Rendszeres ellenőrzéssel időben kiszűrhető a méhnyakrák

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Azok a nők, akik rendszeresen járnak citológiai szűrővizsgálatra, kilencven százalékos valószínűséggel épülnek fel egy esetleges méhnyakrákból, míg annak, aki megvárja a tünetek jelentkezését, erre csupán 66 százalék az esélye.

A citológiai vizsgálat segítségével időben észrevehető a méhnyakrák
„A citológiai vizsgálat (Pap-teszt) még időben kiszűri a betegséget, ezért az előnye elvitathatatlan.” – vélekedett a kutatás vezetője, Dr. Bengt Andrae, az Uppsala Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjának munkatársa.

Nagyobb az esély a gyógyulásra is, ha a tünetek megjelenése előtt veszik észre a méhnyakrákot
A BMJ című folyóirat által közölt tanulmány szerzői több mint 1200 svéd nő adatait dolgozták fel, akiknél 1999 és 2001 között diagnosztizáltak méhnyakrákot. Az adatok szerint a rendszeresen ellenőrzött betegek 92 százaléka gyógyult meg, szemben a szűrésre nem járók 66 százalékával. Az időszak alatt elhunyt 400 beteg 75 százaléka nem járt ellenőrzésre.

A tünetek jelentkezésekor már a test egyéb részeibe is elterjed a betegség
A kivizsgálással nem szabad megvárni a tünetek jelentkezését, mivel azok rendszerint csak akkor észlelhetőek, amikor a daganat már a test egyéb részeire is továbbterjedt. Ekkor pedig már általában igen előrehaladott állapotánál tart a betegség.

Mikor ajánlott a méhnyakrákszűrés?
Az Amerikai Rákkutató Társaság ajánlása szerint az első szűrést a szexuális élet megkezdését követő három éven belül, de legkésőbb 21 éves korban kell elkezdeni, majd egy-kétévente megismételni. 30 éves kor után háromévente elegendő járni, akinek pedig 70 éves koráig jók lettek az eredményei, abba is hagyhatja az ellenőrzést. A szexuális partnereiket gyakran váltogató nők azonban jól teszik, ha életkortól függetlenül évente kivizsgáltatják magukat.

A HPV-oltás nem elég
Noha a HPV-oltás segítségével a méhnyakrákos esetek 70 százaléka elkerülhető, a vakcina nem teszi feleslegessé a citológiai vizsgálatot, ugyanis nem véd a daganat minden típusa ellen. Andrae figyelmeztetett: az is elképzelhető, hogy már az injekció beadatása előtt megkezdődött a betegség kialakulása.

Forrás: Medipress


 


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2012.08.24