Főoldal > Cikkek > 9 hónap > B12 vitamin: ezért szedd, ha babát vársz! Milyen súlyos magzati rendellenességet okozhat a hiánya? Szülész-nőgy - Szülők Lapja

B12 vitamin: ezért szedd, ha babát vársz! Milyen súlyos magzati rendellenességet okozhat a hiánya? Szülész-nőgyógyász válaszol

Szülőklapja képB12 vitaminhiánynál a folsav nem képes megfelelően felszívódni - ez az egyik oka, amiért a kismamáknak különösen oda kell figyelniük a B12 vitamin elegendő bevitelére, sőt, már a babát tervezőknek is időben el kell kezdeni szedniük! Miért fontos a szervezet számára a B12 vitamin? Hasznos információk nem csak kismamáknak szülész-nőgyógyász szakorvosunktól.

Szerző: Dr. Oláh Orsolya
2016-09-13
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Oláh Orsolya
szülész-nőgyógyász
kérdezd szakértőnket a témában >>

A vitamin szó definíciója szerint egy olyan szerves vegyület, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, de mivel az előállítására nem vagy nem a megfelelő mértékben képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.


B-vitamin - miért fontos a szervezet számára?


A vitaminokat zsírban és vízben oldódó csoportra oszthatjuk. A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a B-vitamin csoport, vagy más szóval a B-komplex. Ez a név abból ered, hogy a B-vitaminnak tartott anyag nem egységes, hanem több (mai tudásunk szerint 11) biológiailag aktív komponens elegye. Magukban a táplálékokban is több komponens található meg együtt, a sörélesztőben például mindegyik. Ezeket az alkotórészeket vagy számokkal különböztették meg egymástól (például B1), vagy kémiai szerkezetük alapján nevezték el (például folsav).

A B-komplex vitaminjai segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj és a máj egészségét, valamint egészséges izomtónust, gyomor-bél és agyműködést garantálnak. Koenzimekként segítenek az enzimeknek kémiai reakciókba lépni más anyagokkal, valamint részt vesznek az energiatermelésben.

Ezek közük különösen fontos a B12 vitamin.

B12 vitamin


A B12 vitamin (kobalamin) elengedhetetlen a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. Kémiai elnevezése onnan származik, hogy központi helyen egy kobaltiont tartalmaz. A DNS és RNS szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje-és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében és a vörösvérsejt képzésében. A sejtekben zajló alapvető biokémiai folyamatokat B12 vitamin szint és a folsav szint együttes alakulása is nagymértékben befolyásolhatja, ez a várandósság szempontjából is különösen fontos.

Alacsony B12 vitaminszint folsavhiányt eredményez
Csak mikroorganizmusok képesek előállítani, a növényevő állatok beleikben lévő baktériumok termelik meg. Az emberi vastagbélben lévő bélbaktériumokban is termelődik, de az onnan sajnos nem tud felszívódni, így az embernek külső bevitelre van szüksége. Szinte csak állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés-, marhamáj, tejtermékek, tojás. A legtöbb B-vitamin komponenssel ellentétben több évre (körülbelül 4-5 évre) elegendő készletet raktározunk el belőle, így a vízben oldhatóság ellenére a klinikai hiánytünetek több év után lépnek fel. Ezek a legfőbb hiánytünetek a vészes vérszegénység (anémia pernicióza) és a visszafordíthatatlan idegkárosodás (irreverzibilis neuropáthia). A vészes vérszegénység hátterében a DNS szintézis leállása áll, mely először a leggyorsabban osztódó vörösvérsejteket érinti. Az idegkárosodás oka, hogy B12 kell ahhoz is, hogy az idegsejtek hosszú nyúlványait bevonó velőshüvely fehérje- és zsírszerkezetének felépítése megtörténhessen.

A folsav sejtekbe történő felvételéhez is B12 vitaminra van szükség. Így érthető, hogy B12 hiány esetében a sejtek megfelelő mennyiségű folsavbevitel mellett is folsavhiánnyal küzdenek. Ennek következtében B12 pótlás hatására a folsav látszólagos hiánya folsav adása nélkül is megszűnhet.


Új felfedezések a B12 vitamin körül


Sok hétköznapi tünetünk hátterében B12-vitaminhiány áll
Az utóbbi években az eddigi ismereteken túl több más szempontból is górcső alá került ez a vitamin.
Az egyik felfedezés, hogy bár a kifejezett hiány ritka, a szubklinikai hiány okozta változások annál gyakoribbak, és sok banális tünet hátterében (például középkorú- és időskorúak krónikus fáradtsága, memóriazavarai, depresszív tünetei) is a B12 vitamin hiánya áll.

B12 vitamin hiánya kihat a szellemi teljesítőképességre is?
Ez azzal magyarázható, hogy viszonylag rossz a felszívódása, nem jut át egyből a vékonybél nyálkahártyáján, mint a többi vitamin. A felszívódásához egy a gyomornyálkahártya által termelt intrinsic nevű faktorra és egészséges gyomor- és peptikus emésztési folyamatokra van szükség, és ezek a termelődése/működése az életkorral vagy refluxra szedett egyes gyógyszerekkel csökkenhet. A hosszú távú elégtelen felszívódás mellett az idegsejteket védő velőshüvely pusztulni kezd, így a szubklinikai hiány valóban produkálhat szellemi hanyatláshoz hasonló, és indokolatlan állandó fáradtsággal járó tüneteket. Jelenleg is számos kutatás zajlik a B12 hiány kognitív teljesítőképességre gyakorolt hatását vizsgálva.

Előzd meg a daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedéseket B12-vel!
A B12 két másik aspektusát is elég intenzíven vizsgálták az utóbbi években. Az egyik a vitaminnak a cardiovascularis megbetegedések csökkentésében, a másik a rákos megbetegedésekben betöltött szerepe.

B12 hiányában egy aminosavnak, a homociszteinnek megnő a mennyisége a vérben, és ez az erek falában lerakódva érelmeszesedést okozhat. Mivel egyes genetikai enzimdefektusokban a kórosan magas homociszteinszint mellett a betegek gyakrabban betegednek meg szív- és érrendszeri betegségekben, felmerült a kérdés, hogy a B12 hiánya miatt emelkedett homociszteinszint szintén ezen megbetegedések nagyobb arányával járhat. Az eddigi kutatások elég ellentmondásosak, így ez az összefüggés nem egyértelmű.

Felmerült az onkológiában is a szerepe. Több vizsgálat eredménye szerint a B12 pótlása csökkenti bizonyos rosszindulatú daganatok kockázatát, más eredmények viszont óvatosságra intenek. Úgy tűnik, hogy a daganatok kialakulásának a kockázatát csökkenti, de a már létrejött tumor növekedését vagy az áttétképzést szignifikánsan növeli, így ez a kérdés sem lezárt még.


B12 vitamin - miért fontos a babát tervezőknek, kismamáknak?


B12 vitamin: ezért szedd, ha babát vársz! Milyen súlyos magzati rendellenességet okozhat a hiánya? Szülész-nőgyógyász válaszol

És végezetül fontos áttekinteni a szülészeti-nőgyógyászati kérdéseket.

Mit okoz a B12 vitamin hiánya a várandós kismamáknál?
Az idegcsőzáródási (velőcsőzáródási) rendellenesség az egyik leggyakoribb súlyos fokú magzati fejlődési rendellenesség. Agy- és koponyahiányt, valamint nyitott gerincet okozhat, mivel az agy és a gerincvelő is az idegcsőből alakul ki. Bár a folsav magzati velőcsőzáródásban betöltött szerepe jól ismert, és a folsav pótlása várandósság előtt és alatt már szinte rutinná vált, több vizsgálat is felvetette az alacsony B12 vitaminszintnek és a következményes magas homocisztein szintnek is a szerepét idegcsőzáródás, emellett korai vetélés, alacsony születési testsúly vagy például koraszülés esetén. Emellett alacsony B12 mellett a folsav sem tud felszívódni megfelelően, mint azt fentebb már leírtuk. Ezek miatt érdemes a megfelelő B12 bevitelre is odafigyelni.

Mennyi a napi javasolt mennyiség?
Bizonyos vizsgálatok szerint a napi javasolt minimális (NRV) B12 bevitel teljesítése mellett is B12 vitaminhiányban szenved a populáció körülbelül 10-20%-a, és ez az arány a várandósság alatt csak nő. A jelenleg javasolt napi 2,5 ug bevitelhez képest a vizsgálatok alapján B12 hiány esetén minimum napi 4-10 ug B12-re van szükség, hogy a vitamin szintje fokozatosan rendeződjön.

Már a babatervezése idején el kell kezdeni szedni
Mivel a B12 szint helyreállása időbe telik, javasolt már várandósság előtt a B12 (esetleg még homocisztein) vérszint vizsgálata, ha ez nem elérhető, akkor a javasolt napi B12 bevitel duplájára, háromszorosára történő emelése.

Nagyon fontos pluszadat, hogy a szájon át szedhető antidiabetikum metformin, melyet napjainkban egyre több policisztás ovarium szindrómás (PCOS) páciens szed a fogamzás elősegítése céljából is, rontja a B12 felszívódását, ennek a betegségcsoportnak a B12 hiány kockázata majdnem háromszoros az egészséges várandósokéhoz képest.

Mivel a bonyolult felszívódás miatt a B12 aktív felvétele körülbelül 6 óránként 1-2 ug és egy ezt kiegészítő 1% körüli passzív felvétel egy 500 ug-os bevitelből is csak 5 ug-ot jelent, egy metformint szedő PCO-s várandós nyugodtan szedhet napi 500 ug-ot is táplálék-kiegészítésnek.

Az eddigieket összefoglalva a B12 vitamin és a folsav sejt-biokémiai folyamatainak kiterjedt vizsgálata számos új összefüggésre világított rá. A közeli jövőben valószínűleg a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szellemi teljesítőképesség fenntartásában, illetve a demenciák megelőzésében; valamint az optimális csontsűrűség fenntartásában új szerepe lehet a B12 vitaminnak, a folsavnak és a B vitamincsoport további tagjainak.

Szerző: Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász
Fotó: Pixabay

Címkék: B12 vitamin, kismama, terhes, várandós, magzat, folsav, PCOS, szülész-nőgyógyász, homocisztein

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

A folsav szerepe a terhesség alatt
A folsav szerepe a terhesség alatt

Miért kell szedni a folsavat terhesség alatt? Milyen szerepe van a magzat fejlődésében? Gyógyszerész szakértőnk osztja meg a kismamákkal a legfontosabb tudnivalókat!

tovább a cikkre
PCOS okai és kezelése
PCOS okai és kezelése

Mi utánanéztünk, milyen okok állhatnak a PCOS hátterében, ebben Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti- nőgyógyászati részlegének vezetője volt segítségünkre.

tovább a cikkre
Tanácsok PCOS-ban szenvedőknek
Tanácsok PCOS-ban szenvedőknek

Mik a PCOS tünetei? Mit kell tenni a megelőzés érdekében? Hogyan kell kezelni?
Végül néhány aranyszabály, hogy sikerüljön!

tovább a cikkre
Babát tervezel? Akkor fogyassz sok folsavat!
Babát tervezel? Akkor fogyassz sok folsavat!

Az egészségügyi szakemberek szorgalmazzák, hogy a kenyeret dúsítsák folsavval, a B-vitamin egyik létfontosságú típusával, hogy csökkentsék a nyitott gerinccel született csecsemők számát.

tovább a cikkre
PCO, vagy PCOS - Polycystás petefészek betegség
PCO, vagy PCOS - Polycystás petefészek betegség

A PCO jelentése policisztás petefészek betegség. Ennek lényege, hogy a petefészekben sok apró ciszta keletkezik, amik a nem megrepedt tüszőből alakulnak ki. A tünetek igen sokrétűek lehetnek, de a leggyakoribb jelenség a menzesz rendszertelensége, vagy a menzesz hiánya és esetleg meddőség.

tovább a cikkre
Gyermekvállalás PCOS szindrómával – a szakértő véleménye
Gyermekvállalás PCOS szindrómával – a szakértő véleménye

Egy szomorú történet, ami tragikus kimenetele ellenére is reménnyel kecsegtet. A 32 napot élt baba és anyukája története kapcsán Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi specialistáját kérdeztük a PCOS szindrómáról és a teherbeesés esélyeiről.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Oláh Orsolya - szülész-nőgyógyász

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos hús

Sajtos hús

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 fő részére 300 g csirkemell filé 2 tojás 300 ml tejföl 300 g reszelt sajt só pici bors olaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Sóval, borssal vékonyan bedörzsöljük (esetleg helyette valamilyen sülthús fűszerkeverékkel), és olajjal vékonyan kikent, magas falú tepsibe, vagy hosszúkás üvegtálba fektetjük. A tejfölt elkeverjük a toj&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza