Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait - Szülők Lapja

Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait

Szülőklapja képMi az oka annak, hogy az apás szülés ennyire népszerű a kismamák körében? Mást kérdeznek-e a kispapák a várandósgondozáson, mint a kismamák? Önként vagy kényszerből vállalják az apukák az apás szülést? Van-e különbség falusi és városi kispapa között? Szűts Szabolcsné védőnőt kérdeztük az apák megváltozott szerepéről, aki lassan 25 éve van a pályán.

Szerző: Szülők lapja
2017-03-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az apukák jó része csak a harmadik trimeszter végére dönti el, hogy bekíséri-e párját a szülőszobára, vagy inkább a váróban izgulja végig gyermeke megszületését. Habár egyre több az apás szülés ma, egyes apák mégsem képesek a látványt feldolgozni, aminek jóval a szülés után lehet negatív következménye. És vannak olyan férfiak is, akik továbbra is azt állítják: a szülőszoba nem a férfiak terepe, mint ahogy évszázadokon át nem is volt az.

Azok az apák viszont, akik előre elhatározzák, hogy bekísérik a kismamát a szülésre, kedvesüknek támogatást nyújtanak, jó hozzáállással, örömmel teszik a dolgukat a szülő nő mellett, ők mind pozitív élményként tekintenek vissza később gyermekük megszületésére. 5-ből 4 apuka azért van jelen a szülésnél, mert részese szeretne lenni a születés csodájának vagy segíteni szeretne az anyukának; csak kis részben a köldökzsinór elvágása miatt szeretnének a nagy pillanatnál ott lenni - ezeket az általános tapasztalatokat összegezték az általunk megkérdezett védőnők és szülésznők a 2016 decemberében megrendezett a Magyar Védőnők Országos Egyesülete által szervezett Védőnői-Szülésznői Konferencián, illetve Tauffer Egészségügyi Szakmai napon.

Szűts Szabolcsné abai védőnővel a megváltozott védőnői szerepek mellett a megváltozott apai szerepekről is beszélgettünk.

Szülők Lapja: Mennyiben változott meg az elmúlt 20-25 évben a várandós kismamák védőnőkhöz való hozzáállása? Mit kérdezett a kismama 20 évvel ezelőtt és mit ma? Hogyan változott meg a védőnői-kismamai viszony, ha egyáltalán beszélhetünk a változásról? Mi a tendencia?

Szűts Szabolcsné védőnő: Régen, amikor nem állt rendelkezésre ilyen széles várandós irodalom és internet, ilyen sok információs eszköz, jóval hangsúlyosabb szerep jutott a védőnőnek a kismama 9 hónapjában. Akkoriban az újdonsült anyukák jobbára csak a baba ápolása, gondozási teendői iránt érdeklődtek. Tipikus kérdésként merültek fel, hogy milyen vitaminokat adjanak a babának, vagy hogy mikor vigyék ki a babát először a levegőre. A mai modern anyukák nagyobb látótérrel rendelkeznek. Rengeteg információhoz jutnak hozzá az interneten, az más kérdés persze, hogy ezek az információk mennyire ellenőrzöttek és hitelesek. Sokat tanulnak egymástól és mások tapasztalataiból a szülés előtt álló nők. Nem csak érdeklődőbbek, hanem nyitottabbak is lettek azáltal, hogy az internet, a közösségi oldalak megjelenésével kitárult számukra a világ. Míg a pályám kezdetén főleg a babaápolás és babagondozás körüli kérdéseiket tették fel nekem a várandósok, ma pontosan szeretnék tudni, és fel is merik tenni a kérdést: hogyan történik a szülés. Érdekli a kismamákat, hogyan fest egy bababarát kórház, mi az a rooming-in rendszer. Az én kismamáimat váratlan helyzet a szülészeten már nem éri. Érdekes megtapasztalnom, hogy régen nem voltak ennyire nyíltak az anyukák, és azt is elmondhatom, hogy mára partneribbé vált a kismama-védőnői viszony. Lehet, hogy kevésbé hallgatnak az anyák a védőnőre, mint korábban, ugyanakkor a kismamák egyértelműen együttműködőbbek. Örömmel látom, hogy a mai anyukák nyíltak, felszabadultak, mernek kérdezni. Régen szóba sem került például az apa feladata, amikor egy nőt várandósgondozásba vettünk. Ma pedig már...!

Szülők Lapja: Ha már az apaszerep előkerült, szerinted mi az oka annak, hogy az apukák ma ennyire belefolynak a kismama életébe?

Szűts Szabolcsné védőnő: Egyértelműen a bababarát kórházak megjelenésétől számítom ezt a paradigmaváltást. Az apukák szerepe a bababarát helyszínek kialakításával hangsúlyosabb lett, az apák jelen vannak a szüléseken, hiszen az az édesanyát segíti, és ami jó az édesanyának, az jó a babának is. Sőt, nem egyszer már a várandósgondozásra is örömmel elkísérik a kismamákat a leendő apukák.

Szülők Lapja: Mi érdekli a kispapákat?

Szűts Szabolcsné védőnő: A legtöbb kispapa nagyon érdeklődő és lelkes. Legfőképpen arra kíváncsiak, hogy mekkora a pocakban fejlődő kisbaba, rendben fejlődik-e, minden-e megvan-e? Mije van meg? (Nevet). És természetesen kérdésként mindig elhangzik, hogy mikor bizonyosodhat meg a baba neme felől. Tulajdonképpen nem kérdeznek mást, mint a kismamák, én inkább abban látok nagy különbséget, hogy mivel a szülésen maximálisan támogatni akarják a kismamát, részletesebben belekérdeznek a szülés folyamatába. Mi történik, mit kell olyankor csinálni, és majd ő miben tud a leginkább segíteni?

Trendi apák a terhesgondozáson! Már nem csak a szülőszobán vannak jelen - Interjú egy tapasztalt védőnővel
Egy trendi apuka már egészen a kezdetektől benne akar lenni gyermeke életében


Szülők Lapja: Mikor jelent meg nálad az első apuka?

Szűts Szabolcsné védőnő: 1990 óta dolgozom védőnőként, és emlékeim szerint úgy 2003-táján jelent meg nálam az első apuka...

Szülők Lapja: ...ezzel szemben a várandósgondozások hány százalékában jelenik meg az apuka ma?

Szűts Szabolcsné védőnő: Közel 30 várandós kismamát gondozok évente, ebből 5-6 apuka jelenik meg már a várandósgondozáson, és kevés kivétellel végig is kísérik a terhességet, tehát a kismamák körülbelül ötöde élvezi az apukák intenzív figyelmét a terhesség 9 hónapjában.

Szülők Lapja: Az apás szülést az anyukák erőltetik vagy ez a modern férfiak igénye lenne?

Szűts Szabolcsné védőnő: Én a saját körzetemben azt tapasztalom, hogy ezek a férfiak az apás szülést maguk vállalják önként, és örömmel teszik. Azért szeretnének jelen lenni a gyermekük megszületésénél, mert részt akarnak vállalni, illetve már a legelejétől bele akarnak kapcsolódni a gyermekük életébe.
És nem csak a várandósgondozás alatt találkozom ezzel a lelkesedéssel, fokozottabb apai jelenléttel. Számtalanszor hallom és tapasztalom, hogy a baba megszületését követően az anyuka kap 1 óra kimenőt, hogy elszaladhasson fodrászhoz, vagy éjjel a fáradt anyukát az apuka váltja fel, aki tartja a frontot. Családlátogatásaim során számtalanszor látom, hogy az apuka pelenkáz vagy tolja a babakocsit az utcán. Erre hol volt 20-25 évvel ezelőtt példa?! Nem csak a babagondozásban vállalnak nagyobb szerepet a férfiak, hanem egyre inkább a háztartási teendők elvégzésében is. Jóleső érzés látni azt, hogy amíg anyuka szoptat, addig apuka tevékenyen besegít a párjának, például elmosogat.

Szülők Lapja: Mit gondolsz, ez így helyes?

Szűts Szabolcsné védőnő: Egyértelműen igen. Én, mint két körzetet is ellátó, elfoglalt dolgozó nő, nekem is jólesik, ha főzött vacsorára érek haza.

Szülők Lapja: Te egy kisvárosban dolgozol, ezért ezekről az apukákról tudsz beszámolni. Szerinted létezik olyan kategória, hogy "városi kispapa" és "falusi kispapa?

Szűts Szabolcsné védőnő: Kicsit erőltetett kategorizálásnak érzem, de értem, mire gondolsz. Élesen el lehet különíteni ezt a két réteget, mert ugyan mind a kettő kispapa, a városi és a falusi is a gyermekét várja, de viselkedésükben, megnyilatkozásaikban mégis másmilyenek. Vidéken még a hagyományosabb értékek dominálnak, és másként gondolkodnak az emberek. Egy apuka odafigyel és ad is a környezete véleményére. "Mit szólnak majd, ha..." Ezeknek az apukáknak még komoly feszültséget okozhat, hogy ő bizony férfiként nem fogja tolni a babakocsit. A kisebb településeken még nem olyan természetes, hogy apukák látványosan babáznak vagy tologatják maguk előtt a babakocsit. Városban ez már sokkal természetesebb. Nem ismerik úgy egymást az emberek, emiatt nem is tudja rombolni a férfiak önbecsülését, ha átveszi az anyuka teendőit. A városi apukák könnyebben hagyják kibontakozni az érzéseiket. El tudom képzelni, hogy egy kisebb faluban is ugyanazt éli át egy férfi a baba kapcsán, mint a nagyvárosban, de ezt nem engedi láttatni, nehogy a szomszéd néni megszólja: "És az anyuka mit csinál?"

Fotó: Pixabay

Címkék: apa, apás szülés, terhesgondozás, várandósgondozás, kismama, 9 hónap

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Apa vagyok, és nem bébiszitter! - Nyílt levél egy édesapától, aki elmondja, mit is jelent valójában az apaság
Apa vagyok, és nem bébiszitter! - Nyílt levél egy édesapától, aki elmondja, mit is jelent valójában az apaság

Nehezen kapom fel a vizet bármin. De gyakran hallok és olvasok olyan apás sztorikat, ahol az apukák jelentőségét kicsinyítik, mintha egy apa mindent csak elbénázna, összekutyulna, elvicceskedne - mintha olyan idióták lennénk, hogy még magunkról sem tudunk gondoskodni, nem hogy egy gyerekről.

tovább a cikkre
Apás szülés: ezt üzente egy édesapa szülés után 2 nappal a férfitársainak
Apás szülés: ezt üzente egy édesapa szülés után 2 nappal a férfitársainak

Vajon az édesapának bent van a helye a szülőszobán? Ez a kérdés sokakban megfogalmazódik - vannak, akik amellett érvelnek, hogy természetesen az a legjobb, ha a férfi nem hagyja magára a párját szülés közben. Ám vannak olyanok is, akik úgy érzik, jobb, ha inkább az orvosokra vagy a bábára bízzák a szülés levezetését.

tovább a cikkre
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?

Az 5 leggyakoribb tévhit az apa szerepről, az apává válásról, az apaságról, melyet Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnk segít tisztázni.

tovább a cikkre
Apás szülés apaszemmel - Hogyan élte meg gyermeke születését egy édesapa?
Apás szülés apaszemmel - Hogyan élte meg gyermeke születését egy édesapa?

Egy fiatal édesapa meghatóan kedves vallomása kislánya megszületéséről, aki legszívesebben minden leendő apukát arra bátorítana, hogy válassza az apás szülést - miközben így üzen férfitársainak: Higgyétek el, minden félelem elszáll ilyenkor!.

tovább a cikkre
Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét
Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét

Újdonsült apukákat kérdeztünk az apás szülésről. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon más szemmel néznek-e a kedvesükre a szülés óta? Megtudtuk, hogy miként vélekednek azokról a férfitársaikról, akik ellenkezőképpen gondolkodnak, mint ők. És az is kiderül, hogy megbánták-e a döntésüket. Apuka szemmel a szülésről.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Almás banánpüré

Almás banánpüré

Gyümölcspépek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g alma 100 g banán citromlé

Recept:

Az almát lereszeljük, a banánt villával összetörjük, majd összekeverjük őket. Egy pici friss citromlevet csepegtetünk rá.TáPANYAGTARTALOM

Energia: 120 kcal
Fehérje: 1,5 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 27,7 g


(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Rendszeresen bántalmazta és kínozta egyéves nevelt kisfiát a pápai férfi - A gyermeket az anyja sem védte meg

vissza vissza