Főoldal > Cikkek > Betegségek > Kötelező tüdőszűrések listája 2012 - Szülők Lapja

Kötelező tüdőszűrések listája 2012


A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei által elrendelt kötelező tüdőszűrések listája 2012

Szerző: Szülők lapja
2012-07-24
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Miért fontos a tüdőszűrés?
A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szerint a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha a tárgyévet megelőző évben a tuberculosis incidencia (adott időtartam alatt újonnan keletkező esetek gyakorisága) értéke a területen meghaladta a 25 százezreléket.

Kiknek kötelező a vizsgálat?
Az elrendelt szűrővizsgálatokra azok a 30 évesnél idősebb lakosok kötelezhetők, akik a vizsgálatot elrendelő megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv területén huzamos jelleggel tartózkodnak.www.antsz.hu/hir1/kotelezo_tudoszuresek.html

Ki mentesülhet a vizsgálat alól?
A szűrővizsgálat alól mentesülnek azok a személyek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetoleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak. Az érintettek a szűrővizsgálat helyéről és időpontjáról névre szólóan kapnak értesítést.

Folyamatos frissítés az  ÁNTSZ oldalán


Borsod-Abaúj-Zemplén megye
A gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából Borsod-Abaúj-Zemplén megye TELJES közigazgatási területén, a huzamos jelleggel ott tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakos részére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a 2012. május 16-án kelt határozatában kötelező évenkénti egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendel el. A rendelkezés végrehajtásának elmulasztása miatt természetes személy esetén 500.000 forintig, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 1.000.000 forintig terjedő eljárási bírság szabható ki.

Csongrád megye
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének 2011. február 9-én kelt határozata alapján, kötelező tüdőszűrés elrendelésére került sor Pusztaszer, Ópusztaszer, Baks, valamint Kistelek településeket érintően.

Főváros, Pest megye
A Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2012. június 8-án kelt határozata értelmében kötelező tüdőszűrést rendelt el a fővárosi és megyei tisztifőorvos Budapest főváros területén, valamint Pilisvörösvár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Gyömrő, Maglód, Ecser, Mende, Nagytarcsa, Csömör, Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Ócsa, Halásztelek településeken élő, állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, illetve a fenti településeken huzamos jelleggel tartózkodó 30 éves és ennél idősebb lakosság körében. A határozat végrehajtásnak határideje 2012. július 1-től 2013. június 30-ig terjed.

Hajdú-Bihar megye
Az epidemiológiai adatok ismeretében az országos és a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatának megfelelően Hajdú-Bihar megye egész területén a megyei tisztifőorvos kötelező tüdőszűrést rendelt el, melyről 2012. május 17-én megküldte jelentését az OTH részére.  A kötelező tüdőszűrés mintegy 354 ezer, 30 éves és ennél idősebb lakost érint. A szűrővizsgálat alól mentesülnek azok a személyek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa a megye közigazgatási területén kötelező tüdőszűrő vizsgálatot rendelt el 2012. május 07 – 2013. május 07. között a megye területén élő 30 éves és annál idősebb lakosokat, illetve a huzamos jelleggel a megyében tartózkodó személyeket érintően.

A kötelező tüdőszűrő vizsgálatok elvégzésére az alábbi egészségügyi szolgáltatókat kötelezte területi ellátási kötelezettségüknek megfelelően:

-    Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdo Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit KFT (Fehérgyarmat),

-    Csenger Város Önkormányzata Népjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Központ (Csenger),

-    Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft (Mátészalka),

-    Felső-Szabolcsi Kórház (Kisvárda),

-    Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft (Nyíregyháza)


Forrás: Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei

 

Címkék: tüdőszűrés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Csecsemőoltások - BCG-oltás

A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

tovább a cikkre
A passzív dohányzás is nagyon veszélyes a babára!

A dohányos szülővel egy szobában alvó csecsemők hajának nikotintartalma háromszor magasabb, mint azoké a gyermekeké, akik külön szobában alszanak.

tovább a cikkre
Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! - Súlyos betegségeket okozhat a kisgyermek tüdejébe jutó füst

A passzív dohányzás rendkívül veszélyes lehet a gyermekekre. A bölcsőhaláltól az asztmáig, a figyelemzavartól a dadogásig számos problémát okozhat a gyermek egészségében.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Piros gyümölcstorta

Piros gyümölcstorta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Piskóta 6 db tojás 4 kanál liszt 6 kanál cukor 1 dl olaj fél csomag sütőpor vaníliáscukor, citrom reszelt héja Tetejére: magozott meggy, cseresznye zselatin gyümölcslé

Recept:

Az alaposan megmosott tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját elkeverjük a cukorral, olajjal, reszelt citromhéjjal. Apránként hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot. Egy margarinnal kiken(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Így segítheted a gyerek beszédfejlődését: 7 szuper játék a hangképzés, szókincs, memória fejlesztésére

vissza vissza