Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Hogyan lehetsz jó anya? Hogyan segíts párodnak az apává válásban? 5 tanács a pszichológustól - Szülők Lapja

Hogyan lehetsz jó anya? Hogyan segíts párodnak az apává válásban? 5 tanács a pszichológustól

Szülőklapja képMilyen gazdag lelki átalakuláson megy át a kismama a babavárás idején? Hogyan változik meg ezalatt a kapcsolata a kispapával és a saját édesanyjával? Milyen érzéseket, gondolatokat él meg a várandósság elején, és milyeneket a terhesség vége felé? Pszichológus válaszol.

Szerző: Döbör Ágota
2015-11-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Döbör Ágota
pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A várandósságot a lelki történések szempontjából (is) három szakaszra tagolhatjuk. Az első szakaszban az anya elfogadja a várandósság tényét, felismeri és megismeri teste új működését.  Ebben a korai időszakban a lélektani cél, hogy elfogadja a babát és a várandósságát.

A gyakran „vízválasztóként” megélt 12. hét után újfajta lelki történések indulnak be. Arról, hogy milyen lelki átalakulásokon esik át a kismama az első trimeszterben, és miért éppen a 12. hét számít vízválasztónak a várandósság során, Döbör Ágota pszichológus korábbi cikkében olvashatsz ».

Ahogy a téma szakértője, Stern: Anya születik című könyvében megfogalmazza: "a várandósság három szinten zajlik egyszerre: a magzat fejlődik a méhben, az anyai azonosulás alakul a pszichében, és az elképzelt baba formálódik az anya gondolataiban."

A várandós kismama már egészen másként tekint anyjára, mint korábban
Az anyai azonosulás részeként a leendő anyában átértékelések sora indul be. Saját nőiesség-témái mellett megjelennek az édesanyjával való kapcsolat élményei is. Másként tekint anyjára, helyenként megengedőbb, máskor szigorúbban értékeli anyja anyai viselkedését. Ezekkel összevetve formálja önmaga anyaképét, mígnem egy belső integritás állapotába nem jut, melynek során letisztázódnak anyjával kapcsolatos gyermekkori élményei is.
Természetesen mindenki más utat jár be. Abban is nagy eltérések lehetnek, hogy ez mennyire tudatosul.

A babavárás alatt változik a kismama és a kispapa kapcsolata is
Változik a kismama viszonya a partneréhez, hiszen - különösen első gyermek esetén - partnere rövidesen új funkciókban jelenik meg: apává és szülőtárssá válik. Ebben az átalakulásban fontos lehet, hogy milyen képet őriz az anya saját apjáról, mint apáról. Gyakran az apával való viszony is átdolgozásra kerül ebben az időszakban. Mindemellett persze a leendő apában is zajlanak a változások, bár kisebb mértékben. Számukra ez a fajta belső átértékelés általában a gyerek megszületését követő időszakban indul be, és általában nem is azonnal. Fontos szerepe van ebben annak, milyen a kapcsolata a kisbabával és mennyire vonódik be a teendőkbe.

A negyedik és hetedik hónapban fantáziál legtöbbet a kismama a babáról
Az anyuka hasa nő, a baba mozgása érezhető lesz, először csak az anya, majd a környezet számára is. Mindezek segítik a kismamát, hogy a babáról mint önálló személyiségről gondolkodjék, akinek sajátos temperamentuma és személyiségvonásai vannak (például „aktív baba”, „szereti a zenét, mert nagyokat rúg”). A legtöbben a negyedik és a hetedik hónap közt fantáziálnak a legintenzívebben a babáról. Önmagukat elképzelik a már megszületett babával, gondolatban megalkotják a babát: kire hasonlít majd, milyen baba lesz, miket szeret majd, miben lesz tehetséges.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés


A várandósság végén a kismamák inkább már a szülésre koncentrálnak
Aztán a nyolcadik és kilencedik hónapban a fantáziálások lecsökkennek. Ezáltal is felkészül az édesanya a babával való tényleges találkozásra. A baba képe reálisabbá válik azáltal, hogy a tökéletesre kidolgozott fantáziák háttérbe kerülnek. Általában ekkor rendezik be a babaszobát, veszik meg a babának szükséges eszközöket. A figyelem intenzíven a szülés felé fordul. Megjelenhetnek az ezzel kapcsolatos félelmek, szorongások.

Egyre gyakoribb, hogy a várandós nők tudatosan élik meg ezeket a lelki történéseket, foglalkoznak velük. Szerencsés, ha az utolsó hónapokban szembe tudnak nézni a szüléssel kapcsolatos félelmekkel, sőt, ha átgondolják azt is, mi vár rájuk, a baba megérkezése után. A folyamat ugyanis nem ér véget a szüléssel. Megszületik a család, új kihívások elé állítva a szülőket. És persze a legfontosabb:  pozitív, örömteli élmények sokasága vár az édesanyára és az édesapára is.  baba növekedése, első mosolya, a világ közös felfedezésének öröme mindennapos kaland lesz.

5 gyakorlat leendő szülőknek, ami segíti a felkészülést a szülővé válásra


1. Nézzetek pároddal közösen családi fotókat! Meséljetek egymásnak szüleitekről, nagyszüleitekről. Ezek kapcsán előkerülnek a főbb nevelési elvek, illetve a családban jellemző szokások. Jó, ha ezt időben összehangoljátok!
2. Minden hónapban beszélgessetek pároddal kicsit arról, milyen volt ez a hónap a várandósság szempontjából! Miben volt új, milyen érzések vannak bennetek?
3. Ha van olyan gyereknevelési könyv, újság, amit fontosnak tartasz, azt olvasd el, a lényeget jelöld ki, és add oda párodnak, vagy meséld el neki röviden! Ne feledd, hogy őt más dolgok foglalkoztatják, a családfenntartói szerep kialakításán fáradozik. Jó, ha röviden, a lényeget kiemelve találkozik az őt érintő kérdésekkel!
4. Gondold át, mit tudsz a saját születésedről! Beszélgess anyukáddal, nagymamáddal, hogy hogyan szültek a nők a családban. Gondold át, te mit szeretnél, hogyan szeretnél szülni!
5. Beszélgessetek arról, mi fog változni az életetekben a baba megérkezése után! Vajon ugyanúgy látjátok? Mire számítotok? Mitől féltek, vagy épp min nem akartok változtatni? Ki lesz a segítségetek?

Szerző: Döbör Ágota pszichológus
Fotó: Pixabay

Címkék: babavárás, terhesség, várandósság, 9 hónap, kismama, kispapa, anyává válás, anya, szülés, apává válás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Babavárás alatti fogápolás: miért fontos a magzat szempontjából?
Babavárás alatti fogápolás: miért fontos a magzat szempontjából?

Mikor kell a kismamának legelőször fogorvoshoz mennie? Miről tájékoztat a szájhigiénikus az első, és miről a harmadik trimeszter alatt? Miről szól a dentálhigiénés kismama-tanácsadás, és miért van rá szükség?

tovább a cikkre
Biztonságos hajfestés a babavárás időszaka alatt is – hogyan lehetséges?
Biztonságos hajfestés a babavárás időszaka alatt is – hogyan lehetséges?

Miért káros a vegyi hajfestés a várandósság idején? Hogyan árthat a kisbabának, ha erős kémiai anyagok jutnak be az anya, ezáltal a baba szervezetébe? Miért teljesen veszélytelenek a naturkozmetikumnak számító növényi hajfestékek? Eloszlatjuk a tévhiteket.

tovább a cikkre
Babavárás 35 éves kor felett
Babavárás 35 éves kor felett

Vajon mi az oka az egyre növekvő gyermektelenségnek, illetve miért tolódott ki ennyire a gyermekvállalás? Milyen veszélyei lehetnek annak, ha egy nő 40 év körül szül? A demográfusok és a szakemberek aggódnak, a 40 éves anyák pedig boldogok.

tovább a cikkre
Émelygés, hányás, hányinger babavárás alatt
Émelygés, hányás, hányinger babavárás alatt

Talán a várandósság egyik legkellemetlenebb kísérő jelensége, amikor rosszul érezzük magunkat a szagoktól, könnyen és gyakran hányingerünk lesz, nem beszélve arról, hogy minden reggel hányással kezdjük a napot.

tovább a cikkre
Alvás, pihenés, szex babavárás alatt
Alvás, pihenés, szex babavárás alatt

A pihenés a várandósság alatt végig nagyon fontos. A kismama életmódjától, munkájától, külső körülményektől függően ez a pihenés lehet aktív, vagy passzív is. A pihentető alváshoz elkerülhetetlen egy kényelmes pozitúra, ebben is segítséget nyújt a cikkünk.

tovább a cikkre
Babavárás alatti bőrproblémák és kezelésük
Babavárás alatti bőrproblémák és kezelésük

Várandósság alatt számos bőrproblémával találkozhatunk, ami a megváltozott hormonrendszernek köszönhető. Előfordulhat, hogy bőrünk zsírosabb, pattanásosabb vagy éppen foltokkal tarkított lesz, de ugyanakkor puha, bársonyos és üde arcbőrünk is lehet.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Döbör Ágota - pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 g zabpehely víz pici só

Recept:

A zabpelyhet beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Ezután felöntjük 300-400 ml vízzel, teszünk hozzá egy kevés sót, és addig főzzük, amíg a zab teljesen megpuhul, sőt, egy része szétfő. Nem túl forrón tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEM&Ea(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Több száz magyar helyen jártak a kisdiákok ingyenesen a Kajla útlevelükkel: ezek voltak a legnépszerűbb úti célok

vissza vissza