Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol

Varga Zita Hella

Babakonyha

Varga Zita Hella


Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol

Hány hónaposan ehet a baba először fagyit? Mikortól adható nutellás, diós, citromos ízű fagyi babának, kisgyereknek? Hogyan készítsünk gyereknek egészséges „fagyit” otthon, házilag? Honnan lehet tudni, hogy az egyszer már felolvadt fagyit visszafagyasztották?

A fagylalt nem más, mint vízből készült gyümölcsízű vagy tejes, tejszínes levegőbuborékokkal lazított termék. Az édességek, cukrozott készítmények, cukor, cukros üdítők mellett a ritkán fogyasztásra javasolt élelmiszerek közé sorolják. Mennyiségi korlátozását figyelembe véve az egészséges étrend részét képezheti.
 

Mi mindent tartalmaz a fagyi?
 

Miért is szeretjük annyira a fagylaltot?
Az édes íz iránti szeretetünknél fogva magas élvezeti értéket nyújt a legtöbb gyerek és felnőtt számára, illetve a nagy melegben üdítő, hűsítő hatással bír. Összetételétől függően eltérő energia- és tápanyagtartalommal rendelkezhetnek a különböző ízesítésű fagylaltok, mindazonáltal nem elhanyagolható a zsírtartalmuk, amely a hozzáadott tejszínből, vajból származik; cukortartalmuk a hozzáadott cukor, illetve a gyümölcsök eredendő fruktóz (gyümölcscukor) tartalma miatt.



Ha a tej vagy tejes fagylaltokat választjuk, teljes értékű fehérjét is szolgáltatunk szervezetünknek. A gyümölcsfagylaltok pedig legalább 5% (citrusfélék esetén 2%) gyümölcsöt és/vagy gyümölcskészítményt tartalmaznak. Még a szorbé elnevezésű változat is jó választásnak bizonyulhat, mivel ez egy olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, és minimum 25% a gyümölcstartalma.

Az alapanyagokon kívül aromák, adalék- és zamatosító anyagok, esetenként keményítő felhasználásával készül kedvenc nyári édességünk. Ezek a járulékos anyagok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a jól megszokott íz, szín, állomány köszönjön vissza egy-egy gombócban.
 

Fagylalt babáknak, kisgyerekeknek


Mire ügyeljünk, mielőtt babáknak, kisgyerekeknek adunk fagylaltot?
1. A tölcsér búzalisztet tartalmaz, ezért a hozzátáplálást figyelembe véve adjuk gyermekünknek, fokozott óvatossággal, hiszen a száraz, morzsálódó tölcsér elfogyasztása problémát (félrenyelés esetén köhögő rohamot, fulladást) okozhat.

2. A tejalapú készítményekkel 12-13 hónapos korig várjunk, addig semmiképp nem ajánlott a tehéntej bevezetése az étrendbe.

3. Vigyázzunk az allergénekkel is! Babáknál az 1-1,5 éves korig kerülendő allergénekre figyeljünk: mogyoró, dió, egyéb allergizáló magok és gyümölcsfélék (például a citrusfélék, apró magvas gyümölcsök), illetve a méz. A csonthéjasokra egyéb esetben is fokozottan legyünk figyelemmel a kicsiknél (a fulladásveszély miatt).

4. Vizes alapú fagyival próbálkozhatunk korábban is, ebben az esetben a jelleget adó hozzávalótól függ, hogy eheti-e a gyermek.

5. Érdemes figyelni az eszközre, amellyel a gombócokat adják, miként tisztítják és tárolják.

6. Jelzésértékű lehet a fagylalt állaga. Nem jó, ha túlzottan olvadt, ha a gombóc nem dermedt és jeges. Ha viszont nagy jégdarabok vannak benne, az arra utal, hogy egyszer már felolvadt és visszafagyasztották.

Még több fontos tudnivaló a hozzátáplálásról, új ételek bevezetéséről korábbi cikkünkben, kattints »

Szerencsére manapság egyre több olyan fagyizót találhatunk, ahol természetes alapanyagokból, egészségtudatosabban készülnek a fagylaltok. Sok helyen találunk laktóz-, tej-, glutén-, illetve cukormentes alternatívákat a kínálatban.

Készíthetünk otthon is házi joghurtos gyümölcsfagyit is a baba, kisgyerek életkorának megfelelően.  A gyümölcsöt feldarabolva lefagyasztjuk, majd joghurttal pürésítjük (ételérzékenység/allergia esetén használhatunk natúr növényi tejszíneket, joghurtot).

Forrás: babakonyha.hu
Szerző: Mosányi Barbara dietetikus, Varga Zita Hella gasztroblogger
Fotó: Freepik


Varga Zita Hella

Babakonyha

Varga Zita Hella


2016.06.08