Babanevek: 16 különleges fiúnév és lánynév, ami 2016-ban már anyakönyveztethető Magyarországon

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babanevek: 16 különleges fiúnév és lánynév, ami 2016-ban már anyakönyveztethető Magyarországon Mi legyen a baba neve? Sokszor kapásból érkezik a válasz, míg egyes szülőknek komoly fejtörést tud okozni. Ilyenkor segít a hivatalos utónévjegyzék. És ha a szülőjelölt mégsem találna benne megfelelőt, akkor jöhet a kérvényezés, amely során - szerencsére vagy sajnos - nem minden újonnan kitalált baba utónév kap zöld utat. Vannak igazán kitűnő névválasztások, amire azonnal felkapjuk a fejünket, ha meghalljuk. Sőt, néha még irigykedünk is, hogy milyen kár, hogy annak idején nem nekünk jutott eszünkbe. És természetesen előfordul ennek az ellenkezője is, amikor magunkban azt gondoljuk, hogy "Te, Úristen! Szegény gyerek! Vajon viccelni akartak a szülők vagy komolyan gondolták ezt a nevet?!" . A sokszor félresikerült névválasztás hol gyerekkorban, hol pedig felnőtt korban szerez kellemetlen pillanatokat viselője számára.

Babanevek: 16 különleges fiúnév és lánynév, ami 2016-ban már anyakönyveztethető Magyarországon

Régen szokás volt, hogy az elsőszülőtt gyermek az édespaja nevét kapta, lányoknál pedig gyakorta előfodult, hogy az anyai nagymama nevét vette fel a kislány. Ezt a hagyományt mára teljesen kiszorítota az aktuális divat. A mai szülők különlegességre vágynak, a megszokottól eltérőre - olyan hangzásra, ami ritkaságszámba megy. Amíg régen faluhelyen ciki volt kilógni a sorból minden egyéb tekintetben is, addig a mai liberálisabb társadalmi normáknak köszönhetően a szokatlan, néha már modorosnak tűnő utónevek időszakát éljük. A különleges (nevezzük így) utónévadás időszaka múló állapot, és feltételezhetően csak ideig-óráig fog tartani. Pontosabban egészen addig, amíg újra menő nem lesz a kisbabának hagyományos, letisztult, klasszikus nevet választani.

Kazetta, Radiátor, Hortobágyi-Csikós Betyár - baba utónevek, amelyek végül megbuktak
Ma elég gyakori, hogy a kísérletező kedvű szülők újabb és újabb neveket találnak ki maguktól, olyanokat, amelyek hivatalosan nem is szerepelnek az utónevek listáján. Ilyen esetben a szülő a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez kell, hogy forduljon, ahol meghatározott szempontok és irányelvek mentén a szakemberek döntenek arról, hogy egy kitalált utónév például mennyire egyezik meg a közízlés szabályaival.
Ilyen például a "Málna" utónév, ami a finom, közkedvelt gyümölcsből lett leánynév: korábban nem szerepelt az utónévlistán, ma már azonban bátran anyakönyveztethető.

A sokszinuvidek.24.hu egy korábbi írása arról számol be, hogy egyes magyar szülők a "Kazettával", "Radiátorral" és (most kapaszkodjon mindenki) a "Hortobágyi-Csikós Betyárral" próbálkoztak az intézet munkatársainál. Még szerencse, hogy ezek a kérvények sorra megbuktak az erre a feladatra kijelölt ízlésbizottság előtt...

Az anyakönyvezhető utónevek listája folyamatosan bővül
Az MTA Nyelvtudományi Intézetétől megtudtuk, az utóbbi pár hónapban egyebek közt az alábbi férfi és női nevekkel bővült az anyakönyveztethető nevek tára. (Nem az összeset soroljuk fel, csak az izgalmasabbakat):

8 új fiú utónév a listán, ami már anyakönyveztethető


Gábos
Iszam
Kelén
Kratosz
Marlon
Mózsi
Nabil
Nergál


8 új lánynév, ami már anyakönyveztethető


Antoaneta
Berfin
Fenenna
Hatidzse
Telka
Vaszilia
Vrindávani
Zejna


Még nem tudod, mi legyen a gyermeked neve? 
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2016.03.22