Tetvesség, fejtetű tünetei és kezelése

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Hogyan néz ki a fejtetű? Hogyan állapíthatjuk meg a tetvességet? Hogyan kezeljük a tetvességet? Fertőző-e a fejtetű? A szakorvos minden felmerülő kérdésre válaszol és gyakorlati tanácsokat is megoszt, hogy mi a teendő tetvesség esetén. Bárkinél előfordulhat, a leggondosabb szülő gyermekénél is, hogy összeszedi ezeket a kis vérszívókat, melyektől azután igen nehéz megszabadulni. Ha azt hisszük, kiirtottuk őket, hetek múlva újra indulhat a kínlódás.

Most Dr. Kovács Miklós főorvos osztja meg a legfontosabb tudnivalókat, hogyan lehet felismerni a fejtetűt és hogyan kell kiirtani.

Hol kell a fejtetűt keresni?
Sok mindent lehet interneten, szakkönyvekben, tetűirtó szerek leírásaiban olvasni. A legfontosabb dolgokat vázolnám csak:
- Kizárólag a hajas fejbőrön képesek szaporodni, de egy ideig egyéb környezetben is túl tudnak élni.
- A fejtetű egyéb szőrzetben nem telepszik meg tartósan.
- Az érett fejtetű élelem nélkül is több napig életben marad, képes vándorolni hajas fejbőrt keresve.
- A hajas fejbőrön a hajszálak tövéhez vándorol, ahol a fejbőrből vért szív, közben nyálát befecskendezi a szövetek közé, ez okozza a viszketést és a helyi gyulladást.
- Kedvenc helye a tarkótájék, ill. a fülkagylók mögötti terület (az előbb leírtak miatt), főleg a hajszálak tövénél - de bárhol előfordulhat a hajban!

Mit kell tudni a fejtetűről?
Az érett tetvek kb. 1 hónapig élnek a hajban, és naponta 3-10 petét (serkét) tesznek le - a hajszálakhoz ragasztva őket -  melyek 7 naponta kelnek ki és újabb egy hét után válnak ivaréretté.
A serkék igen ellenállóak, csak néhány tetűirtó szer képes a serkéket is kiirtani. A serkék a haj bármely részén előfordulhatnak! Mind az érett tetveket (2-4 mm hosszúak), mind a serkéket (0,5 mm-esek) nehéz észrevenni: aprók és a színűk miatt is beleolvadnak a környezetükbe. Legkönnyebben a fekete, sötétbarna hajban lehet észrevenni őket, a világos barna, szőke, ill. ősz hajban jobban el tudnak bújni.
60- 65 Celsius fokon mind a tetvek, mind a serkék elpusztulnak.
 
Mit tegyünk, ha fejtetűt találtunk a gyereknél?
1. Nem elég csak a gyereket lekezelni - ha tetves lett a gyermek, az egész családot egyszerre kell lekezelni!
Fontos megjegyzés: az, hogy valakinek nem viszket a feje, még nem garancia arra, hogy nem tetves illetve szabad kézzel átvizsgálva családtagjainkat vagy magunkat szintén nem állíthatjuk 100 %-os biztonsággal, hogy nem vagyunk tetvesek, mert nem láttunk sem tetűt, sem serkét!
 
- A kezeléssel egy időben  a gyerek minden olyan ruhaneműjét, használati tárgyát, amivel érintkezhettek tetvek, illetve amiben akár hajszálakhoz tapadva serke formában túlélhettek - ruha, sapka, sál, ágynemű, törölköző, hajráf, fésű, hasonlók - érdemes legalább 60 fokon kimosni. Ami nem mosható, azt pedig alaposan kiporszívózni, például magát az ágymatracot vagy vastag kabátot.
 
- szintén a kezeléssel egy időben - az elszóródott hajszálak miatt - az egész lakást alaposan fel kell porszívózni, és a porszívózás után a porzsákot kidobni. A benne lévő serkék ugyanis 1 hét múlva kikelnek, és újra fertőzhetik az egész családot.

2. Ha azt írják, hogy a tetűirtó szer a serkéket is elöli, akkor is érdemes 7-10 nap múlva az egész fentebb leírt procedúrát megismételni, azaz lekezelni mindenkit, kimosni mindent 60 fokon és alaposan kiporszívózni.
- A többiek érdekében érdemes gyermekünknek mondani, hogy amíg kezelés alatt áll - a második lekezelésig - ez kb. 2 hét - ne adja kölcsön tárgyait, ruháit másoknak,
- ne ministráljon (a ministráns ruhával is átvihető egyik gyerekről a másikra a kórokozó!),
- ne fonja, simogassa a többiek haját,
- ne bújjon oda másokhoz, és ne csináljon semmi olyasmit, amivel másokat megfertőzhet.
 
Hogyan ellenőrizzük, hogy sikerült-e kiirtani a fejtetűt?
A tetvek felismeréséhez, magunk vagy családtagjaink szűréséhez ajánlott a tetűirtó dobozokban általában megtalálható sűrű fogú fésűvel átfésülni gyermekünk fejét, így könnyebb megállapítani, fennáll-e még a fertőzés.

Tetvesség, fejtetű tünetei és kezeléseMinden húzás után erős fényű lámpa fényénél vizsgáljuk meg mi maradt fenn a fésűn: sokszor a korpától nem könnyű megkülönböztetni őket, de amíg a korpa általában fehéres színű, különféle méretű, addig a serke (0,5 mm-es) áttetsző (világos) barnás színű, ill. az élő tetű (2-4 mm-es) mozog a fésű fogai között.

Ezt követően:
 - bő folyó víz alatt öblítsük le a fésűt,
 - ezután húzzuk át egy újabb adag hajon a fésűt,
 - szisztematikusan fésüljük át az egész hajas fejbőrt.

A fésülés végén - mielőtt más haját kifésülnénk - forró vízzel öblítsük le a fésűt, majd szárítsuk meg, különben rozsdás lesz, ezután alkoholban fertőtlenítsük ki, nehogy mi magunk vigyük át a fertőzést egymásra.
 
Dr. Kovács Miklós főorvos
Forrás: www.bethesda.hu

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2012.03.02