Gumicukor - Adjunk-e a gyerekeknek? Jobb-e a házilag készített gumicukor? (Dietetikus válaszol)

Erdei Gergő

Babakonyha

Erdei Gergő


Gumicukor - Adjunk-e a gyerekeknek? Jobb-e a házilag készített gumicukor? (Dietetikus válaszol)

Szabad-e gumicukrot adni a kisgyerekeknek? Mi az alapvető különbség a házi és a bolti gumicukor között? Dietetikus szakértőnk véleménye a gyerekek kedvenc édességéről: a gumicukorról.

A gyermekek nagy kedvence a gumicukor. Izgalmas formái, figyelemfelkeltő színe miatt kicsik és nagyok egyaránt előszeretettel fogyasztják. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek sajnos nem tartalmaznak olyan komponenst, ami az egészséget támogatná.

Bolti és házi gumicukor összehasonlítása
A gumicukor az úgynevezett „junk food” kategóriába sorolható, vagyis fölösleges, plusz kalóriákhoz jutunk a termék elfogyasztásával, ami elősegíti az elhízást, rontja a cukoranyagcserét és fogakat.
Hasonlítsuk össze, mennyivel jobb az általunk készített gumicukor szemben a bolti termékkel. (Sokan készítenek házilag gumicukrot az interneten található receptek alapján –a szerk.)

Kereskedelmi forgalomban kapható termék (100 g)   és házi gumicukor (100 g)
 

  Kereskedelmi forgalomban kapható termék (100 g) Házi gumicukor (100 g)
Energia 328 kcal 215 kcal
Fehérje 7 g 20 g
Zsír 0,1 g 0 g
Szénhidrát 75 g 31 g
Cukor 26 g 24 g
Rost 0,1 g 0,2 g
0 g 0 g


Attól még hogy házilag készül, nem jelenti azt, hogy egészséges is
Sajnos az elhízás hazánkban is sokakat fenyeget. A lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott. Nem csak a felnőtt lakosságot, hanem a gyerekeket is fenyegeti ez a kórállapot. Tudományos vizsgálatok alátámasztják, hogy a vezető megbetegedések 80%-a összefügg a táplálkozással. Megfelelő étkezéssel sokat tehetünk az egészségünk védelmének érdekében.
A házilag készült gumicukor még mindig nem a legjobb választás, hiszen a termék még így is magas energiatartalmú. A házilag készült gumicukor még mindig egy fokkal jobb azok számra, akik egyébként sok gumicukrot fogyasztanak, viszont akiknek sikerült gyermeküket távol tartani a gumicukortól, lehetőleg ezután se szoktassák őket rá!

Mókás és egészséges gyermekdesszertek – gumicukor helyett
Gumicukor helyett kínáljunk inkább a gyümölcsöket nyers formában!
Vágjuk fel, daraboljuk kedvünk szerint, így könnyebben megeszik a kicsik. Válasszunk egy nagyobb almát, vágjuk vékony szeletekre, majd mézeskalács szaggató formával készítsünk alma-emberkéket, szívet vagy harangot. Meglepő lesz, de jobban elfogyasztják a gyerekek, mintha egy egész almával kínálnánk őket.

Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: Freepik


Erdei Gergő

Babakonyha

Erdei Gergő


2015.03.06