Terhesség alatti dohányzás: így károsítja a nikotin a magzatot! - 7 komoly probléma a babánál, amit a dohányzás okoz

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Terhesség alatti dohányzás: így károsítja a nikotin a magzatot! - 7 komoly probléma a babánál, amit a dohányzás okoz Kutatások bizonyítják, a terhesség alatti dohányzás káros a magzat fejlődésére, sőt, negatív következményei még kisgyermekkorban és akár felnőttkorban is éreztethetik hatásukat. Milyen problémákhoz vezet, ha terhesen dohányzol? Számos kutatás bizonyítja, hogy a terhesség alatti dohányzás káros a magzat fejlődésére, sőt, negatív következményei még kisgyermekkorban és akár felnőttkorban is éreztethetik hatásukat.

Így károsítja a nikotin a magzatot!
A dohányzás, egészen pontosan a nikotin több módon is támadja a magzatot:
1. károsítja a magzat tüdőszövetét
2. gátolja az idegrendszer fejlődését
3. érszűkítő hatása révén akadályozza a méhlepény kellő vérellátását, ezáltal csökken a magzat oxigén- és tápanyag-ellátottsága, valamint a vitaminok- és ásványi anyagok felszívódása - mindez pedig fejlődésbeli zavarokat okozhat

A nikotinhoz köthetőek továbbá
4. a születési rendellenességek,
5. a koraszülés,
6. és a hirtelen csecsemőhalál szindróma is.
A káros hatások egyaránt kimutathatók a hagyományos cigaretta, az e-cigi és a nikotinpótló terápiák esetén is!



Hallásproblémákhoz is köthető a nikotin
7. A Berlini Szabadegyetem 2017-ben, a The Journal of Physiology szaklapban publikált kutatása pedig arra világított rá, hogy a nikotinnak való kitettség születés előtt és után, a szoptatás alatt, hallásproblémákat okozhat a gyermeknél.

A kutatók megállapították, hogy a nikotin befolyásolja a hallóideg működését, hatására ugyanis az elektromos jellé alakított hangokat a hallóideg nem továbbítja olyan precízen és hatékonyan az agytörzsi hallóközpont idegsejtjeihez, következésképpen gyengítheti az auditív, azaz hallási feldolgozást azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja dohányzott terhesség és szoptatás idején.

Ez történik a kisbabáddal, ha a terhesség alatt dohányzol
Dr. Ursula Koch, a tanulmány vezető szerzője szerint egyelőre nem tudni, hogy a hallórendszer mely egyéb részeit érinti hátrányosan a nikotin. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy feltárják, hogyan befolyásolja a nikotin az agytörzsi hallóközpont sejtjeinek fejlődését.

Mindenesetre azoknak az anyukáknak, akik dohányoztak a terhességük alatt, és a gyermekük tanulási problémákkal küzd, érdemes a gyermeküknél elvégeztetni az auditív, azaz hallási feldolgozás vizsgálatát.

Tanulási nehézséghez és kommunikációs problémákhoz vezet, ha a gyerek nem hall rendesen
Ugyanis ha a probléma rejtve marad, az fokozódó tanulási nehézségekhez, kommunikációs problémákhoz, és akár szociális elszigetelődéshez is vezethet a későbbiekben.

Forrás: mindenamihallas.hu
Fotó: parents.com

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2018.01.16