Hányás, hasmenés, kiszáradás babáknál és gyermekkorban: Milyen jelekre figyelj? Mikor vidd orvoshoz a gyereket?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Hányás, hasmenés, kiszáradás babáknál és gyermekkorban: Milyen jelekre figyelj? Mikor vidd orvoshoz a gyereket? A gyomor-bélrendszeri fertőzések miatt gyakori hányás, hasmenés következtében a babák és gyermekek kiszáradhatnak. Hogyan előzzük meg a kiszáradást? Mik a kiszáradás jelei a gyermeken? Hogyan, mivel itassuk a hányós-hasmenős babát, vagy kisgyermeket? Hányás, hasmenés leggyakrabban a gyomor- bélrendszer heveny fertőzései miatt alakul ki, szövődményeként  kiszáradás jöhet létre. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, különböző paraziták.

Mi okozza a kiszáradást?
A bakteriológiai széklettenyésztési vizsgálattal - amit az ANTSZ-ben végeznek - csak bizonyos baktériumok által okozott megbetegedéseket lehet kimutatni. Azt is tudni kell, hogy a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések nagy részét különböző vírusok okozzák, amelyek rutin széklettenyésztéssel nem mutathatók ki. A hányás, hasmenés következménye, szövődménye lehet a kiszáradás. Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el.

Írjuk fel, hogy mennyit evett, ivott a beteg gyermek!
Hányásos, hasmenéses betegség esetén a bevitt mennyiséget rögzíteni kell, pontosan le kell jegyezni mikor és mennyit evett, ivott a gyermek. A veszteséget csak megbecsülni lehet, de a pelenkás gyermek mérése itt is segítség lehet. (Természetesen egy jó digitális mérleg is szükséges, amelyet minden mérés után gondosan fertőtleníteni kell.) Azt általában minden szülő tudja, hogy minél több a hasmenés vagy a hányás, annál nagyobb az esély a kiszáradásra.



A láz és a hányás fokozza a kiszáradás veszélyét
Fontos tudni még néhány dolgot. Az egyik, hogyha láz is csatlakozik a tünetekhez, akkor az is jelentős folyadékvesztést okoz. A másik az, hogy a hányás veszélyesebb a hasmenésnél, pusztán azért, mert folyamatos hányingernél, hányásnál a folyadék felvétele akadályozott. Tehát a legjobb helyzet, ha csak hasmenése van és a gyermek jól itatható.

Hányás esetén csak óvatosan szabad folyadékot itatni, a gyermeket gyakran kb. 10 percenként kínáljuk meg néhány korty, vagy néhány kanál folyadékkal! A sokszor keveset elv eredményes lehet, természetesen nagy türelmet, odafigyelést igényel. Nagyobb mennyiségek a hányást provokálhatják.

Léteznek olyan készítmények, rehidráló porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat, és az energiabevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítik az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék- és elektrolit-egyensúly helyreállítását. Persze minél több úton következik be folyadékvesztés, annál gyorsabban léphet fel a kiszáradás.

A kiszáradás jelei a beteg gyermeken:
A betegség súlyosságát, elhúzódását befolyásolja a gyermek életkora is, minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb. Nagyon fontos ismerni a kiszáradás jeleit:
- karikás szemek,
- száraz ajkak,
- ráncolható bőr,
- acetonos lehelet

Súlyos jel, ha nem vagy alig pisil a gyermek, száraz a pelenka ill. ha kifejezett bágyadtságot, aluszékonyságot észlelünk. Legfontosabb annak eldöntése, meddig mehet el a szülő az önálló otthoni ápolásban.

Ez nem mindig könnyen eldönthető, de itt is érvényes az alapszabály: ha kétségei vannak, inkább bízza az orvosára. És még valami: a hányós, hasmenéses gyerekek állapota gyorsan változhat. Lehet, hogy az orvosi vizsgálat után egy-két órával lesz rosszabbul, ilyenkor értesíteni kell őt a fejleményekről.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: bethesda.hu
Fotó: Freepik/prostooleh

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2013.08.09