Babanevek 2016: 20 különleges fiúnév és lánynév, amelyet már anyakönyveztethetsz Magyarországon - A legújabb névadási trendek

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babanevek 2016: 20 különleges fiúnév és lánynév, amelyet már anyakönyveztethetsz Magyarországon - A legújabb névadási trendek Melyek a legújabb anyakönyveztethető lány és fiú babanevek? Hogyan kell kérvényezni azt, hogy egy választott utónév anyakönyveztethető legyen? Mi alapján bírálnak a döntéshozók? Mi a trend ma az újszülött nevének kiválasztásában, milyen neveket adnak ma a szülők? Gábos, Iszam, Kelén, Kratosz, Marlon, Mózsi, Nabil, Nergál – jó pár, első hangzásra szokatlanul hangzó utónév a legújabb fiúnevek közül, amelyeket leendő szülők kérvényeztek 2016 első félévében, és amelyek ma már adhatók a fiúbabáknak.
Antoaneta, Berfin, Fenenna, Hatidzse, Telka, Vaszilia, Vrindávani, Zejna – ezek pedig azok a legújabb leánynevek, amelyek 2016 eleje óta szintén anyakönyveztethetők.


Babanevek 2016: 20 különleges fiúnév és lánynév, amelyet már anyakönyveztethetsz Magyarországon - A legújabb névadási trendek

Trend ma, hogy a szülők egyedi nevet kívánnak adni
Habár a szülők közel 4000 utónév közül válogathatnak a babának, sokszor mégsem tudnak dönteni, vagy nem szeretnének az adott listáról válogatni, feltételezhetően azért, mert olyan különleges és egyedi névre vágynak, amelyeket eddig még egy baba sem kapott, legalábbis itthon.
- Az utóbbi években a gyerekszületési szám csökkent, a szülők mégis egyre több kérvényt nyújtanak be. Általában 350-400 kérvény, levél, érdeklődés érkezik évente – mondta el kérésünkre dr. Raátz Judit az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa. - Jellemző ma, hogy a szülők egyedi nevet kívánnak adni a babának, és az sem ritka, ha valaki le szeretné védetni a választott nevet, amire nincs lehetőség. Másrészről a divat hullámaira is szívesen felülnek a szülők, azaz külföldi vagy ősmagyarnak hitt nevet választanak – mondja a szakember, akit ezúttal arról faggattunk, hogy milyen új lány- és fiúnevek kerültek fel az  anyakönyvezhető nevek listájára az utóbbi hónapokban.

10 új lánynév, amit mostantól adhatsz a babának

  • Szafia
  • Ziana (arab eredetű)
  • Annaszófia
  • Zenna (görög, a Xénia alakváltozata)
  • Réna (Irén alakváltozata)
  • Lizanna
  • Juci
  • Biana (Bianka alakváltozata)
  • Sejda (török eredetű)
  • Doretta

10 új fiúnév, amit mostantól adhatsz a babának

  • Gábri (régi magyar alakja a Gábornak)
  • Gáber
  • Kamil
  • Mirán
  • Dragan (szláv)
  • Helmond
  • Néró
  • Rikó
  • Rájen
  • Sét

Még nem tudod, mi legyen a gyermeked neve? 


Hogyan kell kérvényezni egy új utónév bejegyzését?


Ha a szülők olyan nevet szeretnének bejegyeztetni, amely nem  szerepel az intézet névlistájában, akkor ezt hivatalosan kell kérvényeznie a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  Anyakönyvi Felügyeleti Osztályra Piros Zsuzsanna osztályvezetőnek írt levélben. (Postai cím: Budapest 1903 Pf. 314/24).  A kérvényezett név bejegyezhetőségéről a minisztérium munkatársai kérnek az MTA Nyelvtudományi Intézetétől hivatalos szakvéleményt. (Az eljárás illetékköteles: 3000 Ft. A válaszra körülbelül 30 napot kell várni). Mielőtt a szülők új nevet kérvényeznek, érdemes az intézet honlapján a névadási szabályokról bővebben tájékozódni »»

Az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársainak nincs döntési jogköre, ők csupán szakvéleményt adnak a minisztériumnak egy név bejegyezhetőségéről. A vélemény kialakításában több nyelvész vesz részt, akik az intézetben működő Utónévbizottság tagjai. De többször előfordul, hogy más szakterületről is kell segítséget kérniük (például történész, irodalmár, indológus, japán nyelvész kollégáét), sőt ha szükséges, akkor a külképviseleteket is fel szokták keresni.
A döntés alapja mindenkor a jogszabályi háttér, illetve a honlapon található 14 alapelv. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a kért név mindenképpen név legyen, és illeszkedjen a mi névrendszerünkbe.


Hogyan választ nevet a szülő? Mi a trend ma?


Még ma is gyakori, ha az újszülött származására, vallására jellemző nevet kap
Sok esetben a névadás célja, hogy olyan nevet viseljen az újszülött, amely kifejezi származását vagy valamilyen vallási felekezethez való tartozását. A hagyományok, a származásra utaló nevek közé sorolhatók a régi, magyar eredetű nevek is. Igen gyakori, hogy a szülők régi, elfeledett neveket újítanak föl.
És az sem ritka, ha a szülők olyan egyedi nevet keresnek, amellyel a gyerek fogantatásának helyére kívánnak utalni vagy egyszerűen a nemére. Így történt, hogy egy alkalommal fiúnévnek Balaton nevet szerették volna választani a szülők, illetve az újszülött kislányt Leány néven akarták anyakönyveztetni.

A külföldi neveknek is nagy divatja van ma
Ezzel ellentétben egyes szülők éppen azt szeretnék, ha gyermeküknek idegen eredetű és alakú neve lenne, hogy később, amikor a gyermek felnőtt lesz, majd külföldön is elboldoguljon.
A benyújtott szülői kérvényekben gyakori, hogy az édesanya és édesapa ragaszkodik az eredeti névformához, és idegen helyesírással szeretnék a tervezett nevet anyakönyveztetni. Számukra sajnos rossz hír, hogy sem az idegen alakú, sem a rosszul átírt névalakok nem kerülhetnek anyakönyvezésre.

Ugyan nem olyan régi jelenség, de mostanában többször előfordul, hogy a szülők a meglévő, bejegyezhető magyar neveket is idegen helyesírással kívánják bejegyeztetni (Ildiko, Timea, Bendeguz), amit szintén nem engedélyeznek a szakemberek.

Babák, akiket magyar vagy külföldi sztárokról, celebekről szeretnének elnevezni
Napjaink névválasztási trendjeiben is megfigyelhetjük a tiszteleti névadás jelenségét. Érdekes, hogy ma már a tisztelt személy, aki után a szülők gyermeküket elnevezik, nem feltétlenül valamilyen híres író, költő, államférfi vagy tudós, hanem, különböző televíziós, film- és popsztárok, sportolók, újkori hősök. Egy esetben például Zinédine Yazid Zidane focista nevét kívánták születendő gyermeküknek adni a szülők, amely végül nem vált anyakönyveztethető névvé.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy manapság igen jellemző a felnőtté válás elhúzódása, kitolódása, és meglepő módon ez a névválasztásban is megmutatkozik. Nem ritkán előfordul, hogy a szülők kisgyermekekre jellemző becenevet adnak utónévnek, ezáltal olyan üzenetet küldenek gyermekeiknek, hogy ők ne nőjenek föl, maradjanak egy élten keresztül becenevet viselő kisgyermekek. Az idesorolható nevek egy részét a becenévi alakok jelentik, amelyek kérvényezése és használata a hivatalos névadásban hazánkban is igen megnőtt.

Bogyó, Babóca, Vackor, Szivárvány, Pillangó - mesenevek, amelyeket végül nem engedélyeztek
A becézések mellett a gyermekállapot megtartásának másik módja a mesefigurákról való elnevezések névként való kérelmezése. Ilyen például lányoknak a Bogyó, Babóca, Buba, Lencsi, Maci, Masni, Mézi (Méz), Pillangó, Szivárvány, Szöcske, fiúknak a Vackor, Gézengúz, Kopasz, Moha, Napfi, Óz - ezek a nevek sem kaptak zöld utat a hivatalos bejegyzésre.

Még nem tudod, mi legyen a gyermeked neve?  Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2016.09.12