Székrekedés kismamáknál: 13 dolog, amit tehetsz ellene - Ezeket tanácsolja a védőnő

Iveszics Tünde

Babavárás

Iveszics Tünde


Székrekedés kismamáknál: 13 dolog, amit tehetsz ellene - Ezeket tanácsolja a védőnő Minden első, reggeli étkezést meg kellene előznie a salakanyagok kiürítésének. Mai rohanó világunkban azonban a reggeli rohanásban sokszor nem figyelünk testünk jelzéseire, igényeire, pedig babavárás idején különösen nagy problémát okozhat a székrekedés.

A hagyományos kínai filozófia szerint minden első, reggeli étkezést meg kellene előznie a salakanyagok kiürítésének. Szervórájuk szerint a vastagbél működés csúcspontja optimálisan reggel 5 és 7 óra közé esik.

Mai rohanó világunkban azonban kevesen tudunk ezen évezredes megfigyelés szerint működni. A reggeli rohanásban sokszor nem figyelünk testünk jelzéseire, igényeire, és nincs időnk arra sem, hogy esetleg kicsit tovább várakozzunk a megfelelő eredményre. Babavárás idején pedig különösen fontos odafigyelni testünk jelzéseire - várandós kismamák székrekedéses problémájához kínál most megoldást védőnő szakértőnk, Iveszics Tünde.


Székrekedés kismamáknál - Ezeket tudod tenni ellene!


Első tippként tehát próbáld meg a fenti elvek szerint élni mindennapjaidat! Ha ez önmagában kevésnek bizonyulna, további tippjeim a következők:
A három legfontosabb dolog e téren: a rost, a víz, és a testmozgás.

1. Oldhatatlan rostokból (ilyen például például a korpa) próbálj meg napi 25-30 mg-ot bevinni a szervezetedbe!

2. Növeld az oldható rostokat bőségesen tartalmazó zöldségek, gyümölcsök fogyasztását (ilyenek például a bab, lencse, zab, füge, dió, aszalt szilva, és más aszalt gyümölcs és a mazsola).



3. Ne hámozz! Edd héjastól a zöldségeket, gyümölcsöket!

4. Figyelj az optimális folyadékbevitelre! Igyál meg legalább napi 8 pohár vizet (a pohár ez esetben 2,5 decis legyen), egyenletesen elosztva azt.

5. Mozogj rendszeresen! Napi fél, egy óra séta, vagy kismamatorna mindenképpen javasolt.

6. Gyógynövények közül segítséget hozhatnak a következők: útifűmag tea (a széklet mennyiségének növelésében segíthet / egy csészéhez 1-2 teáskanál füvet szükséges tenni, és körülbelül 2 órát áztatni), lenmag (törd, zúzd, vagy kávédarálón daráld le, és készíts az előbbiekhez hasonló módon teát, vagy keverd joghurtba, müzlibe, gyümölcslébe).

7. A gyógyteák közül én csak kis mennyiségben a kamilla, csalán vagy csipkebogyó teákat javaslom, de csak átmenetileg. A teákból egyébként egy csészényinél többet semmiképpen ne fogyassz, időnként pedig váltogasd a hatóanyagokat is!

8. Megfelelő Schüssler só elszopogatása szintén oldja az egyéb (testi, lelki) görcseidet is.

9. Ha hiszel a homeopátiában, akkor azt is választhatod, de beszéld meg egy homeopata orvossal, hogy mit szedhetsz!

10. Felkelés után kezdd a napot egy csésze meleg itallal! Ez lehet önmagában meleg víz, vagy citrommal ízesített víz is.



11. A különböző vaskészítmények is okozhatnak székrekedést. Mivel e téren ma már elég nagy a "választék", beszéld meg orvosoddal az esetleges váltást.

12. Cseréld le a rendszeresen szedett várandós vitaminod.

13. A drasztikus hashajtást, a különféle gyógyszerek szedését mindenképpen kerüld. Gyógynövényboltok kínálatában megtalálhatók a szelíd, kismamáknak is ajánlható készítmények. Ezek szedését azonban beszéld meg orvosoddal, esetleg védőnőddel.

Plusz: Lelkiek terén érdemes elgondolkodni a következőkön is:
  • Mi az, amitől félsz? (Bármitől félhetsz, akár az anyaságtól is)
  • Mit nem tudsz, vagy nem akarsz elengedni?
  • Mit nem akarsz kiadni magadból? És persze, miért?
  • Mi az, amihez nagyon-nagyon ragaszkodsz?
  • Hogyan állsz az anyagiakhoz? Mit érzel-e téren?

Ha ezeken az opcionális okokon elgondolkodsz, máris közelebb kerülhetsz a megoldáshoz. Tégy magadért, megéri! Foglalkozz a testeddel, mert meghálálja! Légy boldog és pozitív, hiszen ezt a kisbabád is érzi!

Olvasd el ezt is! A várandós kismamák táplálkozása: Miből mennyi ajánlott, ha babát vársz? »

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: Pxhere; Freepik/yanalya

Iveszics Tünde

Babavárás

Iveszics Tünde


2019.01.15