Így kerülheti el a gyerek a betegségeket akkor is, ha ételérzékeny! Tejmentes, fruktózban szegény ételek recepttel

Varga Zita Hella

Babakonyha

Varga Zita Hella


Így kerülheti el a gyerek a betegségeket akkor is, ha ételérzékeny! Tejmentes, fruktózban szegény ételek recepttel

Gasztroblogger szakértőnk kislányának gyümölcscukor érzékenysége, laktózintoleranciája (tejcukor érzékenysége), és tejfehérje allergiája miatt felmerült a kérdés, a szigorú diéta mellett hogyan fog teljes értékűen étkezni? Hogyan kapja meg a szervezete a napi táplálkozás során a szükséges vitaminokat?

Mikor kiderült, hogy a kislányomnak fruktóz malabszorpciója (gyümölcscukor-érzékenysége) van, és a diéta első szigorú szakaszában tiltólistára kerültek a cukrok, gyümölcsök, magas fruktóztartalmú zöldségek (pl. répa, cékla), még nem aggódtam a vitaminellátása miatt, mert szoptattam és emellett imádta a kefirt, a túrót, a natúr joghurtot és a kemény sajtokat.

Két hónappal később azonban a laktózintoleranciája (tejcukor érzékenysége), majd a tejfehérje allergiája miatt a fruktózban szegény étrend mellett szigorú tejmentes diétát kellett tartanunk, hogy a tünetek végre elmúljanak.

Én korábban nem voltam konyhatündér, és megállt a tudományom ott, hogyha a gyerek nem ehet gyümölcsöket, magas fruktóztartalmú zöldségeket, se tejtermékeket, akkor mit adhatok neki: krumplit, rizst, tésztát, húst/halat, pár alacsonyabb fruktóztartalmú zöldséggel (pl. káposzta, spenót)? Hogyan fog teljes értékűen étkezni? Hogyan kapja meg a szervezete a napi táplálkozás során a szükséges vitaminokat? Ráadásul a tejem is elapadt a sok stresszben, és a kicsi ugyanazokat a tüneteket produkálta a tápszerek esetén is, mint a diéta előtt.
 

Immunerősítés ételérzékenység, ételallergia esetén

 


A fruktózmentes (megj.: szakmailag tekintve ez inkább fruktózban szegény, mert még a krumplinak is van fruktóztartalma!) és tejmentes receptek kikísérletezése során felfedeztem a magas ásványianyag-tartalmú és reform köreteket, valamint a teljes értékű étkezéssel kapcsolatos információkat felszívtam a később velem dolgozó dietetikusoktól és szakemberektől. Hogy őszinte legyek, mi az első egy-két évben nem is szedtünk vitaminokat, hanem a mindennapi táplálkozás során alakítottam ki egy olyan menüt, ami pótolta a diéta miatt esetlegesen fellépő hiányokat (gyümölcs esetén: rostok, vitaminok, tejtermék esetén: kalcium, magnézium stb.).

Amire érdemes tehát figyelni címszavakban:
•    változatos étkezés,
•    napi 4-5-6x étkezés (a gyermek étvágyától függően),
•    diétától függően összeállított színes étrend.

Változatos étkezés!
Eleinte nehéznek tűnhet, hogy tudatosan megtervezzük a napi menüt, de idővel beépül a mindennapokba. Én nem utasítom el a hagyományos köreteket, a krumplit, a rizst, a fehér lisztből készült tésztákat, ahogy a velem együtt dolgozó szakemberek sem tettek ilyet soha, csak a mértékre kell figyelni. Ha hétfőn tésztás ételt készítettünk, akkor kedden ebédre főzzünk például köretnek kölest vagy hajdinát! Mindkét álgabona magas vitaminokban és ásványi anyagokban, például kalciumban vagy magnéziumban, ami egy tejmentes diéta esetén kivételesen jól jön.

Ugyanígy figyeljünk a "kisétkezésekre": ha egyik nap szendvicset reggeliztünk, akkor következő nap elkészíthetünk egy finom zab- vagy amarantkását magunknak, nem kell egy típusú ételnél leragadni, és semmit nem szükséges teljesen elutasítani. Egyen nyugodtan kenyeret a pici, ha megkívánja, de változtassuk a típusokat (teljes kiőrlésű, zab, rozs stb.), és sohase magában kínáljuk, hanem például zöldséges krémmel, tojással, csirkemellel, hallal, mellé pakolva a paradicsomot, uborkát, paprikát stb., - természetesen életkornak megfelelően!


Fotó: Babakonyha

Egy-egy főétkezésnél figyeljünk az arányokra: az ételeink tartalmazzanak zöldségeket (akár főzelék, saláta vagy kísérő formájában), fehérjét (húst/halat/tojást/sajtot/tofut stb.) és értékes köretet (mint pl. a köles, a hajdina, a quinoa, de lehet ez néha barna rizs, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta vagy amarant is).

Napi többször étkezés
A felnőttek hajlamosak kihagyni étkezéseket a nap folyamán, van, aki többet is, emiatt a szervezet később pótol. Egy gyereknek szüksége van a többszöri étkezésre (ahogy egyébként a felnőttnek is szüksége lenne rá), de az, hogy ez most négyszeri, ötszöri vagy hatszori étkezést jelent, azt érdemes a gyerek étvágyától, az egyéni körülményektől / igényektől / feltételektől függővé tenni.

A reggelit sosem szabad kihagyni, de például mi a tízórait el-el szoktuk hagyni, vagy nagyon minimálisra venni, mert ha tízórai esznek a gyermekeim, akkor az ebédnél válogatnak, vagy alig esznek, így mi például 1-2 kölesgolyónál, 1 (saját készítésű) zabkeksznél vagy 1-2 vékony szelet répánál többet sosem szoktunk enni az első "kisétkezésre" (uzsonna viszont van!).


Fotó: Babakonyha

Diétától függően összeállított színes étrend!
Amikor kiderül a kicsi ételérzékenysége, ételallergiája, javasolt azonnal dietetikushoz fordulni, és a tanácsok, információk mellett egyénre szabott mintaétrendet kérni tőle. A szakember segíthet a szülőnek az online térből rázúduló információk között rendet rakni, és megelőzheti a hiányos táplálkozást.

Babakonyha-mintaétrend, napi tipp a fruktóz-, laktóz- és tejmentes diétában
Reggeli:
Hajdinakása
Tízórai: pár karika uborka
Ebéd: Sárgaborsó-főzelék amarantos fasírttal és 1-2 db zabos fahéjas süti
Uzsonna: Quinoás tönkölylisztes házikenyér sütőben párolt pulykamell szeletekkel és zöldségekkel
Vacsora: Cukkinis tócsni sáfrányos rizzsel és sütőben sült csirkecombbal

Quinoás tönkölylisztes házikenyér sütőben

Recept összetevői:

230 gramm tönkölyliszt
20 gramm puffasztott quinoa (ha a kenyér ízlett így, a következő próbálkozásnál lehet emelni a quinoa szintjét és csökkenteni a lisztét)
150 ml víz
10 gramm élesztő
1 tk szőlőcukor
1 tk só
fél ek (oliva)olaj

Quinoás tönkölylisztes kenyér elkészítése:
A langyos víz kisebb részében megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba mérjük a lisztet, szitáljuk át, adjuk hozzá a puffasztott quinoát, a sót, az olajat és a többi vizet, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Tegyük meleg helyre és kelesszük a duplájára, kb 1 óra alatt!

Amikor megkelt, lisztezett felületen újra gyúrjuk át, formázzuk olyanra, amilyen sütőben kívánjuk sütni. Én egy kisebb téglalap alakú formába helyeztem bele, amit előzetesen kivajaztam, kiliszteztem, de tehetjük szilikon sütőformába is. Takarjuk le egy konyharuhával (hogy ne érje huzat), és hagyjuk a formában kétszeresére kelni a tésztát, kb. 20 perc alatt.


Fotó: Babakonyha

Ha úgy szeretjük, vágjuk be 3-4 helyen egy éles késsel (én ezt elhagytam), kenjük meg vízzel és toljuk a 220 fokra előmelegített, gőzösített sütőbe (azaz helyezzünk a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt)! 10 percig süssük így a kenyeret, majd vegyük vissza a hőfokot 175 fokra és még 50 percig süssük! A végén kenjük le hideg vízzel, jó alaposan. Sütés után közvetlenül úgy tűnhet, hogy sziklakeménységű kenyeret készítettünk, de ahogy kezd kihűlni a kenyér, egyre jobban érezzük, hogy puhává válik a héja is. Hidegen szeljük csak fel!

Még több mentes receptet találsz itt »

Szerző: Varga Zita Hella gasztroblogger, a Babakonyha blog írója
Fotók: Babakonyha, Freepik

 


Varga Zita Hella

Babakonyha

Varga Zita Hella


2018.02.09