A lázas gyermek lázcsillapítása

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Hogyan csillapítsuk a gyermek lázát? Mikortól kell gyógyszeresen csillapítani a lázat? Hogyan kell hűtőfürdot készíteni? Hogyan kell priznicelni a lázas gyermeket?

A normális testhőmérséklet és a láz
Általában 36,5 - 37,2°C között normálisnak tekinthető a testhőmérséklet, ha beszámítjuk, hogy a testhőmérséklet átlagos napi ingadozása 0,5°C. Ekkora eltérés van a normális hajnali és az esti értékek között.
A testhőmérséklet fizikai aktivitást követően - sírás, játék, szaladgálás - is magasabb lehet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a mérés helyéből származó eltéréseket sem! Pl. a végbélben, fülben, szájban mért hőmérséklet ("maghomérséklet") 0,5°C-kal magasabb, mint a hónaljban mért érték ("köpenyhőmérséklet").
 
Hogyan mérjünk lázat?
Többféle lázmérő van forgalomban, amelyek használat, és leolvasás szempontjából is különböznek. Még ma is a legelterjedtebbek a higanyos hőmérők. A pontos leolvasáshoz elengedhetetlen, hogy jól lássuk a higanyszálat. Használat előtt mindig ellenőrizni kell, hogy leráztuk-e a hőmérőt. A digitális lázmérőkön jól olvasható kijelző van, a mérés időtartama is rövidebb, ezek a lázmérők is igen pontosak. A homlokra helyezhető "műanyag tapasz" nem elég pontos, csak tájékozódásra alkalmas. A "fül-hőmérő" segítségével a hallójáratban mérjük a testhőmérsékletet, de ez a készülék igen drága.
 
Hol és hogyan mérjük a csecsemők lázát?
Csecsemők, kisdedek esetén a lázmérés legbiztosabb módja a végbélben való hőmérőzés. Fektessük a gyermeket a hátára, és emeljük fel a lábát a sarkánál fogva. Kenjük be vékonyan a lázmérő végét popsi krémmel, és helyezzük be a lázmérőt a végbélnyílásba, kb. 2-2,5 cm mélyen. 2-3 percig tartsuk bent, ill. figyeljük a higanyszál mozgását. Végbélben mérve a lázat, mivel az úgynevezett maghőmérsékletet mérjük 0,5°C magasabb értéket kapunk, mint hónaljban mérve. Nagyobb gyermek lázát hónaljban is mérhetjük, óvodás kortól ez az általánosabb. Figyeljünk arra, hogy a lázmérő nehogy elcsússzon, illetve a gyermek hónalját összeszorítva tartsa. A hallójáratban való lázméréssel is találkozhatunk, elsősorban orvosi rendelőkben. Helyes használat esetén gyorsan és pontosan mérhetünk lázat. Magyarországon nem terjedt el a szájban, nyelv alatti lázmérés módszere.
 
Mi a láz?
A láz nem betegség, mindig csak tünet. Ám azt is fontos tudni, hogy a láz önmagában nem perdöntő. Lehet, hogy a gyermek komoly beteg, pedig nincs láza, és fordítva: magas a láza, mégsem súlyos beteg. A testhőmérséklet emelkedése a szervezet legfontosabb védekező válaszreakciója a kórokozókkal - baktériumokkal, vírusokkal, stb.- szemben, ilyenkor ugyanis fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunanyagok termelődése. Bár a lázat gyógyító hatású folyamatnak is tekinthetjük, nem szabad elfelejteni, hogy a tartósan magas láz megterheli a szervezetet, ezért a magas, vagy elhúzódó lázat csillapítani kell.

LÁZCSILLAPÍTÁS GYÓGYSZEREK NÉLKÜL
A fizikális lázcsillapítás a hőelvonás fizikai jelenségén alapszik. A hőelvonásra épülő módszereknek két válfaja ismert.

Hűtőborogatás (priznic): egy lepedőt, vagy textilpelenkát langyos, állott vízzel átnedvesítünk, s azzal a beteg egész testét (nyaktól lefelé) becsavarjuk. Amint a borogatás átmelegszik, cseréljük le! (Ezt a műveletet 2-3 alkalommal érdemes elvégezni). A hűtőborogatást követően vékony, jól szellőző pamutruhát adjunk a gyermekre és könnyű, vékony takaróval takarjuk be, hogy ne akadályozzuk a test hőleadását.

Hűtőfürdő: Engedjünk a kádba fürdővizet, amelynek hőmérséklete megegyezik a lázas beteg testhőmérsékletével. Ültessük bele a gyermeket, a víz a mellkasáig érjen! Hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük le a fürdővizet 28-31°C-ra. A gyermek kb. 8-10 percig ebben a vízben tartózkodjék Ezt követően töröljük szárazra, és az előbb leírtakhoz hasonlóan adjunk rá pamutruhát.

Gyógyszeres lázcsillapítás
Lázcsillapítónak minden háztartásban lennie kell. Ma már lázcsillapítók vonatkozásában is inkább a bőség zavarától szenvedünk. Többféle hatóanyagtartalmú lázcsillapító kapható, de figyelnünk kell arra is, hogy ugyanaz a hatóanyagtartalmú gyógyszer, különböző néven is forgalomban lehet. A gyermek-háziorvos véleményét kérjük ki, mikor, milyen adagban adjuk a lázcsillapítót. A gyermek növekedésével a lázcsillapítás formája, és adagja is változik. Gyakori hiba, hogy a csecsemőkorban felírt alacsony hatóanyagtartalmú lázcsillapítót kapja az idősebb gyermek. Ebben az esetben nem kell csodálkozni, ha a lázcsillapító "hatástalan", nem megy le a gyermek láza.

Sok folyadékot fogyasszon a lázas gyermek!
Ügyeljünk arra, hogy lázas megbetegedés során a gyermek sok folyadékot fogyasszon, ezért sokszor kínáljuk meg teával, gyümölcslével. Lázas megbetegedés esetén ugyanis a folyadékigény nagyobb. A betegség alatt sok gyermek étvágytalanabb. Ilyenkor ne erőltessük az evést, hiszen ha egy-két napig alig eszik valamit, de a folyadékbevitel jó, nem történik semmi baj.

Gyakori kérdések
Mit tegyek, ha a gyermekemnek csak hőemelkedése van?
Ha csak hőemelkedés van, akkor kb. 15-20 perc múlva érdemes újra megmérni, nem emelkedett-e tovább, ha láz lett belőle, csillapítani kell.

Mire utal a hőemelkedés és mire a láz?
A hőemelkedés és a láz azonos tünet különböző fokozatai, általában a szervezetben zajló gyulladásra utalnak.

Kell-e csillapítani a gyermek lázát vagy sem?
38°C felett szükséges csillapítani, ha nem túl magas, vagyis kisebb 39°C-nál, akkor a legtöbb esetben elegendő a gyógyszer, ám 39°C fölötti testhőmérséklet esetén a gyógyszer bevétele után rögtön ajánlatos megkezdeni a hűtést is, fürdő vagy borogatás formájában. A fürdő és a borogatás egyaránt hatásos, azt célszerű választani, amelyiket a gyerek jobban tolerálja.

Mire utalhat, ha csak reggel van hőemelkedés, vagy csak mindig délután?
A fertőzés okozta lázas betegségek sajátja, hogy a láz általában délután-este-éjjel jelentkezik. Ez persze nem törvényszerű, általában nincs különösebb jelentősége annak, hogy melyik napszakban lázas a gyermek.

Melyik az a hőemelkedés vagy láz, amit otthon kell kikúrálni, és melyik amivel orvoshoz kell fordulni?
Orvoshoz kell fordulni, ha1 hónapnál fiatalabb a csecsemő (láz esetén meg kell kezdeni a csillapítást és azonnal orvoshoz kell fordulni).
Idősebb életkorban, ha a láz könnyen csillapítható és a gyermek jól van, nem szükséges azonnali orvosi vizsgálat, elegendő, ha másnap látja a háziorvosa.
Ha a gyermeknek a láz mellett egyéb tünete (pl. erős köhögés, nehezített légzés, ismétlődő hányás, nagy mennyiségű hasmenés) is van, vagy bágyadt, elesett állapotú, illetve ha a láz 4-5 napnál tovább tart, mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat.

A LÁZCSILLAPÍTÓSZEREKRőL
Mikor adjunk?
38°C feletti testhőmérséklet esetén (tehát, ha a végbélben 38,5°C, vagy ennél magasabb értéket mérünk)

Milyen fajtát használjunk?
A lázcsillapítóknak többféle formája létezik:
A végbélkúpokat a legkisebbeknek adjuk, kb. óvodáskorig.
A szirupokat is használhatjuk már általában 3 hónapos kortól.
A tablettákat tapasztalat szerint már a kisiskolások is le tudják nyelni, de a lázcsillapító tabletták szét is törhetők.

Milyen gyógyszerrel csillapíthatjuk a gyermek lázát?
Az alábbi táblázatból kiderül, hogy milyen korú és testsúlyú gyermeknek milyen gyógyszerből mennyit adhatunk alkalmanként.
Fontos tudni, hogy a különböző nevu készítmények hatóanyaga sok esetben azonos, ennek ismerete lényeges a véletlen gyógyszermérgezések, túladagolások elkerülése érdekében.
A táblázatban az azonos sorban szereplő gyógyszerek esetében azonos a hatóanyag.

Életkor - Gyógyszerek
(soronként és gyógyszerenként maximum naponta 3x)
0-3 hónap (kb. 5 kg-ig)    
Germicid 1/2 kúp
3-12 hónap (kb. 6-10 kg) 
Germicid 1 kúp / Supp. noraminophenazoni 100 mg-os 1 kúp / Supp. antipyreticum pro infante 1 kúp
Mexalen 125 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 4-6 ml
Nurofen 60 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup 3-4 ml
Cataflam 6-10 csepp
1-3 év (kb. 10-15 kg) 
Supp. antipyreticum pro parvulo 1 kúp
Mexalen 250 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 6-10 ml
Nurofen szirup 4-6 ml
Cataflam 10-15 csepp
3-6 év (kb. 15-20 kg)   
Supp. noraminophenazoni 200 mg-os 1 kúp
Panadol szirup 10-14 ml
Nurofen 125 mg-os 1 kúp/Nurofen szirup 6-8 ml
Cataflam 15-20 csepp
6-10 év (kb. 20-30 kg)   
Algopyrin tabletta 500 mg-os 1/2
Rubophen (Mexalen) 500 mg-os 1/2 tabletta/Panadol szirup 14-18 ml
Nurofen szirup 8-12 ml
Cataflam 20-30 csepp
10-14 év (kb. 30-40 kg)   
Algopyrin tabletta 500 mg-os 3/4
Rubophen (Mexalen) 500 mg-os 3/4 tabletta/Panadol szirup 18-24 ml
Nurofen szirup 12-16 ml

Ugyanazon sorban szereplő gyógyszert leghamarabb 6 óra múlva adhatunk újra!

Ha ennél gyakoribb gyógyszeradásra van szükség a gyorsan visszatérő láz miatt, akkor másfajta hatóanyagú készítményt kapjon a gyermek (másik sorból válasszunk)
Kétféle gyógyszer kombinált használata, kiegészítve a korábban leírt hűtőfürdő vagy hűtőborogatás alkalmazásával, általában a legmagasabb láz esetében is hatásos. Ebben az esetben a gyermek 3 óránként is kaphat gyógyszert, felváltva a kétféle hatóanyagtartalmút, 6-6 óránként.
 

Dr. Szabolcs Andrea és Dr. Zilahy Mónika
Forrás: www.bethesda.hu


 


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2012.03.01