Kötelező tüdőszűrések listája 2012

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei által elrendelt kötelező tüdőszűrések listája 2012

Miért fontos a tüdőszűrés?
A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szerint a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha a tárgyévet megelőző évben a tuberculosis incidencia (adott időtartam alatt újonnan keletkező esetek gyakorisága) értéke a területen meghaladta a 25 százezreléket.

Kiknek kötelező a vizsgálat?
Az elrendelt szűrővizsgálatokra azok a 30 évesnél idősebb lakosok kötelezhetők, akik a vizsgálatot elrendelő megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv területén huzamos jelleggel tartózkodnak.www.antsz.hu/hir1/kotelezo_tudoszuresek.html

Ki mentesülhet a vizsgálat alól?
A szűrővizsgálat alól mentesülnek azok a személyek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetoleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak. Az érintettek a szűrővizsgálat helyéről és időpontjáról névre szólóan kapnak értesítést.

Folyamatos frissítés az  ÁNTSZ oldalán


Borsod-Abaúj-Zemplén megye
A gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából Borsod-Abaúj-Zemplén megye TELJES közigazgatási területén, a huzamos jelleggel ott tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakos részére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a 2012. május 16-án kelt határozatában kötelező évenkénti egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendel el. A rendelkezés végrehajtásának elmulasztása miatt természetes személy esetén 500.000 forintig, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 1.000.000 forintig terjedő eljárási bírság szabható ki.

Csongrád megye
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének 2011. február 9-én kelt határozata alapján, kötelező tüdőszűrés elrendelésére került sor Pusztaszer, Ópusztaszer, Baks, valamint Kistelek településeket érintően.

Főváros, Pest megye
A Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2012. június 8-án kelt határozata értelmében kötelező tüdőszűrést rendelt el a fővárosi és megyei tisztifőorvos Budapest főváros területén, valamint Pilisvörösvár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Gyömrő, Maglód, Ecser, Mende, Nagytarcsa, Csömör, Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Ócsa, Halásztelek településeken élő, állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, illetve a fenti településeken huzamos jelleggel tartózkodó 30 éves és ennél idősebb lakosság körében. A határozat végrehajtásnak határideje 2012. július 1-től 2013. június 30-ig terjed.

Hajdú-Bihar megye
Az epidemiológiai adatok ismeretében az országos és a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatának megfelelően Hajdú-Bihar megye egész területén a megyei tisztifőorvos kötelező tüdőszűrést rendelt el, melyről 2012. május 17-én megküldte jelentését az OTH részére.  A kötelező tüdőszűrés mintegy 354 ezer, 30 éves és ennél idősebb lakost érint. A szűrővizsgálat alól mentesülnek azok a személyek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa a megye közigazgatási területén kötelező tüdőszűrő vizsgálatot rendelt el 2012. május 07 – 2013. május 07. között a megye területén élő 30 éves és annál idősebb lakosokat, illetve a huzamos jelleggel a megyében tartózkodó személyeket érintően.

A kötelező tüdőszűrő vizsgálatok elvégzésére az alábbi egészségügyi szolgáltatókat kötelezte területi ellátási kötelezettségüknek megfelelően:

-    Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdo Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit KFT (Fehérgyarmat),

-    Csenger Város Önkormányzata Népjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Központ (Csenger),

-    Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft (Mátészalka),

-    Felső-Szabolcsi Kórház (Kisvárda),

-    Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft (Nyíregyháza)


Forrás: Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei

 


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2012.07.24