Székletgondok: Sikerül - nem sikerül?

Dr. Bűdi Tamás

Betegségek

Dr. Bűdi Tamás


Mire a gyermekek felnőnek, a szülők túlnyomó többsége valamilyen formában szembesül csemetéjük székletproblémájával. A normál széklet, mely a gyermekek belső működésének ékes, orrfacsaró bizonyítéka, nem csak a kicsik, hanem a szülők jóérzéséhez is hozzátartozik.

Fontosságát az óvodai „kakijelentő” táblázat támasztja alá leginkább, ha elmarad, vagy netán kóros, a szülői aggodalom előbb-utóbb elhatalmasodik, és orvoshoz kerül a gyermek.

Mi a „normális”?
Kezdjük az elején, a legkisebbeknél. A szülés után 24 órán belül egy egészséges újszülött mekóniumnak nevezett székletet ürít. Ha ez megtörtént, akkor mindenki fellélegezhet, ez esetben a bélrendszer működési zavarának esélye csekély.
Az első székletet követően egy anyatejes babánál normális az is ha, naponta hét alkalommal, míg az is, ha hetente csak 1 alkalommal van széklet. Ha különösebb panasz nincs, jól fejlődik a baba, akkor aggodalomra egyik esetben sincs semmi ok. 3-4 nap elteltével sem kell lázmérővel, vagy egyéb praktikákkal székletet „csiholni” vagy akár orvoshoz rohanni, ha egyébként minden rendben van.

A nagyobbaknál azért már más a helyzet. Annál a gyermeknél, aki már nem csak anyatejet kap, attól elvárható, hogy rendszeresen 1-2 naponta legyen széklete. Ezt követően, a 3. naptól kezdődően jöhetnek a próbálkozások, végbéltájék ingerlése, glicerin-kúp, rostos étrend, lekvárok, aszalt gyümölcsök, bő folyadékfogyasztás, stb. Azt már az elején hangsúlyoznám, hogy gyermekkorban hashajtó adása nem kívánatos, „házi” alkalmazása több bajt okoz, mint hasznot; használata csak igen indokolt esetekben, orvosi utasításra történjen!

Általánosságban elmondható, ha egy újszülött korban panaszmentes gyermeknél szembesülünk a székrekedéssel, azt valószínűleg diétahiba okozta: sok kakaó, csokoládéfélék, vagy banán, alma, sárgarépa fogyasztásának túlzásba vitele, esetleg csupán a csekély folyadékbevitel (pl. nyári melegben) rovására írható.

Leszoktatás a pelusról - kezdődnek a bajok
3 éves kor körül számos szülő megfordul gyermekével orvosnál székrekedéses panaszokkal. Az előzőekben vázoltaknak megfelelően, ha ez idáig minden rendben volt, túlzott aggodalomra nincs szükség. A lehetséges étrendi problémák mellett megjelennek a picik fejlődő intellektusából adódó okok is: direkt visszatarthatják a székletet a dackorszakban levő apróságok. Ennek is több oka lehet. Egyrészt így lehet a szülőket „büntetni”, akár családi problémák miatt is. Sok esetben arról van szó csupán, hogy a becses végtermék az a gyermek sajátja, más nem kaphat belőle. A kicsik szemében az még csak-csak járható, hogy a pelusba menjen, de hogy „kidobni” a bilibe, az az elején még elképzelhetetlen. Legegyszerűbb esetben pedig egyszerűen csak a játék közben nincs idő a bilire leülni, hiszen a bilizésnél vannak sokkal fontosabb dolgok is.

Keressük meg az okokat!
Bármi is az ok, meg kell próbálni megtalálni, végső esetben akár szakember (pszichológus) bevonását igénybe véve is. Ha gyaníthatóan különösebb pszichés oka a visszatartásnak nincs, egy kis türelemmel (nem szabad a bilizést mindenáron forszírozni) előbb-utóbb minden egészséges pici leszokik a pelenkáról. Ha a leszokás már megtörtént, csak a játék miatt nincs idő a bilizésre, akkor kondicionálással a probléma sok esetben megoldódik. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden nap ugyanabban az időben le kell ültetni a gyermeket a bilire, még akkor is, ha az elején nincs eredmény. Néhány nap, vagy akár néhány hét után a gyermekbe berögzül, és a napi rutin részévé válik a bilizés, ezáltal a probléma megszűnik.

Változás a széklet színében
A székrekedéses panaszok után hasonló témakörben a leggyakoribb orvoshoz fordulás a székleten, ill. székletben észlelt eltérések miatt szokott előfordulni. Az alábbiakban elsősorban az esetleges sebészeti betegségeket vesszük számba. Orvosi szempontból két fő eltérés létezik, a fekete, úgynevezett szurokszéklet, amelyet emésztett vér okoz (a vérzés forrása a tápcsatorna felső részén található), ill. a friss piros vért tartalmazó véres széklet (a vér az alsóbb bélszakaszokból származik). Általánosságban elmondható, hogy véres széklet láttán mindenképpen mielőbb, sürgősséggel szakembert kell felkeresni. A kiváltó okok között csak néhány olyan betegség van, mely miatt nem kell az éjszaka közepén ügyeletre szaladni.

A következő sorokban életkorra lebontva számba vesszük a lehetséges okokat, ill. két olyan betegségre fókuszálnánk, melyek biztonsággal történő felismerése esetén az éjszakai rendelői „kiruccanások” megspórolhatóak.

Újszülöttek véres széklettel
Újszülötteknél fekete, emésztett vért tartalmazó széklet esetén  a vér legtöbbször a kisebesedett mellbimbóból, a szoptatás során jut a babába. (Általában véres bukás is észlelhető ilyenkor.) Ha az édesanya a mellbimbó berepedését észleli önmagán, akkor a diagnózis egyértelmű a fekete székletet a lenyelt vér okozza.
Az emlő sebének hiányában, szurokszéklet jelentkezésekor a baba mielőbbi orvosi vizsgálata javasolt. Még inkább sürgős az újszülött babák vizsgálata akkor, ha a széklet piros vérrel kevert, hiszen ez gyakran fejlődési rendellenesség, sürgős műtét szükségességének jele lehet.

Csecsemők, kisdedek
1-2 hónapos kort követően akár emésztett, akár friss piros vérrel kevert a széklet, az általában sürgős orvosi kivizsgálást jelent. Az okok között ilyenkor leggyakrabban tejallergia szerepel, ritkábban, főleg ha periodikus hasi görcsökkel társul a vérzés,  bélösszecsúszás (invaginatio) lehet a háttérben.

Végbél-gondok
Egy betegség azonban otthon is jó eséllyel diagnosztizálható, ez pedig a végbél berepedése (fissura ani). Ha a vér a széklet felszínén csíkokban látható, nem nagy mennyiségű, esetleg a popsitörlő lesz csak véres, akkor szinte bizonyos, hogy egy kemény székletrög távozását követő problémáról van szó. Egy egyszerű megtekintéssel otthon is diagnózishoz lehet jutni, a végbéltájékon levő apró sebek, apró berepedések kellő bizonyítékul szolgálnak. Ilyenkor a gyógyulás érdekében a széklet lazítása (rostos étrend, bő folyadék), popsitörlő mellőzése, kamillás ülőfürdő alkalmazása javasolt. Ha időben nem avatkozunk be, ez az egyszerű berepedés egyre súlyosabb problémákat okozhat, hiszen a seb fájdalommal jár, így ezt elkerülendő a gyermekek visszatartják a székletet. A visszatartott széklet hamar keménnyé válik, a következő székelés még fájdalmasabb lesz, még jobban vérezhet, ami miatt a gyermek még kevésbé akar majd bilire ülni. Így az önmagát erősítő ördögi kör hozományaként tartós székrekedés és egyre mélyebb berepedés alakulhat ki.

Óvodások
2-3 éves kortól kezdődően az előző korosztályban említett berepedések mellett a jóindulatú polipok, ill. bélfejlődési rendellenesség (úgynevezett Meckel-divertikulum) állhat a vérzések hátterében.

Hasmenéshez társult vérzés okaként ebben a korosztályban gyakran a fertőzés áll, ill. az életkor előre haladásával gyulladásos bélbetegségek, felszívódási zavarok előfordulási gyakorisága is növekszik. A berepedés kivételével mindegyik betegség mielőbbi kivizsgálást igényel.

Összegzés
A fent leírtak alapján, a  széklettel kapcsolatosan három olyan alapvető betegség van, ami nem feltétlenül igényel sürgősségi ellátást, hanem megpróbálható házilag is kezelni. Ezek a székrekedés, végbélberepedés, ill. az újszülötteknél a sérült emlőbimbóból származó lenyelt vér okozta riadalom. Ez utóbbi könnyen, az előző kettő kissé nehezebben, de otthon is orvosolható. Bizonytalanság esetén mindenképpen keressék fel mielőbb a legközelebbi doktort, de ha a rögtönzött otthoni orvosi csapat bizonyossággal felgöngyölítette az ügyet, nem kell azonnal az éjszaka közepén a gyermekkel orvoshoz rohanni.


Dr. Bűdi Tamás

Betegségek

Dr. Bűdi Tamás


2012.09.20