Hozzátáplálás, mit-mikor egyen a baba - letölthető táblázattal

Fekete Boglárka

Babakonyha

Fekete Boglárka


Hozzátáplálás, mit-mikor egyen a baba - letölthető táblázattal

A hozzátáplálást, az új ételekkel való ismerkedést általában 6 hónapos kortól érdemes megkezdeni, ekkor kezd kialakulni ugyanis a baba képessége a szilárd ételek megemésztésére, ilyenkor ideális a fokozatosan beépített új ízek és textúrák bevezetése.

Miért kell bevezetni új ételeket?
6 hónapos kort követően a babának megnövekszik a vas-, kálcium-, A, C és D-vitamin szükséglete, amit az anyatej már nem képes teljességgel pótolni. Tehát létfontosságú, hogy  fokozatosan változatos étrendhez szoktassuk a babát, így biztosítani tudjuk a szükséges tápanyagokat a baba fejlődéséhez. Különösen azokban a hónapokban, amikor olyan fontos készségeknek kell kifejlődniük, mint az ülés, mászás, állás és járás. Ugyanannyira fontos tényező a baba emésztőrendszerének, ízlésének kialakulása is, mindezek mellett a babának meg kell szoknia a rágást, nyelést, az új ízeket és állagokat. Ettől függetlenül a szoptatást nyugodtan lehet és kell is folytatni.

Mikor kezdjük el a hozzátáplálást?
A következő jelek egyértelműen arra mutatnak, hogy elérkezett az idő a hozzátáplálás  megkezdéséhez:
•    a baba képes ülő helyzetben tartani magát, kevés segítséggel
•    irányítani képes a fejét
•    megtartja a saját súlyát az alkarján támaszkodva
•    odanyúl az édesanyja kezéhez, ha Ő valamilyen tárgyat vagy ételt tart a kezében
•    a baba gyakran teszi a kezét, egyéb tárgyat, játékot a szájához
•    felfedezi az ujjait, kezeit
•    kinyitja a száját, ha a kanál megérinti  az ajkát
•    megjelenik a szilárd étel elfogyasztásához szükséges száj- és nyelvmozgás

Hogyan kezdjük el a hozzátáplálást?
A hozzátáplálási periódus megkezdése egy nagyon „finom és érzékeny” folyamat. Elengedhetetlen annak a figyelembevétele is, hogy az ételek túl korai bevezetése (a baba 6 hónapos kora előtt) hajlamosít az ételallergiákra, különösen ha a családban  már előfordult ilyesmi.
Lehet fokozatosan kezdeni gyümölcs- vagy zöldséglevekkel, de akár pépekkel is.  Lehetőleg dél körül próbálkozzunk a hozzátáplálással, mindig szoptatást követően, semmiképp sem szoptatást helyettesítve, így annyit fogad el a baba az adott ételből, amennyire a szopizáson kívül még szüksége van.  Fontos hogy kezdedtben csak  1 új összetevőt tartalmazzon az étel, amit a babának készítünk, ne keverjük az ízeket.  Az új ételekből mindig csak 1-2 kanállal kell adni először, majd ha nem tapasztalunk változást, rendellenességet, allergiás tüneteket, akkor másnap lehet növelni az adagot, harmadnap pedig már megeheti az egész adagot is a kisbaba. Ha kipróbáltuk az alapokat (pl.alma, répa, krumpli, sütőtök) és jól fogadta a baba, akkor lehet ezeket kombinálni is.

Mit ne kapjon a baba?
A babát azoktól az ételektől kell óvni, melyek a felnőtteknek sem tesznek jót. Ne adjunk az ételéhez cukrot, mesterséges édesítőszert, adalékanyagokat, ne adjunk neki magas zsírtartalmú ételeket, fehér lisztet. Kerülendőek mindazok az ételek, melyek ilyesmit tartalmaznak (édességek, üdítők, kész tejpépek, babadesszert, kész gyümölcsjoghurtok).  Sokkal jobb a babának, ha a természetes ízeket szokja meg, így sokat teszünk egészsége érdekében már kiskorában.
Még egy nagyon fontos aspektus: fogadjuk el a baba döntését, amennyiben nem fogad el egy új ízt. Később visszatérhetünk rá, viszont semmiképp se erőszakoljuk rá, ne tukmáljuk folyamatosan vagy erőltessük bele az ételt, mert az káros és veszélyes lehet. Nem szabad elvenni a baba kedvét az új dolgoktól, az evés körüli felhajtás ugyanis ide vezethet. A fokozatosság elve érvényes a mennyiségre is: ne adjunk túl sokat egyszerre az ételből a babának, még ha úgy is látjuk hogy tudna még enni, mert ez csökkentheti a szopizások számát és a tej mennyiségét is, ami úgy a babára, mint az anyára nézve káros lehet.

A megfelelő élelmiszerek kiválasztásával lehetővé tesszük, hogy a baba élvezze ezt az új periódust, ne alakuljanak ki nála emésztési zavarok, súlyproblémák, illetve allergiák. Ahogy korábban is hangsúlyoztam, továbbra is a legfontosabb élelmiszer a baba étrendjében az anyatej marad.

Kattints a képre és megnyílik nagyobban! Ki is nyomtathatod!
Hozzátáplálás, mit-mikor egyen a baba - letölthető táblázattal

Fotó: Freepik

 


Fekete Boglárka

Babakonyha

Fekete Boglárka


2014.02.21