Genetikai rendellenességgel született a kislányuk, a szülők a nőgyógyászt hibáztatják - Mit mond az ombudsman?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Genetikai rendellenességgel született a kislányuk, a szülők a nőgyógyászt hibáztatják - Mit mond az ombudsman? A várandósgondozással összefüggő panaszbeadványával fordult egy család a biztoshoz, mert úgy gondolják, hogy az egészségügyi intézmény szülész-nőgyógyász orvosának mulasztása az oka annak, hogy kislányuk súlyos genetikai rendellenességgel született. A várandósgondozással összefüggő panaszbeadványával fordult egy család a biztoshoz, mert úgy gondolják, hogy az egészségügyi intézmény szülész-nőgyógyász orvosának mulasztása az oka annak, hogy kislányuk súlyos genetikai rendellenességgel született, adta hírül az MTI. A közlemény szerint Székely László alapjogi biztos átfogó vizsgálatot indított a szülészeti ultrahang szűrővizsgálatok szakmai szabályozásáról.

Szülészeti ultrahang - nincs egységes, kötelező szakmai irányelv!
A vizsgálat feltárta, hogy még nem áll rendelkezésre kötelező szakmai irányelv a szülészeti ultrahangvizsgálatok kivitelezéséről, így a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által megjelentetett részletes szakmai ajánlás a követendő.

Ennek kötelező érvénye az érintett orvosok számára viszont egyáltalán nem egyértelmű - állapította meg az ombudsman. A biztos jelentésében hangsúlyozta, hogy garanciális jelentősége van annak, milyen módszertan alapján, milyen szakmai kompetenciával rendelkező dolgozó, milyen adatok rögzítésével végezheti el a várandósgondozás ultrahangos vizsgálatait.

A nőgyógyász nem követte a szakmai ajánlásokat - de ez nem számít mulasztásnak!
A bepanaszolt orvos több ponton nem követte a szakmai ajánlásokat, a szakfelügyelő főorvos az ajánlásokat nem kötelező erejű szabályként említette, és az attól történt eltéréseket nem értékelte mulasztásként. Az üggyel foglalkozó igazságügyi orvos szakértő azonban aggályát fejezte ki ezzel mindezzel kapcsolatban.

Aggályos a jelenlegi gyakorlat
A vizsgálat összegzése szerint valószínűsíthető, hogy az ajánlás jogi státusza körüli bizonytalanság kihatással van a benne foglaltak alkalmazására. Továbbá nem egyértelmű, hogy a szakfelügyeleti hatósági ellenőrzés milyen szabályok követését kérheti számon az érintettektől. Mindez pedig nemcsak a jogbiztonság követelményét sérti, hanem az érintettek önrendelkezéshez, családtervezéshez és a tisztességes hatósági eljáráshoz való jogát is - írták.

Cél: legyen kötelező irányelv az ultrahangvizsgálatokat illetően
A biztos felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, tegyen lépéseket a szakmai irányelv mielőbbi megjelenéséért. Addig, amíg az irányelv nem áll rendelkezésre, a szakfelügyelő főorvosok ellenőrizzék a szakmai ajánlás követését - szólított fel.

Az ombudsman emellett felkérte a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét, hogy az illetékes népegészségügyi osztály útján tartassa be az egészségügyi szolgáltatóval a szakmai ajánlást mindaddig, amíg a professzionális elvárásokról szóló szakmai irányelv nem áll rendelkezésre.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2017.04.26