Miért fontos a vizeletvizsgálat?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Sok betegségben hasznos tájékozódást jelent a vizelet vizsgálata, melyet mindig az orvos végez vagy kezdeményez. Csecsemő vizeletét felfogni nem könnyű feladat, de némi türelemmel, esetleg megfelelő eszközzel megoldható a vizelet nyerése csecsemőkorban. Sok betegségben hasznos tájékozódást jelent a vizelet vizsgálata, melyet mindig az orvos végez vagy kezdeményez. Csecsemő vizeletét felfogni nem könnyű feladat, de némi türelemmel, esetleg megfelelő eszközzel megoldható a vizelet nyerése csecsemőkorban.

Mit vizsgálnak a vizeletben?
A vizelet mennyiségét megmérik, megállapítják színét, küllemét, szagát. Kóros alkotóelemeket keresnek benne (fehérje, cukor, vérsejtek, baktériumok stb.). A vizelet zavarossága nem feltétlenül kóros, semmiképpen nem jelenti azt, hogy fehérje vagy genny van benne, legtöbbször ártalmatlan sókicsapódásról van szó.

Mire utalnak a vizeletben talált alkotóelemek?
- Fehérje található a vizeletben számos lázas betegségben, a vese és a hólyag megbetegedéseiben.
- Cukor megjelenése majdnem mindig cukorbetegségre utal, de csupán a cukorvizelésre nem lehet a diagnózist alapítani. A cukorbetegség csecsemőknél és kisgyermekeknél rendkívül ritka.
- Mikroszkóppal láthatóak az ún. alakos elemek: vörösvértestek, fehérvérsejtek; jelenlétük legtöbbször gyulladásos folyamatra utal. A vizeletben néha olyan sok vér van, hogy szemmel láthatóan vörös, húslészerű.

Jó tanács
Ha a beteg gyermekhez orvost hívunk, vizeletét fogjuk fel előzetesen, gondosan kitisztított üvegedénykében, a vizelet nyerésével nem vesztünk időt az orvosi vizit után.
 
Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: www.bethesda.hu

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2012.03.02