6 dolog, ami koraszülést okozhat - akkor is, ha odafigyelsz az egészségedre! - Ezek a leggyakoribb kockázati tényezők a szülész-nőgyógyász szerint

Dr. Oláh Orsolya

Babavárás

Dr. Oláh Orsolya


6 dolog, ami koraszülést okozhat - akkor is, ha odafigyelsz az egészségedre! - Ezek a leggyakoribb kockázati tényezők a szülész-nőgyógyász szerint Kockázati tényezők, ami koraszülést okozhatnak! Szülész-nőgyógyász szakorvos mondja el, hogy melyek a legtipikusabb kockázati tényezők a várandósság alatt, amelyek koraszülést válthatnak ki. A koraszülést sajnos sok minden kiválthatja: dohányzás, romlott fog, táplálkozás, fertőzések, influenza megbetegedés, és a sort még hosszan lehetne folytatni.
A témában számos nemzetközi és hazai kutatás készült már, egy korábbi kutatás szerint a koraszülést akár az anya szocioökonomiai helyzete is befolyásolhatja, csak úgy, mint az, hogy egy baba az év melyik szakában fogant.


Egy biztos, egy várandós kismama nagyon sokat tehet annak érdekében, hogy a koraszülés kockázatát minimalizálja.
Az alábbiakban dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük arról, hogy melyek a koraszülésre hajlamosító legtipikusabb kockázati tényezők.


1.    Kórelőzményben szereplő korábbi koraszülés


Ez talán a legfontosabb a kockázati tényezők közül. A vizsgálatok szerint, ha valakinek korábban koraszülése volt, sajnos 30-50 % esélye van arra, hogy a következő szülése ismét koraszülés legyen.
 

2.    A szülés és a következő terhesség között eltelt idő kevesebb, mint 6 hónap


A számok ebben az esetben nem teljesen egyértelműek, további vizsgálatokra van szükség annak kimondásához, hogy mi az az időintervallum, ami már biztonságos, de jelenleg úgy gondoljuk, hogy 18 hónap már elegendő ahhoz, hogy ne legyen nagyobb kockázata a koraszülésnek. A 6 hónap viszont nagyon kevés, ebben az esetben jóval nagyobb az esélye annak, hogy idő előtt szülessen meg a kisbaba.
 

3.    Mesterséges megtermékenyítés


Nem teljesen világos, hogy mi áll a háttérben, de megfigyelhető a koraszülés halmozottsága a lombik babáknál is. Ez azért fontos, mert évről évre egyre több ilyen úton fogant kisbaba látja meg a napvilágot, vagyis egyre gyakrabban szembesülhetünk ezzel a helyzettel.
 

4.    Ikerterhesség és többes terhesség


A koraszülés a leggyakoribb komplikáció az ikerterhességek esetében. Ikerterhességeknél kb. 50%-ban, hármas ikreknél 90%-ban, négyes ikreknél gyakorlatilag 100%-ban koraszüléssel jönnek a babák a világra, ez is oka annak, hogy az iker- és többes terhességek fokozottabb odafigyelést igényelnek.
 

5.    Rövid, operált méhszáj


A méhnyakrák szűrések köszönhetően sok korai stádiumban észrevett méhnyak elváltozást el tudunk távolítani egy kisebb műtéttel. Az operált méhszáj viszont hajlamosabb idő előtt kinyílni, így ezeket a kismamákat is fokozottabban kell figyelni a terhességük során.
 

6.    Hüvelyi fertőzések


A bacterialis vaginosis, illetve az olyan specifikus kórokozók, mint a Mycoplasma vagy az Ureaplasma hajlamosíthatnak a koraszülésre. A terhesség alatt sok helyen szűrt Streptococcus B fertőzés kissé fokozza a kockázatot, de csak kis mértékben.
 

+Egészségügyi-életmódviteli kockázatok: Alultápláltság, depresszió, dohányzás, kábítószer, romlott fog...

Egy vizsgálat szerint a nők kb. 20%-a nem szedi fel a szükséges plusz súlyt a terhessége alatt, és ez már önmagában kockázati tényező lehet. Ha ehhez hozzájárul még egy terhesség előtt fennálló alultápláltság is, még nagyobb lehet a kockázat. Nagyon fontos a megfelelő táplálkozásra odafigyelnie a kismamáknak, ez persze nem jelenti azt, hogy kettő helyett kell ennie.

Ezeken kívül van még néhány említésre méltó kockázati tényező, ami szintén fokozza a koraszülés kockázatát: ilyen a depresszió, dohányzás és a kábítószerhasználat, romlott fog, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, köztük a terhességi is.

Fontosnak tartom, hogy a kismamák tisztában legyenek ezekkel, és amelyik befolyásolható (például dohányzás), azon még időben tudjanak változtatni.

Szerző: dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász
Fotó: Freepik/Dragana_Gordic

Dr. Oláh Orsolya

Babavárás

Dr. Oláh Orsolya


2017.02.13