Várandós melltartó és szoptatós melltartó - Milyen a jó melltartó és mikor érdemes megvenni?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Várandós melltartó és szoptatós melltartó - Milyen a jó melltartó és mikor érdemes megvenni?

Hogy válasszuk ki az ideális melltartóméretet a várandósság idején? Mindenképpen le kell cserélni a korábbi melltartókat? Merevítős vagy merevítő nélküli melltartót hordjunk terhesség alatt? Mi a különbség a várandós és a szoptatós melltartó között?

A jó melltartó talán az első legfontosabb ruhadarab, amit kismamaként be kell szerezned. Érdemes időt szentelni rá, mert ha megtalálod a számodra leginkább megfelelőt, nem kevés kellemetlenségtől kíméled meg magad, és kényelmessé teheted az elkövetkező hónapokat. A mellek ugyanis a terhesség első pillanatától változáson mennek keresztül. Méretük növekszik, érzékenyebbé válnak.

Kezdetben elegendő, ha meghosszabbítjuk a hátpántot
Sokan nem tudják, de ilyenkor a bordáink is változnak. Az alsó bordák felfelé és kifelé emelkednek kissé, hogy minél több helyet biztosítsanak a babának. Ennek következtében a mell alatti körméret változik, és ettől szorossá, kényelmetlenné válnak az addig hordott melltartók.
Az első időszakban elegendő lehet, ha beszerzünk pár melltartóhátpánt-hosszabbítót, amivel megnövelhetjük a hátsó kapcsok számát. Amennyiben a kosárméret sem megfelelő, már várandós melltartó viselése javasolt.

Várandós melltartó és szoptatós melltartó - Milyen a jó melltartó és mikor érdemes megvenni?

Az első időszakban elegendő lehet, ha beszerzünk pár melltartóhátpánt-hosszabbítót

Várandós melltartó – hogyan válasszuk ki?
Általános tanács, hogy úgy válassz melltartót, hogy legszorosabbra állítva is passzoljon, így a későbbi körfogat növekedés sem okoz majd problémát, hiszen engedni lehet a kapcsokon.
A kosárméret kiválasztásához a mell alatti körméret és a mellkerület méretére van szükség. Egy hasznos tipp: ez utóbbi lemérésének praktikus módja, ha előre dőlünk, és ezt követően mérjük meg a mell körfogatát.

Merevítős vagy merevítő nélküli melltartó javasolt? Tények-tévhitek
Amíg korábban a merevítős melltartókat részesítették előnyben, követve azt a tévhitet, hogy azok jobb tartást biztosítanak, a tapasztalat és a kutatások egészen más eredményre jutottak. Bizonyított tény, hogy a növekvő mellméret és a táguló bordakosár miatt a merevítő nélküli melltartó sokkal egészségesebb viselet a terhesség alatt. Egy feszes, kényelmetlen melltartó komoly károkat tud okozni az érzékeny mellszövetekben.
Emiatt az orvosok azt ajánlják, hogy ebben az időszakban tökéletesen passzoló, merevítő nélküli melltartót viseljünk. Egy jó minőségű, merevítő nélküli melltartó megadja a megfelelő tartást az egyre nehezedő melleknek, és a pontos körfogat kiválasztásával teljesen ránk simul, így sokkal kényelmesebb érzés ezt viselni, mint a merevítős változatot.

Szoptatós melltartó – mikor kell megvenni?
A baba születése után már szoptatós melltartóra van szükségünk, amiből szintén a merevítő nélküli javasolt. A szoptatós melltartók különlegessége abban áll, hogy a pántjáról egy kapocs segítségével lehajthatóvá válik a kosár, így egy mozdulattal szabaddá tehető a mell a kisbaba szoptatásához.
Vajon szükséges-e külön vásárolni várandós- és szoptatós melltartót is? Az általános nézet az, hogy ugyan a várandósság első napjától már nagyobbak a mellek, ám a tej belövellésével tovább növekszik a kismama kosár mérete. Ezért azt javasolják a szakemberek, hogy a kilencedik hónapban vásároljuk meg a szoptatós melltartónkat, úgy választva ki azt, hogy teret engedjünk a mell további növekedésének.

Várandós melltartó és szoptatós melltartó - Milyen a jó melltartó és mikor érdemes megvenni?

Egy kapocs segítségével lehajthatóvá válik a kosár, így egy mozdulattal szabaddá tehető a mell

Állítható kosárméret - a praktikus megoldás
Ha még így is bizonytalan vagy a méretben, vagy szeretnéd elkerülni, hogy a mell növekedésével újabb és újabb melltartót kelljen beszerezni, megoldás lehet az állítható kosárméret, ami akár 3 méretet is lefedhet.
Amennyiben mindezeket figyelembe vettük, biztosak lehetünk abban, hogy mindent megtettünk kényelmünkért és a mellek megóvásáért ebben a változó időszakban.

Tanácsok:
1. viselj melltartót a várandósságod alatt, hogy megóvd a mellszöveteket
2. ügyelj arra, hogy a melltartó ne legyen szoros
3. a merevítő nélküli várandós- és szoptatós melltartót részesítsd előnyben
4. a megfelelő kosárméretet válaszd


Forrás: csinimami.hu

Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2015.03.18