Vörös húsok, kolbászok fogyasztása - Tényleg rákkeltőek? Most akkor adhatjuk a gyereknek vagy sem? A dietetikus válaszol

Kovács Judit

Babakonyha

Kovács Judit


Vörös húsok, kolbászok fogyasztása - Tényleg rákkeltőek? Most akkor adhatjuk a gyereknek vagy sem? A dietetikus válaszol

Lehet-e kolbászt és húst enni, vagy sem? Mennyiben rákkeltő a hús? Mennyi vörös húst szabad adni babáknak, kisgyerekeknek és felnőtteknek? Összeállításunkban a WHO hétfőn közzétett tanulmányára reagálnak dietetikusok, élelmiszeripari szakemberek, szakmai szervezetek, hatóságok, és a Szülők Lapja dietetikusa is megszólal.

Óriási felzúdulást váltott ki szakmai és fogyasztói körökben egyaránt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn közzétett tanulmánya. A WHO rákkutató intézetének munkatársai ugyanis megállapították, hogy  a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is az, ahova a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét sorolták. Ezek után nem csoda, ha a kisgyerekes anyukák teljesen tanácstalanok a most kialakult helyzetben a babák és kisgyerek táplálását illetően, hiszen a tét nem kevés.

Összeállításunkban szakemberek és szakmai szervezetek szólalnak meg az ajánlott húsfogyasztást illetően.

 

Rákkeltő-e a hús? Dietetikus, élelmiszeripari szakember véleménye


“Nem kell minden nap kolbászt enni”
Miháldi Kinga az OÉTI dietetikusa szerint a húsok esetében a tartósítási eljárások miatt vetődhet fel a fent leírt probléma, ugyanakkor "nem mindennap kell kolbászt enni", a mértékletesség és a változatosság a fontos. Más-más kategória a színhús és a húskészítmények - tette hozzá a szakember, és felhívta a figyelmet arra, hogy az egészséges táplálkozást illetően tíznapos intervallumban kell gondolkodni; akkor megelőzhetők a különböző daganatos betegségek. A rostdús táplálkozás szintén segíthet egyes betegségek elkerülésében.

A vörös húsoknak a vérképzésben van jelentős szerepük
Dr. Németh Antal a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke az ügy kapcsán az M1 Aktuális nézőinek kifejtette: a túlzott hőkezeléssel előállított, a túlgrillezett, valamint a túlfüstölt húskészítmények valóban aggályokat vethetnek fel, de egy normál konyhai eljárással előállított sült hús, vagy más húsos étel nem tartozik ebbe kategóriába. Ezt a véleményt Miháldi Kinga dietetikus is osztotta, és a közétkeztetési rendeletre hivatkozott, ami szabályozza a bő zsiradékban sült ételek gyakoriságát. Felhívta a figyelmet ugyanakkor a vörös húsok fogyasztásának szükségességére, a vérképzésben betöltött szerepükre. A vegetáriánusoknál ugyanis kimutatható a vashiányosság, amely a húsmentes étrendre vezethető vissza.

A magyarok relatív kevés sertéshúst fogyasztanak - okkal?
Dr. Németh Antal szólt arról is, hogy Magyarországon jelenleg alacsony a sertéshúsfogyasztás, 24-25 kilogramm évente fejenként, holott volt már 40 kiló körül is, pedig bizonyos sertéshúsok ma táplálkozástudományi szempontból hasonlóak a baromfihúsokhoz. Példaként említette, hogy a karaj ma már kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz, mint a baromfimellfilé.

 

 

 

Mennyi húst szabad fogyasztani? - Hússzövetség nyilatkozik


Félrevezetőnek tartják a WHO tanulmányát a Hússzövetség szakemberei
A Hússzövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja a WHO rákkockázati besorolását a húsokra és a húskészítményekre vonatkozóan. "Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelnek és azt teszik felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért" - áll a közleményben.
    
A Hússzövetség tájékoztatása emlékeztet: a megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, például a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód. Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott étrend.

B vitaminok, fehérjék, esszenciális aminosavak, vas - a húsban mind megtalálható
Tudományos tények bizonyítják - írja a közlemény - a húsfogyasztás előnyeit egy egészséges étrend keretei között. A húsok és húskészítmények olyan, az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok alapvető forrásai, mint a fehérjék, az esszenciális aminosavak, a B vitaminok - így kiemelten a B12 vitamin, mely az immunrendszer működését segíti -, vagy olyan ásványok, mint a vas és a cink.
Ezért a húsok és húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során. Környezeti tényezők (beleértve a kinti és benti levegőt, annak szennyeződését, ezen kívül a talaj és az ivóvíz állapotát) sokkal magasabb kockázati értéket hordoznak magukban a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulása szempontjából, mint a húsok és húskészítmények - áll a közleményben.

Vörös húsok, kolbászok fogyasztása - Tényleg rákkeltőek? Most akkor adhatjuk a gyereknek vagy sem? A dietetikus válaszol
A hús túlzott mértékű fogasztását nem ajánlják a szakemberek

A túlzott húsfogyasztás az, ami árthat
Az európai húsfeldolgozó ipar és azon belül a magyar Hússzövetség azt javasolja, hogy a jelenlegi húsfogyasztás szintjét tartsák meg a fogyasztók. Sőt szerintük egyes társadalmi rétegeknél a fogyasztás növelése is szükséges lenne a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fenntartásához.
Ugyanakkor csakúgy, mint más élelmiszerek esetében is a túlzott mértékű fogyasztás ezen a területen sem ajánlott - tették hozzá.

A bolti húskészítmények egyre egészségesebb receptek szerint készülnek ma már
Az európai húsfeldolgozó ipar szereplői, így a magyar húsipari vállalatok is hosszú évek óta fejlesztik receptúráikat, a gyártási technológiát azért, hogy optimalizálják termékeik tápanyag összetételét, tápértékét. Így többek között alacsony zsír- és sótartalmú készítményeket és csökkentett adalékanyagú termékeket is készítenek a fogyasztóknak. Az ágazat európai szereplői a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályozási rendszerének ellenőrzése mellett tevékenykednek. Továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztókat ízletes és egyben egészséges húsokkal és húskészítményekkel lássák el - olvasható a közleményben.


Mennyit húst egyenek a babák, kisgyerekek - Szülők Lapja dietetikus tanácsai


- Régóta tudjuk, hogy a vöröshús (például sertés- vagy marhahús) gyakori fogyasztása emelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A kulcsszó: gyakori, vagyis ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne együnk ilyen húsokat, hanem, hogy ne túl gyakran. A vöröshúsoknak nagyobb a vastartalmuk, mint például a csirkehúsnak, ezáltal segíthetnek megelőzni a vérszegénységet. A probléma a húskészítmények füstölésével, pácolásával van, hiszen az ezekhez felhasznált anyagok szintén rákkeltő hatásúak lehetnek, de ne féljünk ilyeneket enni, csak ne minden nap, nagy mennyiségben fogyasszuk és együnk mellé zöldségeket is, amikben rengeteg rákmegelőző hatóanyag található. A húskészítmények szabályozásáról a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírásában olvashattok bővebben - mondja Kovács Judit dietetikus.

Mennyi húst egyenek babák 1 éves kor alatt?
1 éves kor alatt 20 gramm, később 30 gramm mennyiség elegendő.

Mennyi húst egyenek az 1-3 éves gyerekek?
1-3 éves gyerekeknél az ajánlott húsmennyiség egyszerre 30-45 gramm.

10 napban 6-10-szer ajánlott húst fogyasztani, húskészítményt pedig ez idő alatt maximum ötször. Kisgyerekeknek érdemes nem füstölt terméket kínálni.


Egészséges húsfogyasztás - Nébih válaszol


A mértékletes húsfogyasztás segíti az egészség megőrzését
A Nébih véleménye továbbra is az, hogy a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, a túlzások és egyoldalú diéták kerülése segíti az egészség megőrzését, és ebbe a mértékletes húsfogyasztás is beletartozik. A Nébih előzetesen nem ismerte a WHO állásfoglalását, de tanulmányozza az abban foglaltakat. Jelzik továbbá azt is: a tanulmányt körültekintően kell értékelni, ugyanis a kockázat mellett a húsfogyasztás jótékony hatásait is figyelembe kell venni.

Forrás: MTI
Szülők Lapja szakértő: Kovács Judit dietetikus

Fotó: Freepik
 


Kovács Judit

Babakonyha

Kovács Judit


2015.10.29