Miért fontos a saját készítésű bébiétel?

Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


Miért fontos a saját készítésű bébiétel?

Rengeteg információ érhető el a szoptatás előnyeiről és annak helyes módjáról, a hozzátáplálásról azonban már jóval kevesebb. Nagy-Britanniában ezért ingyenes főzőtanfolyamot szerveznek az anyukáknak.

Dr. Helen Coulthard, a leicesteri De Montfort Egyetem tanára szerint a hozzátáplálás végső célja az, hogy a kisgyermek is azt egye, amit a család többi tagja. A gyári bébiételen felnőtt kicsik azonban később kevesebb valódi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

A bébiételekkel való táplálás hátránya
Ezek a termékek a hozzátáplálás megkezdésének praktikus és biztonságos módjának látszanak. Hátrányuk azonban, hogy mindig egyformák, így a baba nem ismerkedik meg a különböző ízekkel és textúrákkal. Sok kisgyermek csak 12 hónapos kora után találkozik először a házi készítésű étellel, ám ekkor már sokkal nehezebben fogadja azt el, könnyen válhat válogatóssá.



Túl kevés gyümölcsöt kapnak a babák
A Bristoli Egyetem felmérése szerint a csecsemők egyötöde nem kap minden nap gyümölcsöt. Azok azonban, akik babaként házi készítésű ételt fogyasztottak, hétéves korukra nagyobb arányban szerették a zöldséget és gyümölcsöt. Noha ebből még nem lehet messzemenő következtetést levonni, az tény, hogy mindenből a friss a legjobb.

Miért jobb a házi készítésű bébiétel?
Míg a házi készítésű almapüré egyszer hígabb, máskor sűrűbb, a gyári bébiételek mindig egyformák. Az így táplált gyermekek így kevesebb tapasztalatot szereznek az ízek és állagok változatosságáról. Valójában az lenne a legjobb, ha a babák olyan ételt kapnának, ami látványra is emlékeztet a felnőttek ebédjére. Természetesen nagy szakadék választ el egy kanál répapürét egy darab répától, ám fontos, hogy a gyerekek ezzel is mihamarabb megismerkedjenek.

A babának csak olyat adjunk, amit mi is jó étvággyal elfogyasztanánk. Ha mi soha meg nem kóstolnánk a bébiételt, miért várjuk el, hogy ő azt egye?

Nem bíznak eléggé magukban az anyukák?
A fő problémát az okozza, hogy sok szülő nem bízik magában eléggé ahhoz, hogy saját kezűleg főzzön gyermekének. Ezért indították az ingyenes főzőtanfolyamot. Dicséretes, hogy sokan sokat tesznek a szoptatás népszerűsítéséért, ám a későbbi egészséget a gyümölcsök és zöldségek szeretete legalább ennyire meghatározza.

Forrás: Medipress
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


2011.08.31