Babát vársz? Akkor sürgősen keresd fel a fogorvosodat!

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babát vársz? Akkor sürgősen keresd fel a fogorvosodat! A babavárás csodálatos időszaka alatt sok mindenre oda kell figyelned, és a listán előkelő helyen áll a fogorvos. Ne hagyd ki a rendelő felkeresését, mert az elhanyagolt fog- és ínyproblémák akár koraszüléshez is vezethetnek! Senki sem szeret fogorvoshoz járni, de olyan sok gondot okozhatsz magadnak (és kisbabádnak), ha elsumákolod a fogorvosi vizitet, hogy jobb, ha összeszeded a lelkierődet, és megbeszélsz egy időpontot a fogorvosoddal. Mégpedig minél előbb, annál jobb!

Vannak ugyanis olyan problémák, amelyeket jobb megelőzni, a kóros folyamatokat pedig meg kell állítani, hogy ne a szülés után csúcsosodjanak ki, amikor végképp nem lesz időd fogorvoshoz rohangálni. Rossz hír, hogy azok a kezelések nem igazán végezhetők el, amelyekhez röntgenfelvételt kell csináltatni. Az érzéstelenítés ugyanakkor kismamáknál is alkalmazható, így sok beavatkozást szerencsére el lehet végezni.

De miért olyan fontos felkeresni a rendelőt, és tipikusan milyen problémák bukkanhatnak fel a babavárás időszakában?

Fogpótlások helyrehozása
Ha régebben már csináltattál fogpótlást, és betéttel, koronával, híddal kellett pótolni a foganyag hiányát, akkor előfordulhat, hogy ezek a régi pótlások nem illeszkednek szépen. Ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a fogak belsejébe utat találnak maguknak a különféle mikrobák, és szuvasodást, fogbélgyulladást okozhatnak. Ilyenkor a fogorvos azt tanácsolja, hogy cseréljétek ki a pótlásokat. Ne akkor kelljen ezzel bajlódni, amikor már megszületett a kicsi, és egyszer csak fájdalom jelzi, hogy megtörtént a baj!



Terhességi ínygyulladás és fogágybetegség
A megváltozott hormonháztartás miatt a kismamáknál gyakoribb az ínygyulladás kialakulása. Ennek jelei a pirosabb, duzzadtabb íny, és gyakori az is, hogy egy-két vércsepp mutatkozik a fogmosás vagy az étkezés során. Maga az ínygyulladás még nem nagy ügy, egy sima fogkőleszedéssel meggyógyítható. Gond abból szokott lenni, ha nem szedeted le a fogkövet, mert ilyenkor a gyulladás továbbterjed, és "felzabálja" a fogat tartó szöveteket. Ahogy pusztulnak a szövetek, egyre kevésbé lesz stabil a fogad: kilazul, mozogni kezd, majd kiesik!

Ezt a jelenséget egyébként fogágybetegségnek hívják, és a fogak kiesésén túl további elrettentő következményekkel is járhat.

Nemrég ugyanis arra jöttek rá a kutatók, hogy a gyulladást okozó baktériumok vagy azok a mérgező anyagok, amelyeket ezek a baktériumok termelnek, a vérárammal eljuthatnak egészen a magzatlepényig! Különböző mechanizmusok révén a dolgok akár odáig fajulhatnak, hogy idejekorán megreped a magzatburok, és a kisbaba koraszülöttként látja meg a napvilágot.
 
A fogzománc erodálódása
Sok kismama hányással küszködik, amelynek erős maró hatása van. A gyakori és sokáig elhúzódó hányás miatt a fogzománc kopni, erodálódni kezd. Szélsőséges esetben a maró savak teljesen leszedik a fogzománcot, vagyis a fog belseje teljesen védtelenné válik a külvilág káros hatásaival szemben.

Veled is elő-előfordul, hogy kiadod a gyomrod tartalmát? A legfontosabb, hogy hányás után közvetlenül ne moss fogat, mert tovább roncsolhatod a felpuhult fogzománcot. Érdemes konzultálnod a fogorvossal vagy dentálhigiénikussal, hogy további jó tanácsokkal vértezzen fel.

Szuvasodás
Ha te is azok közé a kismamák közé tartozol, akik ellenállhatatlanul kívánják az édességet, akkor téged is fenyeget a szuvasodás veszélye. A fogakon maradt cukor vagy egyéb szénhidrátok iránt ugyanis a fogszuvasodást okozó baktériumok is rajonganak. A rendelőben azonban szakszerűen ellátnak, és még hasznos tippeket is kapsz ahhoz, hogyan védd ki a baktériumok támadását.

Amikor fogorvosi rendelőt választasz, érdemes olyan fogászatot felkeresni, ahol nemcsak általános kezeléseket alkalmaznak, hanem minden fogászati területnek megvannak a specialistái. Ilyen például a zuglói Uniklinik fogászat, amelynek kifejezetten erőssége a fogpótlások cseréje, a dentálhigiénés tanácsadás és a kismamák körültekintő ellátása.

Támogatott tartalom [x]

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2019.07.18