaszokat ad, mint ahogy ez most is történt.

tovább a cikkre
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait

Mi az oka annak, hogy az apás szülés ennyire népszerű a kismamák körében? Mást kérdeznek-e a kispapák a várandósgondozáson, mint a kismamák? Önként vagy kényszerből vállalják az apukák az apás szülést? Van-e különbség falusi és városi kispapa között? Szűts Szabolcsné védőnőt kérdeztük az apák megváltozott szerepéről, aki lassan 25 éve van a pályán.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap 1 nagyobb vöröshagyma 150 g gomba 50 g félzsíros túró 3 nagyobb sárgarépa 2 közepes cukkini 2 ek. napraforgó étolaj 50 ml 1,5 %-os tej 25 g teljes kiőrlésű liszt 100 g zsírszegény sajt 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Recept: A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megs(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

11 éves kisdiákjával akart új életet kezdeni Londonban egy békési tanár - Megdöbbentő részletek derültek ki

vissza vissza
Advertisement