A bölcsőhalál, vagy hirtelen csecsemőhalál lehetséges oka és megelőzése

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


A bölcsőhalál, vagy hirtelen csecsemőhalál lehetséges oka és megelőzése Magyarországon is évente sok babát veszítenek el a szüleik hirtelen bölcsőhalál következtében. De vajon mi okozhatja a bölcsőhalált, vagy más néven hirtelen csecsemőhalált? Ausztrál kutatók újabb lehetséges okot találtak a szörnyű esemény hátterében. Magyarországon is évente sok babát veszítenek el a szüleik hirtelen bölcsőhalál következtében. De vajon mi okozhatja a bölcsőhalált, vagy más néven hirtelen csecsemőhalált? Ausztrál kutatók újabb lehetséges okot találtak a szörnyű esemény hátterében.

Mi az a hirtelen csecsemőhalál?
A SIDS egy igen rejtélyes jelenség: az egyébként egészséges csecsemőt minden előjel nélkül halva találják. A magyarázatok között számos tényező szerepel, például a háton való alvás drasztikusan csökkenti a kockázatot.



A baroreflex éretlensége okozhatja a bölcsőhalált?
A Monash Orvosi Kutatóintézet (Ausztrália) munkatársai megállapították, hogy a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázati tényezője a fejletlen immunrendszer, emiatt a csecsemőben zavart szenved a vérnyomás alvás alatti szabályozása.

Ausztrál kutatók 25, a 28. és 32. hét között világra jött koraszülött alvását tesztelték, az eredményeket 31 normál terminusú újszülötthöz hasonlították. Megállapították, hogy a szervezet vérnyomását szabályozó baroreflex nem elég érett a koraszülöttekben. Emiatt a baroreflex nem képes a hirtelen vérnyomásesés kompenzálására, ami fatális következményekkel jár.

A hirtelen csecsemőhalál megelőzése
Normális esetben a vérnyomás csökkenése a szívverés gyorsulását, és az erek szűkülését vonja maga után, ezzel szemben a szervezet az emelkedésre a szívfrekvencia csökkenésével, és az erek tágulásával reagál. Dr. Rosemary Horne és munkatársai szerint koraszülöttekben pontosan ez a szabályozás szenved zavart.

Sajnos a Pediatrics egyik számában megjelent tanulmány szerint az idegrendszer érési folyamatát nem lehet felgyorsítani, azonban a szülők számára mégis nyílik beavatkozási lehetőség a kockázat mérséklésére.

Az ajánlások szerint a csecsemőt
- kizárólag háton kell fektetni,
- szoptatni kell
- és nem szabad dohányfüstnek kitenni.
Továbbá vigyázni kell, hogy a csecsemő arcát alvás közben nehogy bármi (például takaró) befedje, és a párnák használatától is tartózkodni kell.

Mindemellett érdemes beszerezni egy légzésfigyelőt, mely azonnal jelzi a szülők felé, ha a kisbaba légzése kimarad.

Kapcsolódó cikkünk:
Bölcsőhalál megelőzése - Ezt érdemes tudnod szülőként »


Forrás: Pediatrics
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2013.07.17