Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Babavárás alatti fogápolás - A rossz fog veszélyeztetheti a magzatot is! - Szülők Lapja

Babavárás alatti fogápolás - A rossz fog veszélyeztetheti a magzatot is!

Szülőklapja képMiért jelent veszélyt a beteg fog a magzatra? Miért ajánlott rágózniuk a terhes kismamáknak? Miért nem szabad a reggeli rosszullét után azonnal fogat mosni? Mi roncsolja jobban a fogakat: a csokis nápolyi vagy a táblás tejcsoki? Szájápolási tanácsok kismamáknak fogorvos szakértőnktől.

Szerző: Dr. Makausz Gyula
2015-04-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Makausz Gyula
fogszakorvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

A mondás, mely szerint minden születendő gyermek az anyának egy-egy foga elvesztésével jár - orvosi szempontból már rég nem aktuális. Tény, hogy a kismamák különösen veszélyeztetettek a fogbetegségek tekintetében, de megfelelő szájhigiéniával és odafigyeléssel a fogak egészségét megóvhatjuk.

Kismamákat fenyegető kockázatok: íngyulladás, fogszuvasodás, saverózió
A terhességi hormonok többek között befolyással vannak a fogínyre, a nyálra, emellett gyakran megváltoznak az étkezési szokások is. Ha ehhez rossz szájhigiénia is párosul, máris adottak a fogak megbetegedésének feltételei.
Sőt ezek a folyamatok a magzat egészséges fejlődésére is veszélyt jelenthetnek, különösen az ínygyulladás. Konzekvens megelőző intézkedésekkel azonban a terhességi komplikációk elkerülhetőek. Ezért azt ajánlom, ha babát tervez, vagy amint tudomást szerzett a terhességről, mielőbb keresse fel fogorvosát, hogy megtehessék a szükséges megelőző intézkedéseket.

A kismamákat leginkább fenyegető kockázatok ilyenkor az ínygyulladás, a fogszuvasodás és a saverózió. Nézzük ezeket részletesen, és hogy mit tehetünk ellenük.

TERHESSÉGI ÍNGYULLADÁS

Miért gyakoribb a terhes kismamáknál az íngyulladás?
A kismamák nagy többségénél a várandósság alatt ínygyulladás lép fel, sokszor egy már eleve fennálló betegség erősödik meg. Ennek okai, hogy a terhesség alatt a nyálkahártya kiserei kitágulnak, vérbővé, duzzadttá válnak, így az íny érzékenyebb a gyulladásokra. A fog és a nyálkahártya találkozásánál felhalmozódó plakk baktériumai savakat, toxinokat termelnek. Ezek az anyagok a megduzzadt ínyen könnyebben bejutnak a szervezetbe, és a mélybe jutva gyulladást hoznak létre.
Ha a kismama ugyanolyan felületesen mos fogat, mint régebben, akkor ez a helyzet nagy valószínűséggel létrejön. A problémát súlyosbítja, ha a kismama a korábban megszokottnál is hanyagabbul mosott fogat, hisz ijesztően vérzik mosás közben a foghús, és érzékeny, fájó a fog nyaki része. Sokszor ilyenkor ördögi kör alakul ki: a fogakat a fogínyvérzéstől való félelem miatt kevésbé tisztítjuk, aminek következtében még több baktérium telepedik a szánkba.

Miért nem szabad a fogínygyulladást a várandósság alatt elhanyagolni?
A fogínygyulladás mértéke nagyon különböző lehet, az enyhe fogínyduzzanattól az erősen vérző gingivitisen át, egészen az összes fogat érintő fogágy-gyulladásig terjedhet a betegség. A folyamat a fogágy sorvadásához vezet, ezért sem szabad elhanyagolni.
További fontos tényező, melyet kutatások megerősítettek, hogy a koraszülés vagy alacsony súlyú újszülött világra hozatalának rizikója hétszer nagyobb azoknál a nőknél, akik ínygyulladásban szenvednek: krónikus fogágy-gyulladásban, gyulladást keltő baktériumok juthatnak a véráramba, mely idő előtti vetéléshez vagy a szülés megindulásához vezethet. Jó szájhigiéniával és adott esetben az íny kezelésével ezek a kockázatok elkerülhetőek.

Mit tegyen a kismama, hogy elkerülje az ínygyulladást?
1.    Tisztítsuk, illetve különösen tisztítsuk a vérző területeket is, hogy a vérzés okát – a bakteriális plakkot – leküzdjük.
2.    Kiemelten fontos a fogközök mindennapos tisztítása is.
3.    Hányinger, rosszullét ellenére is mossunk fogat: a hátsó fogak (különösen felül) tisztítása főleg a terhesség első időszakában hányingert okozhat. Ennek ellenére próbáljuk minél alaposabban megtisztítani a fogakat, lehetőleg ne éhgyomorra. Használhatunk kisméretű fogkefét, gyerekfogkefét, egy fogra való fogkefét, vagy akár elektromos fogkefét, melynek kicsi fejével nem ütközünk a garat nyálkahártyájába vagy a nyelv hátsó részéhez, melyek irritációja hányingert okozhat.

FOKOZOTT SZUVASODÁSVESZÉLY BABAVÁRÁS ALATT

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás a várandós nőknél?
A kívánósság gyakori, cukorban gazdag étkezéseket jelent, melyek hiányos szájhigiéniával való kombinációja a baktériumok elszaporodásához vezet. Ezek a baktériumok a cukrot gyorsan savvá alakítják, ami aztán megtámadja a fogakat.
Sokszor a terhesség első időszakában a rosszullétek miatt a fogmosást elhanyagoljuk, és ezáltal a baktériumok zavartalanul szaporodnak el a szánkban. Ezenkívül a terhességi hormonok hatására a nyál öblítő- és védőfunkciója is csökken, a nyáltermelés szegényebb, a nyál sűrűbb lesz.

Mit tegyen a kismama, hogy elkerülje a fogszuvasodást?
1. Cukortartalmú italok és ételek fogyasztását lehetőség szerint kerüljük, vagy legalábbis korlátozottan fogyasszunk, pl. csak főétkezések után.
2. Fokozzuk a nyáltermelést intenzív rágással, például cukormentes rágógumival. Az erős rágás fokozza a nyáltermelést, és ezáltal a nyál jobban gyakorolja védelmi funkcióit. Ez abból áll, hogy a fogzománcot mineralizálja és a savakat semlegesíti.
3. Cukrot ne szénhidráttal együtt együnk - vagyis inkább együnk meg egy teljes tábla csokit, minthogy egy kisebb csokis kekszet vagy nápolyit nassolgatnánk.
4. Éjjel sose fogyasszunk savas vagy cukortartalmú élelmiszereket, italokat, mivel ilyenkor a nyáltermelés nagyon visszaesik.

SAVKÁROK A FOGAKON

Mely ételek és italok tartalmazzák a legtöbb savat, ami a fogakat is károsítja?
Ha (élelmiszerből vagy gyomorból érkező) savval érintkeznek a fogak, először a fogzománc felső rétegeit puhítják fel, majd hosszabb savhatás alatt a fogat kémiailag oldják.
Ételek és italok tartalmaznak savat, mint pl. az üdítő italok, energia-italok, zöldség és gyümölcslevek, különösen a C-vitamin tartalmú déligyümölcsök és leveik, az ecetes öntetes saláták, a savanyúságok, a gyümölcstea, a savanyú cukorka, a bor. Egyes gyógyszerek is tartalmaznak savat, pl. Aszpirin, C-vitamin és vaskészítmények.
A gyomorban lévő savak a hányás, öklendezés, reflux vagy gyomorégés következtében kerülhetnek a szájba, az első harmadban leginkább a gyakori hányás, az utolsó trimeszterben a gyomorégés jellemző.
A frissen felpuhult fogzománc az azonnali fogmosás következtében sérülhet, különösen a rossz fogmosási technika, az erős dörzsölés hatására.

Mit tegyen a kismama a saverózió okozta károk ellen?
1.    Savas ételek fogyasztása, vagy hányás után először csak öblítsünk, ne mossunk rögtön fogat, várjunk egy órát, ennyi idő alatt a nyál ásványi anyagai visszaépítik a felpuhult zománcot.
2.    Sokat segít, ha a savas behatás után a szájat vízzel, tejjel vagy fluorid tartalmú szájvízzel kiöblítjük. A legjobban azzal védjük a fogakat, ha fluoridot használunk, fluoridtartalmú fogkrém, szájvíz vagy gél formájában.
3.    Léteznek kifejezetten saverózióra komponált termékek. Ezek használatát beszéljük meg fogorvosunkkal, kérjünk személyre szabott tanácsot.

Hangsúlyozom, hogy a problémák megelőzésében kulcsfontosságú a jó fogmosás, a fogkefe, a fogköztisztítók helyes használata, erre szájhigiénikus szakember mindenkit meg tud tanítani. Emellett rengeteg szájápolási termék kínálkozik a szájüregi problémák megelőzésére, ápolására, terápiájára. Sajnos nem mindegyik használható a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Ezekről bővebben egy következő cikkemben olvashat.


Szerző: dr. Makausz Gyula
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: kismama, terhesség, várandósság, beteg fog, fogorvos, fogínygulladás, fogszuvasodás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

10 tévhit a gyermek- és felnőtt fogápolással kapcsolatban - fogorvos cáfol
10 tévhit a gyermek- és felnőtt fogápolással kapcsolatban - fogorvos cáfol

Árt-e a gyerektea a kisgyermek fogainak? Rossz lesz-e az új fogacska, ha tejfog is már lyukas volt? Gyümölcsevés után mennyi idővel szabad fogat mosni? Öröklik-e szüleik rossz fogait a gyerekek? 10 fontos tény a szájápolásról, amiről mindenképpen tudni kell.

tovább a cikkre
Játékos fogmosás - Hogyan vegyük rá gyermekünket a fogmosásra?
Játékos fogmosás - Hogyan vegyük rá gyermekünket a fogmosásra?

Meg lehet a gyerekekkel szerettetni a fogmosást? Igen! Egy kis fantáziával és játékkal Te is könnyen rá tudod venni gyermekedet, hogy fogat mosson. Ilyen egyszerű az egész, és még élvezni is fogja. Fogkeféket előkészíteni, játékos fogmosás következik!

tovább a cikkre
A teherbe esést gátolhatja a kávé fogyasztása!
A teherbe esést gátolhatja a kávé fogyasztása!

Aki babát tervez, ne igyon túl sok kávét! Eddig is ismert tény volt, hogy a túlzott kávéfogyasztás hátráltatja a nők fogamzó képességét, most azonban azt is kiderítették a tudósok, hogy mindez hogyan történik.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Makausz Gyula - fogszakorvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött alma

Túróval töltött alma

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db nagyobb alma 50 g túró 20 g baracklekvár 10 g zabkorpa

Recept:

Az almát alaposan megmossuk, félbevágjuk, kiszedjük a magházát. A túrót elkeverjük a zabkorpával és a lekvárral, és az almába töltjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alma megpuhul.DIETETIKUS VÉLEMÉ(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki?

vissza vissza
Advertisement