Főoldal > Cikkek > Babakonyha > Miért fontos a saját készítésű bébiétel? - Szülők Lapja

Miért fontos a saját készítésű bébiétel?

Szülőklapja képRengeteg információ érhető el a szoptatás előnyeiről és annak helyes módjáról, a hozzátáplálásról azonban már jóval kevesebb. Nagy-Britanniában ezért ingyenes főzőtanfolyamot szerveznek az anyukáknak.

Szerző: Szülők lapja
2011-08-31
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Dr. Helen Coulthard, a leicesteri De Montfort Egyetem tanára szerint a hozzátáplálás végső célja az, hogy a kisgyermek is azt egye, amit a család többi tagja. A gyári bébiételen felnőtt kicsik azonban később kevesebb valódi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

A bébiételekkel való táplálás hátránya
Ezek a termékek a hozzátáplálás megkezdésének praktikus és biztonságos módjának látszanak. Hátrányuk azonban, hogy mindig egyformák, így a baba nem ismerkedik meg a különböző ízekkel és textúrákkal. Sok kisgyermek csak 12 hónapos kora után találkozik először a házi készítésű étellel, ám ekkor már sokkal nehezebben fogadja azt el, könnyen válhat válogatóssá.

Túl kevés gyümölcsöt kapnak a babák
A Bristoli Egyetem felmérése szerint a csecsemők egyötöde nem kap minden nap gyümölcsöt. Azok azonban, akik babaként házi készítésű ételt fogyasztottak, hétéves korukra nagyobb arányban szerették a zöldséget és gyümölcsöt. Noha ebből még nem lehet messzemenő következtetést levonni, az tény, hogy mindenből a friss a legjobb.

Miért jobb a házi készítésű bébiétel?
Míg a házi készítésű almapüré egyszer hígabb, máskor sűrűbb, a gyári bébiételek mindig egyformák. Az így táplált gyermekek így kevesebb tapasztalatot szereznek az ízek és állagok változatosságáról. Valójában az lenne a legjobb, ha a babák olyan ételt kapnának, ami látványra is emlékeztet a felnőttek ebédjére. Természetesen nagy szakadék választ el egy kanál répapürét egy darab répától, ám fontos, hogy a gyerekek ezzel is mihamarabb megismerkedjenek.

A babának csak olyat adjunk, amit mi is jó étvággyal elfogyasztanánk. Ha mi soha meg nem kóstolnánk a bébiételt, miért várjuk el, hogy ő azt egye?

Nem bíznak eléggé magukban az anyukák?
A fő problémát az okozza, hogy sok szülő nem bízik magában eléggé ahhoz, hogy saját kezűleg főzzön gyermekének. Ezért indították az ingyenes főzőtanfolyamot. Dicséretes, hogy sokan sokat tesznek a szoptatás népszerűsítéséért, ám a későbbi egészséget a gyümölcsök és zöldségek szeretete legalább ennyire meghatározza.

Babáknak, kicsiknek szóló receptet keresel? Válogass receptjeink közül kategóriára vagy életkorra keresve! RECEPTKERESŐ »

Forrás: Medipress

Címkék: saját készítésű, bébiétel, szoptatás, hozzátáplálás, gyümölcs

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Küldd be kedvenc recepted

Kapcsolódó cikkek

Mikortól adhatunk a babának kekszeket, kiflit, gabonapelyheket? Receptekkel!
Mikortól adhatunk a babának kekszeket, kiflit, gabonapelyheket? Receptekkel!

Gyakran felmerül a kérdés, a babák hozzátáplálását hogyan, milyen sorrendben kezdjük.
6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Ha valamilyen ok miatt erre nincs lehetőség, tápszert kapjon a pici. Hat hónapos kortól, a szoptatás mellett érdemes elkezdeni a pici hozzátáplálását.

tovább a cikkre
Új ételek bevezetése - 9 tuti tipp
Új ételek bevezetése - 9 tuti tipp

Az új ételek bevezetésénél gyakran ütközünk ellenállásba a baba részéről. Elutasítja, mással foglalkozik, kiköpi, csak turkál kézzel a tányérban. Összeállításunkban 9 valóban használható tippet gyűjtöttünk össze, hogy a kicsi élvezze az étkezést!

tovább a cikkre
A hozzátáplálás aranyszabályai
A hozzátáplálás aranyszabályai

A kicsi szervezete 6 hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért 6 hónaposan a hozzátáplálást feltétlenül érdemes elkezdeni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Pulykaburger

Pulykaburger

Feltétek a főzelékhez >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 500 g darált pulykamell 100 g zabkorpa 3 gerezd fokhagyma 50 g vöröshagyma 50 g apróra vágott zöldpaprika só olívaolaj a sütéshez

Recept:

Összekeverjük a hozzávalókat, kicsit állni hagyjuk. Kis lepényeket formázunk belőle, serpenyőben mindkét oldalát átsütjük. De süthetjük grillen is.


DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

A zabbal készült ételeket csak 12 hónapos kor ut&aacut(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Ügyfélszolgálat válóper, válás miatt ünnepek között!


Élettársak válása, házastársak válása feldolgozása gyakran különbözik!

Zaklatás, sorozatos feljelentés felveti az igazságügyi szakértők kérdését! (Elmeorvosi, pszichológus stb.)

Vidéki városokban egyre gyakoribb a potens barátok, vagy tehetős családok tagjainak ilyen ügye váláskor, élettársak szétköltözésekor!

Keressen bennünket! Nagyon szerteágazó válás mindig károkat okoz!

Pásztor Klára
Válás - Válóper - Szülői jogok ügyei
Ügyfélszolgálat 06/302/164-162 munkanapokon 10h-19h

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mit tehetsz, ha náthás a kisbabád és folyik az orra? - Egy babás anyuka tapasztalatai (x)

vissza vissza