Mi legyen a baba neve? Mi mindent vegyél figyelembe, amikor kiválasztod a gyermeked nevét?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Mi legyen a baba neve? Mi mindent vegyél figyelembe, amikor kiválasztod a gyermeked nevét? Egy kedves édesanya olvasónk írta meg nekünk a véleményét a baba nevének kiválasztásával kapcsolatban. Cikkünkben arról olvashatsz, hogy miért kell körültekintően megválasztani a baba utónevét, és miért felelősségteljes döntése ez a szülőknek. "Nomen est omen" - ismerjük a latin mondást. De valóban igaz lenne, hogy nevünkben a sorsunk? „Nomen est omen” – szól a latin mondás. A legtöbb kisbabát váró pár valóban komolyan veszi a névválasztást. Egyes szülők akár hónapokon át morfondíroznak, melyik is lenne a legmegfelelőbb név a picinek, míg mások egészen a baba megszületéséig várnak a névadással. Sok családban vérre menő viták zajlanak a baba nevét illetően, és akár komoly sértődésig is fajulhat a dolog.

Mi legyen a baba neve?


Nomen est Omen - nevünkben a sorsunk
Nevünkben a sorsunk. Sokszor jutott eszembe a mondás a kislányom születése óta. Legutóbb pár napja, amikor megismerkedtünk egy fogyatékos kisfiúval és az édesanyjával. A két év körüli kis legénynek egészen különleges francia hangzású neve volt, sosem hallottam korábban. Többször vissza is kellett kérdeznem, mire sikerült megjegyeznem, a leírásával meg sem próbálkozom. Először arra gondoltam, hogy talán az apuka francia, és innen a névválasztás, de kiderült, hogy szó sincs róla, pusztán ez a név tetszett meg a szülőknek. Azt nem mertem megkérdezni, hogy amikor erre a cifra névre keresztelték a fiúcskát tisztában voltak-e a fogyatékosságával, de gyanítom igen, mert elég látványosan az arcocskájára volt írva, hogy ő más, mint a többi gyerek. Nyeltem egy nagyot, hogy ne bukjon ki belőlem a felszakadó kérdés: Hogyan szúrhattatok így ki ezzel a szegény emberpalántával? Még egy egészséges embernek is kihívás lenne ilyen szokatlan névvel élni, minden egyes alkalommal türelmesen lebetűzni, de ez a kisember talán nem is lesz képes megjegyezni ezt a flancos nevet.

Mi legyen a baba neve? Mi mindent vegyél figyelembe, amikor kiválasztod a gyermeked nevét?

Egy másik esetben szintén meglepődtem, amikor rákérdeztem Fanni aktuális játszópajtásának a nevére. Egy még az angolszász kultúrában is ritka névre keresztelték a szülők a csemetéjüket. A család ugyan kitelepült Amerikába, de a gyerek összes rokona Magyarországon él és sűrűn jönnek családlátogatóba, mondhatni kétlaki életet élnek. Azon gondolkodtam talán ésszerűbb lett volna a szülők részéről, ha egy olyan nevet választanak, amely mindkét kultúrában honos, és amely a magyar családnevükkel is jobban csengett volna, mint ez az igen ritka és nem is túl jó hangzású keresztnév.

Tudtad? A Mumsnet brit gyermeknevelési portál 2016 júniusi felmérése szerint a szülők 18 százaléka (azaz durván minden ötödik szülő) már megbánta, amilyen nevet adott a gyermekének a születéskor. Ami érdekesség, hogy a megbánók 12 százaléka eleve nem volt kibékülve a kiválasztott névvel, és már akkor sem szerette, amikor a gyermeke (valószínűleg házastársi vagy családi nyomásra) azt kapta. A megbánók harmada a gyermek hathetes kora környékén gondolta meg magát a névadással kapcsolatban, míg negyedük a bölcsi-ovi kezdéskor jött rá, hogy nem jól választott nevet a kis utódnak. A megbánás okai: túl hétköznapi a név; sose tetszett igazán; nehéz leírni/kiejteni; nem illik a gyermekemhez; mindenki a becenevén szólítja, ami nekem nem tetszik.

Dr. Kovács Babóca - a szülők sokszor bele sem gondolnak egy név utóéletébe
Döbbenten szembesültem vele, hogy vannak szülők, akik Bogyó, Babóca vagy egyéb bájos mesehős után szeretnék elnevezni a gyermeküket. Ilyenkor azon tűnődöm, hogy az eszébe sem jut ezeknek a szülőknek, hogy a gyermekük felnőve valamilyen komoly pozíciót fog betölteni? Mi lesz, ha orvosi, jogi vagy közgazdász pályára lép? Netán politikusnak áll? Mennyire fogják komolyan venni felnőttként, ha mondjuk Dr. Kovács Babócaként mutatkozik be?

Egyébként ezzel a módszerrel mehetünk a legbiztosabbra, hogy nem lövünk nagyon mellé a névválasztással. Biggyesszük a születendő gyermekünk elképzelt neve elé a Dr. szócskát. Amennyiben szépen cseng, megnyugodhatunk. Merjünk nagyot álmodni és segítsük a gyermekünk sikeres jövőjét azzal, hogy gondosan választunk neki keresztnevet.

"Anya, haragszom rátok, mert Zoltán lettem"
Az, hogy a gyerek mennyire tud azonosulni a nevével, csak később derül ki. Egy ismerős anyuka pont a napokban mesélte, hogy a nagy fia haragszik rájuk, amiért Zoltánnak keresztelték. Nekünk hatalmas szerencsénk van, mert nem csak nekünk és a családnak szíve csücske a Fanni név, hanem az idegeneknek is.

Valahányszor Fanni bemutatkozik, mindig megdicsérik, hogy milyen gyönyörű neve van. Ez pedig végtelen büszkeséggel tölti el a kis lelkét. Tudom, hogy sok hibát követünk el szülőként, de abban az egyben teljesen biztos vagyok, hogy tökéletes nevet választottunk a lányunknak.

Még nem tudod, mi legyen a gyermeked neve? 
Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Pixabax

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2016.09.21