Felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás? Mit érdemes tudnunk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket? Ősszel és télen gyakran nehezítik a nők életét bizonyos problémák, amit sokszor csak „felfázásnak” hívunk.

Megkérdeztük dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályvezetőjét, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy megússzuk ezt a kellemetlenséget, vagy ha már érintettek vagyunk a témában, akkor mit tehetünk, hogy mihamarabb „túl legyünk” rajta.

„Mindhárom fogalom egy-egy tünetcsoportot jelent, mely életének egy bizonyos szakaszában minden nőt elér, és ha nem jól kezelik, sajnos sokáig el is kísér. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idős korig bármikor előfordulhat”- kezdi Illanitz doktor.


Főbb tünetek
Mint megtudhattuk, a hólyagnyálkahártya megbetegedése - vérbővé válása - gyakoribb vizelési ingereket okoz, nehezebb visszatartani és kis kapacitás mellett is úgy érzi a beteg, hogy nagyon sokszor kell WC-re mennie.
A gyakori ürítés vizeléskor csípő vagy égő érzéssel, a vizelés végén pedig görcsös alhasi fájdalommal járhat. „Ilyen esetben mindig bakteriális hólyaggyulladás alakul ki - szerencsés esetben az orvoshoz jutásig bő folyadékfogyasztással a tünetek csökkenthetők -, de minden esetben rövidtávú nagydózisú széles spektrumú, gyorsan ható antibiotikumra van szükség”- hallhatjuk dr. Illanitz-tól.


Veszélyes lehet, ha nem fordulunk orvoshoz
Amennyiben a tünetek csökkenése miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek, a baktérium tartósan megtelepedhet a hólyagban, és visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre.

„A már jelenlevő baktérium minden olyan hatásra, amely alhasi vérbőséget okoz, szaporodni kezd, így gyorsan kialakuló, kínos panaszok lépnek fel. A hideghatás, forró fürdő, szex, hastánc, nagyon csípos fűszeres ételek (vizeletben kiválasztódva) fellobbanthatják a hólyaggyulladást”- mondja a szülész-nőgyógyász.

A doktor úr elmondásából is arra következtethetünk, hogy vegyük komolyan a tüneteket: véres vizelet esetén minden esetben olyan nyálkahártyasérülés jön létre, amely a baktériumok megtelepedésének kedvez - ami nem kívánt eljegyzés lehet egy húgyúti infekcióval. Minden esetben törekedni kell a baktérium kimutatására mert a hosszú távú megelőzés csak ennek birtokában lehetséges.

 A lázas állapot már minden esetben szövődményt jelent. Vesemedencegyulladás kialakulása akár egy-két napon belül létrejöhet.


Megelozhető-e hólyaghurut?
„A válasz egyértelmű: sajnos nem” - mondja Illanitz doktor. Szerinte kétféle nő létezik: akinek volt, és akinek lesz, persze nem mindegy milyen gyakran és milyen súlyos formában támad a betegség.
 A bő folyadékfogyasztás, a réteges öltözködés, az extrém hideg kerülése, higiénés szabályok betartása javíthatja esélyeinket a kórokozókkal szemben.


Hogyan kezelhető?
Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni gyógynövénnyel, teával, bő folyadékkal, de ha egy nap alatt nem múlik el, szakorvosi segítség szükséges.


Mitol kapunk hólyaghurutot?
„Fontos leszögezni, hogy a baktérium nem kívülről támad! A velünk együtt élő baktérium kerül rossz helyre - folytatja a szakember -, és ha a szaporodásához ideális körülményeket talál – PH érték módosulása, vérbőség, tápanyag (pl.cukor) -, egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki.”


Nemcsak húgyúti fertőzés állhat a háttérben
Az alsó húgyútakat érintő panaszok, diszkomfort érzések okai nőgyógyászati eredetűek is lehetnek.

Alapszabály és jó tanács minden hölgy részére: a mielőbbi szakorvosi kezelés vezet csak tartós és gyors gyógyuláshoz, ahogyan szakértőnk is hangsúlyozta.


 


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2011.12.14