Így ápold a fogaidat, ha babát vársz! 4 dolog, amire figyelj oda, hogy megóvd a magzatod egészségét is

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Így ápold a fogaidat, ha babát vársz! 4 dolog, amire figyelj oda, hogy megóvd a magzatod egészségét is Kismamaként még fontosabb a körültekintő fogápolás, hisz várandósság alatt a nem megfelelő fogápolás miatt ínygyulladás, erózió, fogágy betegségek alakulhatnak ki, amelyek szélsőséges esetben akár koraszülést vagy a fogak elvesztését is is eredményezheti.

„Egy gyerek, egy fog" - tartja a régi mondás, miszerint a kismama, gyermekenként minimum egy fogat elveszít. A nagyanyáink korabeli szállóige azonban téves, ha megfelelő a szájhigiénia, rendszeres és alapos a fogmosás, akkor nincs mitől tartani.

Dr. Dima Magdolna, a Heim Pál Gyermekkórház megbízott osztályvezető fogorvosa, megosztja a kismamákkal a lehetséges veszélyeket és persze az óvintézkedéseket.


4 veszély, ami a fogaidra leselkedik terhesség alatt


A közhiedelemmel ellentétben a terhesség és szoptatás során megnövekedett ásványianyag-szükségletet a szervezet nem a fogakból, hanem a táplálékból és a csontokból pótolja – teszi helyre a félreértést rögtön az elején dr. Dima Magdolna. A szakember megjegyzi: a bennünk növekvő új élet puszta jelenlétével nem teszi tönkre a fogsorunkat, a valódi veszélyeket pedig megfelelő szájhigiéniával, az alapos és helyes fogmosással kiküszöbölheted.

Óvatosan a nasival!
Biztosan te is észrevetted, hogy a kismamák étkezési szokásai átalakulnak a várandóság alatt. Az első hetekben jellemző a fokozott hányinger, mely kellemetlen panaszt okoz sok várandósnál, ezért sokan cukorka szopogatással csökkentik az ingert. Vannak akik annyira kívánják az édességet, hogy jóval több nassolni valót vesznek magukhoz, mint korábban.

Az „Egyél kettő helyett", régebbi korokra jellemző felfogást azonban nemcsak a felesleges kilók miatt kell elfelejtened, hanem azért is, mert növeli a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.

- A gyakori evési ingert a legjobb, ha friss gyümölcsökkel, nyers zöldségekkel, sajtokkal csillapítjuk. Ezen étkek rágása pozitív hatású, illetve vitamin és ásványianyag-források is egyben – javasolja a szakember.



Vigyázat, erózió!
A kismamák a kilenc hónap alatt a hormonális hatások miatt gyakrabban fogyasztanak savas ételeket, ami gyomorsav túltengéshez is vezethet. Később a megnövekedett méh elmozdítja a gyomrot, és alulról nyomást gyakorol rá, ami lehetővé teszi a gyomorsav nyelőcsőbe, illetve szájüregbe való jutását. A szájüregben előforduló gyomorsav roncsolja fogaid belső felszínét, eróziót, felmaródást okozva ezzel.

Nem beszélve arról, hogy ebben az időszakban a fogkefe használata, a garatmezők ingerlése is hányingert, hányást tud okozni. A hormonátalakulások miatti fáradtság mellett sokszor ez utóbbi kellemetlenség is oka az anyukák gyenge szájhigiéniájának.

Az ellenség neve: ínygyulladás
A hormonális változások következményeképpen (megemelkedett ösztrogén és progeszteron szint) csaknem minden nő ínygyulladástól szenved a várandósság hónapjai alatt. Jellemzően az első trimeszter végétől jelentkezik, de igazán súlyos panaszokat csak a kismamák 10-20 százalékánál okoz. Ilyenkor a fogíny megduzzad, begyullad, a szokásosnál érzékenyebb lesz, a hajszálereknek növekszik az áteresztő képessége, és ez erős vérzést okozhat.

Persze tévedés azt gondolni, hogy pusztán a hormonok tehetnek az ínygyulladásról - figyelmeztet a doktornő.

- A kismamáknak számolni kell ezzel a lehetséges problémával, és fokozottan ápolni a fogukat. Az egészséges íny megőrzése érdekében fogyasszanak sok C-vitamin tartalmú ételt, általában legyen vitamindús a táplálkozásuk, és lehetőleg kerüljék a cukorral készült ételeket.



Fogágybetegségek és a koraszülés
A szájüregben, az ételmaradékok miatt, naponta képződik ragadós bakteriális lepedék, amely a fogközökben és az ínyszél mentén lerakódik. A fogágy betegségek kialakulását ez, a később fogkővé alakuló lepedék okozza.

Az utóbbi néhány év komoly tudományos külföldi és hazai kutatásai szerint a fogágybetegségért felelős baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe és az ott lévő gyulladáskeltő mediátorok eljutnak a méhlepényen keresztül a magzathoz, ezek a gyulladásért felelős kémiai anyagok olyan folyamatokat indíthatnak el, melyek koraszüléshez és kis súlyú csecsemő születéséhez vezethetnek. Ezért nagyon fontos, hogy baba tervezésekor, illetve a terhesség korai szakaszában ajánlott meglátogatni a fogorvost, aki felismeri és kezelni tudja a fennálló gyulladást.

Fontos óvintézkedések
Ahogy a doktornő többször kiemeli, a megfelelő szájápolás az alapja annak, hogy a kismama a terhesség alatt megőrizze fogainak egészségét. Ennek érdekében az alább néhány dolgot érdemes betartani:
  • puha és sűrű sörtéjű fogkefék használata
  • alkoholmentes szájvíz alkalmazása
  • fogselyem vagy a fogköztisztító kefék használata
  • fogorvos és dentalhigiénikus rendszeres látogatása, ellenőrzés, és professzionális fogkő-eltávolítás
  • vitamindús táplálkozás, fokozott C-vitamin bevitel



Forrás: Dr. Dima Magdolna

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2017.11.15