Miket adunk enni a gyerekeinknek? Azt hisszük, hogy egészséges, mert nem nézzük meg a címkét...

Erdei Gergő

Babakonyha

Erdei Gergő


Miket adunk enni a gyerekeinknek? Azt hisszük, hogy egészséges, mert nem nézzük meg a címkét...

Honnan tudhatjuk, hogy a virsli, amit a gyerekeknek vásárolunk baromfibőr darálékot vagy magas tartalmú húst tartalmaz? Mi minden derül még ki az élelmiszerek címkéjéből, amire rendszerint rá sem hederítünk? Dietetikus tippjei élelmiszerek vásárláshoz.

A termékek címkéje számos fontos információt tartalmaz. Jelöli az áru energia-, és tápanyagtartalmát, az összetevőket, az allergéneket, a referenciabeviteli értéket, de vajon tudják-e a szülők értelmezni azt, amit látnak?

Szinte rá sem nézünk a termék címkéjére, pedig fontos információkat tartalmaz
Egy közelmúltban készített felmérés alapján a termékek többsége a hátoldalon jelöli a tápérték információkat, míg az áruk közel 50%-a csomagolás elülső oldalán is feltünteti azokat. Szintén ez a felmérés számolt be arról, hogy a vásárlók 25-100 ezredmásodpercnyi időt fordítanak a termékek címkéjének elolvasására, noha fontos információkat tartalmaz.*

Energiatartalom (kcal, kJ) – miért fontos?
Egy termék energia-, és tápanyagtartalmát 100 g-ra vagy 100 ml-re adják meg, de gyakran feltüntetik ezt az értéket egy adagra is. Érdemes megnézni a termék kiszerelésének nagyságát és az egy adagnak ítélt mennyiséget, hiszen ezek különbözőek lehetnek. (100 ml kóla például 44 kcal-t tartalmaz, míg egy pohár (2,5 dl) 110 kcal energiának felel meg). Ez a jelölés nagyban segítheti a napi étrendtervezésünket.

Az energiatartalom jelölésénél két számot láthatunk az egyik mögött kJ, míg a másik szám mögött kcal szerepel. Mind a két információ hivatalos, csak más dimenzióban fejezi ki az energia mennyiségét. A kcal és a kJ közötti váltószám körülbelül 4,3.

Tápanyagtartalom: megmutatja, mennyi cukrot tartalmaz az élelmiszer
Tápanyagtartalom jelölésénél a szénhidrátok esetében a termékben lévő összes szénhidráttartalmat feltüntetik, valamint a termék hozzáadott cukortartalmát is. A természetes cukrok magukba foglalja azokat a szénhidrát típusokat is, amelyek jótékony hatással  vannak a szervezetünkre, így vásárlás során a terméken a „hozzáadott cukor”, „egyszerű cukor”, „ebből cukor” vagy „cukrok” jelölést figyeljük.

Dietetikus tippje:
Válasszuk azokat a termékeket, amelyekben ez a szám a lehető legalacsonyabb, hiszen ez fölösleges kalóriákat jelent gyerekeink és saját magunk számára. Egy kockacukor körülbelül 3,3 g. A kóla példájánál maradva, amely több, mint 11 g cukrot tartalmaz 100 ml-e, elmondható, hogy 1 dl kóla elfogyasztása több, mint 3 kockacukrot jelent, egy pohár esetében pedig 8,5 db kockacukor ez a mennyiség.


Zsírtartalom: a túl sok zsír hizlal és megbetegít
A zsírtartalom esetében összes zsírtartalmat és a telített zsírtartalmat is feltüntetik.

Dietetikus tippje
Válasszuk azokat a termékeket, amelyeknek a telített zsírsav tartalma a legalacsonyabb. A telített zsírsav tartalom túlzott fogyasztása számos betegség kockázatát hordozza magába, többek között a vezető halálokként szereplő szív-, és érrendszeri megbetegedéseket.


Sótartalom: mennyi sót ehetnek a kisgyerekek naponta?
A sótartalmat kétféle képen jelölhetik. Ráírhatják az össz-sótartalmat vagy a nátriumtartalmat. Ha a nátriumtartalmat megszorozzuk 2,5-tel, akkor megkapjuk a termék sótartalmat. Egy bölcsődés gyermek számára a napi maximális sótartalom ne legyen több mint 2 g/nap, míg az óvodások esetébe ez a szám ne érje el a 3 g/nap mennyiséget.

Dietetikus – figyeljük a sorrendet a címkéken!
A termék összetevőinél a sorrendet az határozza meg, hogy miből van a legtöbb. Ha egy felvágott összetétele úgy kezdődik, hogy baromfibőrke, víz… akkor biztosak lehetünk abban, hogy gyermekünk nem egy magas hústartalmú felvágottat fog enni.


Jól néz ki, de vajon miből készült?

Tápanyagok ajánlott mennyisége
Az INBÉ/ GDA érték megadja a tápanyagok ajánlott mennyiségét egy felnőtt ember számára. Sajnos ezt az értéket leggyakrabban felnőttekre vonatkozóan tüntetik fel, így érdemes tájékozódnunk hivatalos forrásból, hogy a gyermekünk életkora alapján, milyen tápanyagbeviteli ajánlás vonatkozik.

Allergén anyagok – köteles-e a gyártó feltüntetni a címkéken?
Az allergének esetében feltüntetik azokat is, amelyekkel szennyeződhetett a termék. Egy natúr tejcsokoládéra ráírhatják, hogy nyomokban földimogyorót tartalmazhat. Ez azért lehet, mert a gyártósoron korábban gyárthattak mogyorót tartalmazó élelmiszert, amely egy gyakori és heves allergiás reakciókat kiváltó allergén. A 14 leggyakoribb allergén jogszabályban foglalt kötelezettség alapján a gyártó köteles feltüntetni.

*(a FLABEL projekt keretében végzett felmérés alapján)
 

100 g termék tartalmaz:
Energia                          1471 kJ/ 347 kcal
Fehérje                           7,8 g
Szénhidrát                      72,8 g
Ebből cukor                   0,03 g
Zsír                                0,6 g
Telített zsírsavak           0,1 g
Élelmi rost                     9,1 g
Nátrium                         0,01 g

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Összetevők: Étkezési rizs, kukorica, szezámmag.
Allergének: szezámmag.
 
Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotók: Freepik

 

 


Erdei Gergő

Babakonyha

Erdei Gergő


2014.07.28