Nyári kismamák: miért olyan nehéz elviselni a hőséget, ha babát vársz? Mit tegyél és mit kerülj kánikulában? Védőnő válaszol

Iveszics Tünde

Babavárás

Iveszics Tünde


Nyári kismamák: miért olyan nehéz elviselni a hőséget, ha babát vársz? Mit tegyél és mit kerülj kánikulában? Védőnő válaszol A hőség mindenkit megvisel, de a kismamákat és pici babákat kicsit jobban, mint másokat. Védőnő szakértőnk, Iveszics Tünde beavat minket a titokba és ellát jó tanácsokkal. A hőség mindenkit megvisel, de a kismamákat és pici babákat kicsit jobban, mint másokat. Védőnő szakértőnk, Iveszics Tünde megosztja velünk tapasztalatait és jó tanácsokkal szolgál minden jelenlegi és leendő kismamának.

A forróság, a kánikula fojtogatónak érezhető, szinte agyonnyomja a kismamákat. Miből adódik ez? Egy élet növekszik benned, ami természetes ugyan, mégis megterheli a szervezetet, minden szinten.
 

Kismamaként nehezebb a nyár?


• Felborul a hormonháztartás. Néha te sem érted mi történik veled, miért vagy érzékenyebb, nyűgösebb, aluszékonyabb vagy éppen izzadósabb.
• Érzékenyebbé válik a bőröd is, hamarabb leég, szárazabbá válik, olykor minden látható ok nélkül elkezd viszketni, májfoltosodik, az összefekvő területeken pedig kipállhat.
• A megfelelő intim higiénia ellenére is folyásod van, ami remek táptalaj a kórokozóknak, így pedig hamarabb elkaphatsz mindenféle fertőzést.
• Óránként kell mosdót keresned, ami komoly megpróbáltatás a hétköznapokban, hiszen mindig tudnod kell, hol könnyíthetsz magadon. Mindeközben pedig állandóan szomjas vagy.
• A keringésed is csúcsra jár, tágulnak az erek, duzzadnak a kezek, lábak, megnehezítve hétköznapjaid. Lelassul a nyirokkeringésed is.  
• Valahogy több levegőre van szükséged, mint korábban. Hamarabb elfáradsz, a lépcsőzés akár nehézlégzést is okozhat.
• Éjszaka pedig nem elég, hogy a pocakodtól nem tudsz már egy ideje jót aludni, a hőség erre csak rátesz egy lapáttal.

Szóval ezer dolog van, ami nem olyan, mint régen. Ha a fenti tünetek közül semmit sem tapasztaltál magadon, a baj nem nálad van, hiszen van olyan kismama, akinek semmi baja a hőséggel. Örülj ennek és élvezd a nyarat!


Fotó: Pixabay
 

Így könnyítheted meg a forró napokat!


1. Igyál sokat, de nem mindegy, hogy mit!
A legjobb szomjoltó a víz, ez köztudott. Nem biztos, hogy meg kell várnod a szomjúság érzését. Igyál meg naponta legalább 8-10 pohár, vagy 2-3 liter vizet lehetőleg egyenletesen elosztva. Nagy hőségben akár többet is ihatsz. Arra azonban vigyázz, hogy ne ess túlzásokba! Kerüld a kávét, az erős teát, mivel ezek vízhajtó hatásúak! Jók még a 100 %-os gyümölcslevek, amiket hígíthatsz is. Kerüld az édes, kevés gyümölcsöt tartalmazó italokat, a szénsavas üdítőket. Ha vigyáznod kell a súlyodra, csak vizet igyál, hiszen a gyümölcslevekben elég sok a kalória, bár sok ásványi anyag, vitamin van bennük. Tehát mértékkel fogyaszd!

2. Válogasd meg, mit eszel!
Nagy melegben az ételek is hamarabb romlanak. Főleg a tejtermékekre, tojásos ételekre, húsokra gondoltam. Fontos a megfelelő tárolás, a nyári grillpartikon pedig a kellő idejű sütés/átsütés. Nagyon finomak a gyümölcs sűrítményekből készült jégkrémek, amit házilag könnyen elkészíthetsz minden nyári idénygyümölcsből. Levesek, főzelékek, saláták - legyen ez az alap étkezésedben! Ezek mellett a különféle kásák segíthetik emésztésed. Továbbra is óvatosan fogyaszd a penészes, füstölt élelmiszereket - például a sajtféléket, kolbászt és húskészítményeket, amiket kismamáknak sok szakmai oldal nem is ajánl)!


Fotó: Unsplash/Ignacio Campo

3. Izzadni sajnos nem kellemes!
A hőségben csupán néhány szerencsés nem izzad. A hormonháztartás változása és a súlygyarapodás miatt a kismamák bármilyen időben izzadósabbak lehetnek.  Ma már sok gyártó figyel az izzadásgátlók összetételére, javaslom olvasd el a kiválasztott termék összetételét. Kaphatóak nagyon hatékony természetes alapanyagú készítmények, amik inkább javasoltak. Manapság már a szőrtelenítés is megszokott, használd, amit eddig megszoktál. Kerüld azonban a különféle szőrtelenítő krémeket, kenőcsöket, inkább borotválj vagy gyantáztasd. Ha nagyon izzadós vagy, mosakodj meg vagy zuhanyozz le naponta többször, esetleg nedves szivaccsal töröld át a hónaljadat. Ha ez nem lehetséges, kaphatóak különféle nedves törlőkendők, amik nagyon jók.

4.    Hűtsd magad!
Hűtheted a levegőt, ha pedig felmelegedtél, a testedet. A klíma és a ventilátor remek találmányok. Használd őket még az autóban is (kivéve, ha fáj a fejed tőle)! Zuhanyozz, mosakodj gyakrabban, vagy mosd le a tested egy szivaccsal! Némely területeken javasolják a test hűtésére a váltott hideg-meleg vizes lábfürdőt/lábzuhanyt, a hideg vízben való taposást, a homlok és csukló/boka borogatást. Ezek népi módszerek, egy próbát megérnek. Jó, ha beszerzel egy spriccelő flakont, amiből bármikor fújhatsz magadra hűsítő permetet. Egy legyezőt is tarthatsz a táskádban, mostanában újra divat és csodaszép darabok kaphatóak, amikkel még az egyéniséged is hangsúlyozhatod.

Ha már körülötted van egy másik apróság, akkor olvasd el védőnőnk 10 jó tanácsát, hogyan vészeljétek át a hőséget, itt »

5.    Csökkentsd a vizesedést!
Az ödéma bizony elég gyakori a kismamáknál, főleg az utolsó heteket nehezítheti meg. Jó hatású a torna, a kezek, lábfej időnkénti megmozgatása. Ne gondolj bonyolult tornagyakorlatokra: elegendő a napi többszöri, de csak pár percnyi integetés, körzés felemelt karokkal, illetve lábakkal. Délután, este pedig pihenj felpolcolt lábbal. Ha még dolgozol, és ülő munkát végzel, a lábad alá tehetsz egy kis sámlit, ami szintén jót tesz lábaidnak.

Ezen kívül, ha éppen vízparton vagy a természetben jársz, légy sokat mezítláb! Kerüld a hosszan tartó állást vagy ücsörgést! Vigyázz a sós ételekre, hiszen köztudottan a só vizet tart vissza a szervezetben (nem kell sószegényen étkezned, csak ne egyél sok sós csipszet, sós mogyorót). Egy kis petrezselyem is jótékony lehet. Emellett az uborka, lestyán és a metélőhagyma is segíthet.

Ha visszeres a lábad, muszáj használnod a kompressziós harisnyát és kenegesd vadgesztenye krémmel az érintett területet - ezt recept nélkül veheted meg, a folyamat súlyosságától függően különböző összetételű krémek kaphatók a gyógynövény boltokban.


Fotó: Freepik/phduet

6. Védd a bőröd!
A szervezetben zajló változások miatt a bőr is érzékenyebbé válik. Szárazabb a szokásosnál, így emiatt is fontos a megfelelő külső és belső hidratálás. Szerencsére a természetes hatóanyagokat tartalmazó tusfürdőknek, szappanoknak, testápolóknak, samponoknak reneszánsza van manapság. Javaslom, nézd meg testápolód összetételét! Nem minden natúrnak hirdetett termék natúr. A májfoltoknak, szeplőknek nem kedvez a nap, így védd a bőröd, még árnyékban is, akár egy séta alkalmával is!

Egyre gyakrabban találkozom az úgynevezett napallergiával, amikor a napon való tartózkodás után piros pöttyös, viszkető elváltozást tapasztalsz a szabadon hagyott testrészeiden. Az összefekvő területek kipállását is megelőzheted a bőr szárazon tartásával, és a dörzsölés kerülésével (a vizet csak itasd fel ezeken a testrészeken). Ha már gond van, én a shea-, illetve kakaóvajat, körömvirágot, aloét, propoliszt tartalmazó készítményeket javaslom.

7. Óvatosan a napon!
Lerágott csont, hogy ne napozz és kerüld a napon való tartózkodást, főleg 11 és 15 óra között. A pocakot jó, ha nem éri direktben a nap, erre vigyázz - jó a fürdőruha vagy kendő a pocakon, bár a baba többé, kevésbé klimatizált helyen él, mégis védd a direkt napsugaraktól. Az árnyékban is hat az UV sugárzás, így ott is kend be magad fényvédővel. Gyönyörű kalapok kaphatók, vagy ha sportos vagy, tegyél a fejedre sildes sapkát. A ruha legyen szellős, világos, természetes anyagból készült! Kerüld a napon való intenzív mozgást is! A nyár szinte nélkülözhetetlen kelléke a napszemüveg, legyen rajtad, amikor napon vagy!


Fotó: Pixabay

8. Utazás, nyaralás pocakkal
Attól, hogy egy kisbaba lakik benned, nem kell lemondanod a nyaralásról, strandolásról. Nyilván 35 hetesen ne utazz tengerpartra (ez után már bármikor szülhetsz, és hetente kell járnod NST, ultrahang vizsgálatokra is), de a repülőre sem ülhetsz fel már ennyi idősen (32. hétig repülhetsz). Az egzotikus országokat a várandósságod elején is kerüld, már csak a külön szükséges védőoltások miatt is. Ha lehet, természetes vizeket válassz! A túl meleg és a túl hideg medencés vizeket nem szokták javasolni, de ha nincs más, hűsítés gyanánt bevállalhatod. A biztonsági övet, ha szükséges kiegészítéssel csatold be.

Utazáskor vigyél magaddal néhány hasznos dolgot:
•    a terhesvitaminodat
•    magnéziumot (ha görcsölnél / ezt általában egyébként is felírja a legtöbb orvos a várandósság félideje körül, vagy akár előbb)
•    csípésekre, allergiás reakcióra valamilyen külsődleges szert (homeopátia)
•    kézfertőtlenítő, sebfertőtlenítő
•    fényvédő, napozás utáni krém (esetleg napégésre valami)
•    utazási betegségre, hányingerre, gyomorégésre - ha szokott lenni, a megszokott szerek
•    hasmenésre vagy székrekedésre valamiféle szer (attól függően, mire vagy hajlamos)
•    fájdalom, lázcsillapító, szükség esetére pedig görcsoldó

Olvasd el ezt is!
Nyári babákra vonatkozó leggyakoribb kérdések, tippek a védőnőtől  »

Szerző: Iveszics Tünde védőnő

Iveszics Tünde

Babavárás

Iveszics Tünde


2017.08.09