Főoldal > Cikkek > Babakonyha > E-számok – mi van az ételeinkben? - Szülők Lapja

E-számok – mi van az ételeinkben?

Szülőklapja képKi ne hallott volna még az élelmiszer-adalékanyagokról, ismertebb nevükön az E-számokról. Ezek az adalékanyagok gyakran kétes hírnévnek örvendenek, azonban ez sokszor alaptalan: nem is gondolnánk rá, mi magunk egy-egy süteménykészítés közben mennyi E-számot használunk fel.

Szerző: Nagy Erika
2011-06-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy cikksorozatban megpróbáljuk jobban megismerni ezeket a sokszor kikerülhetetlen anyagokat.


Miért kellenek az élelmiszer adalékok?
Az élelmiszer-adalékanyagok különböző célból kerülnek az élelmiszerekbe: javítják az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait (íz, illat, szín), növelik eltarthatóságukat, segítenek megőrizni tápértéküket.

Mérgező adalékanyagok?
Ősidők óta használunk adalékanyagokat élelmiszereinkhez, ételeinkhez. Ezek kezdetben természetes anyagok voltak, azonban az ipar fejlődésével egyre több mesterséges anyagot használt fel az élelmiszeripar, amelyek egy része valóban igen mérgező volt. Az 1950-es években fektették le a biztonságos élelmiszer-adalékanyag felhasználás szabályait. Jelenleg csak olyan adalékanyagot lehet felhasználni, ami engedélyezett, technológiailag indokolt, nem toxikus hatású, az adalékanyag összetétele, tulajdonsága állandó, illetve fontos, hogy a fogyasztó kapjon tájékoztatást az élelmiszerben jelenlévő adalékanyagról (tehát tüntessék fel az élelmiszer címkéjén).


E számok
Az élelmiszer adalékanyagok megkülönböztetésére az úgynevezett E-számokat használjuk.


Milyen adalékokat takarnak az E-számok?

1.    Az élelmiszerszínezékek
Az ételszínezékek természetes vagy mesterséges anyagok, amelyeket a termék színének kialakítására vagy javítására használnak. A természetes színezékek az élelmiszerekben jelenlévő színanyagok, azonban ezek előállítása, használata nagyon költséges. Az élelmiszeripar szívesebben használja a természetes eredetű színezéket: ezek szintén növényi vagy állati eredetű nyersanyagokból különböző módosításokkal állítanak elő. A mesterséges színezékeket nevükhöz híven szintetikus úton állítják elő. Az élelmiszeripar számára alacsonyabb előállítási költsége és kedvező tulajdonságai miatt a legkedvezőbb színezéktípus lenne, azonban a felhasználók igényeit figyelembe véve szerencsére egyre kevésbé használják élelmiszereinkhez.


2.    Az antioxidánsok
Az antioxidánsok természetes vagy mesterséges úton előállított anyagok, melyek megakadályozzák vagy késleltetik az élelmiszerekben az oxidáció hatására bekövetkező minőségromlást. Legismertebb antioxidánsok pl. a citromsav, E-vitamin (tokoferol), aszkorbinsav.


3.    Tartósítószerek
A tartósítószerek megakadályozzák az élelmiszerben a mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal megnövelve a termék eltarthatóságát, óvják a termék minőségét. Sokan tartanak a tartósítószert tartalmazó élelmiszer fogyasztásától, hiszen ezek az anyagok általában valóban mérgezőek, irritáló hatásúak, de csak nagy mennyiségben. Élelmiszerbe csak annyi tartósítószer kerülhet, ami emberi fogyasztásnál nem okozhat egészségkárosodást. Indokolt esetben valóban szükséges használatuk, mivel sokszor ártalmasabb a tartósítószermentes, „natúr” termék fogyasztása, hiszen ezek mikrobiológiai szempontból több veszélylehetőséget jelentenek.

Folytatjuk....


 

Címkék: e-számok, ételeink, adalékanyagok, színezék, antioxidáns, tartósító

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Küldd be kedvenc recepted

Kapcsolódó cikkek

Szabad-e a babáknak növényi teákat és kiegészítőket adni?
Szabad-e a babáknak növényi teákat és kiegészítőket adni?

Meglepően elterjedt gyakorlat, hogy a csecsemőknek növényi táplálékkiegészítőket és teákat adnak, pedig egy új tanulmány szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen termékek nem feltétlenül biztonságosak a babáknak.

tovább a cikkre
Mit szabad és mit nem szabad enni terhesség alatt?
Mit szabad és mit nem szabad enni terhesség alatt?

Sokféleképpen vélekedünk a várandósság alatti étrendről. Van, aki azt vallja, hogy az a jó a babának, ha azt eszi, amit éppen és akkor megkíván. Van, aki a hízástól tart, de tudja, fogyókúrázni nem szabad, emiatt őrlődik, és küzd az ellen nap mint nap, hogy éppen elfogyaszthatja-e, amit enne, vagy nem.

tovább a cikkre
Mit ehet a babám?
Mit ehet a babám?

A baba emésztőrendszerének fejlettsége, érettsége szabja meg, hogy mikor milyen ételeket adhatunk számára. Összeállításunkban megtalálható, hogy mi az, ami már bevezethető és mi az, amivel érdemes várni az allergia-, illetve más veszélyek miatt.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás megkezdése
Hozzátáplálás megkezdése

Minden baba életében eljön az a pillanat, amikor az anyatejen kívül már más táplálékra is szüksége van, és emésztőrendszere is képes a szilárd táplálék feldolgozására.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott brokkoli

Rakott brokkoli

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g brokkoli 50 g darált sertéskaraj 30 g rizs 30 ml joghurt 20 g óvári sajt 5 ml olaj vaj póréhagyma só, pici kakukkfű

Recept:

A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben megfőzzük. A friss, gyenge póréhagymát vékony karikákra vágjuk. Az olajat egy edénybe öntjük, rátesszük a hagymát, a darált húst, fűszerezzük kevés kakukkfűvel. Vi(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Illés Fanni

Dr. Illés Fanni

Családjogi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Gyermek veszélyeztetése

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben alapos a gyanú, hogy a gyermekek veszélyben vannak, akkor a gyermekek lakhelye szerint illetékes gyámhivatalnál vagy gyermekjóléti szolgálatnál lehet bejelentést tenni. Vizsgálatot fognak lefolytatni és ha veszélyben vannak a gyermekek, akkor a hatóságok megteszik a megfelelő lépéseket például védelembe vétel vagy a gyermekek családból való kiemelése stb..

Ezt olvastad már? [x]
Szépség

15+1 tuti tipp a fogyáshoz! Szinte leolvadnak rólad a plusz kilók, ha így csinálod

vissza vissza
Advertisement