Babanevek 2018: 23 különleges fiúnév és lánynév, amit idén már adhatsz a kisbabádnak! - A legfrissebb lista

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babanevek 2018: 23 különleges fiúnév és lánynév, amit idén már adhatsz a kisbabádnak! - A legfrissebb lista Bár az ember azt hinné, nem nagyon lehet már új neveket javasolni anyakönyvezésre, ismét új nevekkel bővült az Utónévtár. Mely neveket hagyta jóvá és utasította el az utónévbizottság? Bár az ember azt hinné, nem nagyon lehet már új neveket javasolni anyakönyvezésre, ismét új nevekkel bővült az Utónévtár. Mely neveket hagyták jóvá és utasították el? A Magyar Idők utánajárt.

Mint az köztudott, az utóneveket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének ötfős bizottsága bírálja el, akik között nyelvtörténész, stilisztikával foglalkozó szakember, szociolingvista is van - ők adnak javaslatot arra vonatkozólag, hogy az adott utónevet bejegyzésre javasolják vagy sem. Döntésükben segíti őket 14 alapelv, de még így is akadnak viták, mondta el Raátz Judit, az utónévbizottság tagja a lapnak.
 

Mi alapján fogadnak el vagy utasítanak el egy utónevet? Válogatás a 14 alapelvből


- A születendő gyermek legfeljebb két, a nemének megfelelő nevet kaphat. A magyar törvény szerint a névből ki kell derülnie a gyermek nemének - ez egyszersmind azt is jelenti, hogy ha egy név mindkét nemhez tartozhat, akkor nem fogadhatják el (pl. Dakota). Amennyiben egy nevet elfogadtak női névként, később férfinévként már nem elfogadható (Ezért került nemrég elutasításra az Andrea név férfinévként)

- Egy új nevet a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni (pl. Claudia helyett Klaudia, Elisabeth helyett Elizabet).

- Egy ősi magyar névnek tartott név bejegyezhető, amennyiben hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható (pl. Ünige).

- Az elismert, magyar írói fantázianevek elfogadhatók abban az esetben, ha azok nem hátrányosak a névviselőre (pl. Bóbita - ugyanakkor a Bogyó és a Babóca nevekre vonatkozó kérelmet elutasították).

- Az elismert, nemzetközi írói fantázianév elfogadható abban az esetben, ha a név külföldön már önálló és elterjedt személynévként használatos (pl. Anakin).

- Amennyiben az újabb idegen eredetű utónévnek van magyar megfelelője, úgy azt javasolják (pl. Catharina helyett Katalin, Jacqueline  helyett Zsáklin).

- Becéző név csak abban az esetben elfogadható, amennyiben annak az általa képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben, ugyanakkor többszörös becézés nem (pl. Bende név elfogadásra került, de az Icuka, Loncsika, Gyuszkó nem).

- A köznévi eredetű fantázianevek akkor bejegyezhetők, ha a név jelentése feltehetően nem lehet hátrányos a név viselőjére (pl. Áldáska), ugyanakkor nem javasolják az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet. Ebből a megfontolásból utasították el például a Csibécske, Kopasz, Pötyi, Kiwi neveket.

(Ezek az alapelvek kizárólag a Magyarországon született, itt élő magyar nemzetiségű állampolgárok névkérelmeire vonatkoznak - az elvek egyébként részletesen elérhetők a Nyelvtudományi Intézet oldalán. Forrás: helyesiras.mta.hu)

Bár a szempontok szigorúak, azért így is sikerült nem egy névnek bekerülnie az Utónévtárba: egészen pontosan 2017-ben háromszáz keresztnévjavaslatot adtak be a szülők, ebből 38 férfi- és 18 női nevet javasoltak bejegyzésre.

Melyik név nem ment át a rostán?
Íme, 10 név, amit visszadobtak: Balaton, Cukorka, Keti, Elizabeth, Máseny, Eső, Zene, Éden, Szamos, Táblácska.
 

Most már így is hívhatják a kisbabádat! 23 új név az Utónévtárban


14 elfogadott fiúnév:
- Alekszej
- Holden
- Krizantusz
- Milen
- Lemmi
- Levin
- Timoti
- Bentli
- Néró
- Napóleon
- Barla
- Naim
- Báruk
- Berkó

9 elfogadott lánynév:
- Norella
- Hannabella
- Meril
- Nea
- Miletta
- Jola
- Valina
- Bogdána
- Medina

Egyedi nevet szeretnél a babádnak? Ezt kell tenned!
A gyakori kérvényezésnek talán az is lehet az egyik oka, hogy 2018 januárjától nagyon egyszerűvé vált az utónév-kérvényezés, ráadásul ingyenesen megteheted.

Egyszerűen töltsd le a Minisztérium honlapjáról a kérvényező adatlapot, melyen meg kell adni egyebek közt a kérvényezett nevet, a kérvényezés indokát, illetve - ha tudod - a kérvényezett utónév eredetét és jelentését. (www.kormany.hu -> Dokumentumok -> keresés: utónév -> a keresési eredmények között: A Magyar Tudományos Akadémia utónév anyakönyvezhetőségére vonatkozó nyilatkozata iránti kérelem és kitöltési útmutató)

A kitöltés után írásban vagy elektronikusan nyújtsd be a kérvényt bármelyik anyakönyvvezetőhöz vagy anyakönyvi szervhez, de akár közvetlenül is eljuttathatod a Miniszterelnökség részére, a 1055 Budapest Kossuth Lajos tér 2-4. postai vagy a hatosagi@me.gov.hu e-mail címre is. A kérvényezés illeték- és díjmentes.

Olvasd el ezt is!
Ezek voltak a legnépszerűbb babanevek 2017-ben »
Ezeket a neveket még mindig nem adhatod a kisbabádnak - 52 név, amit elutasított az utónévbizottság »

Forrás: Magyar Idők, Szülők Lapja
Fotó: Freepik/v_Ivash

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2018.05.24