2019. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Babakonyha > E-számok – mi van az ételeinkben? - Szülők Lapja

E-számok – mi van az ételeinkben?


Ki ne hallott volna még az élelmiszer-adalékanyagokról, ismertebb nevükön az E-számokról. Ezek az adalékanyagok gyakran kétes hírnévnek örvendenek, azonban ez sokszor alaptalan: nem is gondolnánk rá, mi magunk egy-egy süteménykészítés közben mennyi E-számot használunk fel.

Szerző: Nagy Erika
2011-06-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Egy cikksorozatban megpróbáljuk jobban megismerni ezeket a sokszor kikerülhetetlen anyagokat.


Miért kellenek az élelmiszer adalékok?
Az élelmiszer-adalékanyagok különböző célból kerülnek az élelmiszerekbe: javítják az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait (íz, illat, szín), növelik eltarthatóságukat, segítenek megőrizni tápértéküket.

Mérgező adalékanyagok?
Ősidők óta használunk adalékanyagokat élelmiszereinkhez, ételeinkhez. Ezek kezdetben természetes anyagok voltak, azonban az ipar fejlődésével egyre több mesterséges anyagot használt fel az élelmiszeripar, amelyek egy része valóban igen mérgező volt. Az 1950-es években fektették le a biztonságos élelmiszer-adalékanyag felhasználás szabályait. Jelenleg csak olyan adalékanyagot lehet felhasználni, ami engedélyezett, technológiailag indokolt, nem toxikus hatású, az adalékanyag összetétele, tulajdonsága állandó, illetve fontos, hogy a fogyasztó kapjon tájékoztatást az élelmiszerben jelenlévő adalékanyagról (tehát tüntessék fel az élelmiszer címkéjén).


E számok
Az élelmiszer adalékanyagok megkülönböztetésére az úgynevezett E-számokat használjuk.


Milyen adalékokat takarnak az E-számok?

1.    Az élelmiszerszínezékek
Az ételszínezékek természetes vagy mesterséges anyagok, amelyeket a termék színének kialakítására vagy javítására használnak. A természetes színezékek az élelmiszerekben jelenlévő színanyagok, azonban ezek előállítása, használata nagyon költséges. Az élelmiszeripar szívesebben használja a természetes eredetű színezéket: ezek szintén növényi vagy állati eredetű nyersanyagokból különböző módosításokkal állítanak elő. A mesterséges színezékeket nevükhöz híven szintetikus úton állítják elő. Az élelmiszeripar számára alacsonyabb előállítási költsége és kedvező tulajdonságai miatt a legkedvezőbb színezéktípus lenne, azonban a felhasználók igényeit figyelembe véve szerencsére egyre kevésbé használják élelmiszereinkhez.


2.    Az antioxidánsok
Az antioxidánsok természetes vagy mesterséges úton előállított anyagok, melyek megakadályozzák vagy késleltetik az élelmiszerekben az oxidáció hatására bekövetkező minőségromlást. Legismertebb antioxidánsok pl. a citromsav, E-vitamin (tokoferol), aszkorbinsav.


3.    Tartósítószerek
A tartósítószerek megakadályozzák az élelmiszerben a mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal megnövelve a termék eltarthatóságát, óvják a termék minőségét. Sokan tartanak a tartósítószert tartalmazó élelmiszer fogyasztásától, hiszen ezek az anyagok általában valóban mérgezőek, irritáló hatásúak, de csak nagy mennyiségben. Élelmiszerbe csak annyi tartósítószer kerülhet, ami emberi fogyasztásnál nem okozhat egészségkárosodást. Indokolt esetben valóban szükséges használatuk, mivel sokszor ártalmasabb a tartósítószermentes, „natúr” termék fogyasztása, hiszen ezek mikrobiológiai szempontból több veszélylehetőséget jelentenek.

Folytatjuk....


 

Címkék: e-számok, ételeink, adalékanyagok, színezék, antioxidáns, tartósító

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Küldd be kedvenc recepted

OLVASD EL EZT IS!

Szabad-e a babáknak növényi teákat és kiegészítőket adni?

Meglepően elterjedt gyakorlat, hogy a csecsemőknek növényi táplálékkiegészítőket és teákat adnak, pedig egy új tanulmány szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen termékek nem feltétlenül biztonságosak a babáknak.

tovább a cikkre
Mit szabad és mit nem szabad enni terhesség alatt?

Sokféleképpen vélekedünk a várandósság alatti étrendről. Van, aki azt vallja, hogy az a jó a babának, ha azt eszi, amit éppen és akkor megkíván. Van, aki a hízástól tart, de tudja, fogyókúrázni nem szabad, emiatt őrlődik, és küzd az ellen nap mint nap, hogy éppen elfogyaszthatja-e, amit enne, vagy nem.

tovább a cikkre
Mit ehet a babám?

A baba emésztőrendszerének fejlettsége, érettsége szabja meg, hogy mikor milyen ételeket adhatunk számára. Összeállításunkban megtalálható, hogy mi az, ami már bevezethető és mi az, amivel érdemes várni az allergia-, illetve más veszélyek miatt.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás megkezdése

Minden baba életében eljön az a pillanat, amikor az anyatejen kívül már más táplálékra is szüksége van, és emésztőrendszere is képes a szilárd táplálék feldolgozására.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtöklé

Sütőtöklé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm sütőtök Higításhoz 1 dl forralt víz, vagy anyatej, esetleg gyümölcslé

Recept:

A sütőtököt puhára sütjük, 2-3 evőkanállal kiveszünk belőle, amit a 1 dl forralt, lehűtött vízzel, vagy anyatejjel, esetleg gyümölcslével összeturmixolunk.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig &a(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Ezt játsszátok a gyerekkel, hogy fejlődjön a koncentrációja és a memóriája! - Fejlesztőpedagógus ajánlása

vissza vissza