Szexuális úton terjedő nőgyógyászati megbetegedések

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Melyek a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek? Hogyan kezelhetőek a fertőző nemi betegségek? Mik a Chlamydia, gonorrhea, trichomonas, herpesz tünetei? Prof. Dr. Takács Péter szülész-nőgyógyászt kérdeztük. - Melyek a leggyakrabban előforduló, szexuális úton terjedő megbetegedések?
- Az egyik leggyakrabban előforduló betegség a Chlamydia, amely sajnos az infertilitás, vagyis a meddőség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A Chlamydia egy intracelluláris patogén, amely abban különbözik a hagyományos baktériumoktól, hogy nem a sejtek közötti állományban tenyészik, hanem beépül magába a sejtbe. Ez az oka annak, hogy tenyésztése, kimutatása sokkal nehezebb, ezért általában a hüvelymintából vett váladék DNS-éből lehet egy speciális technikával kimutatni a fertőzést. A Chlamydia szűrése azért is kiemelt jelentőségű, mivel gyakran minimális tüneteket észlel a beteg, miközben fokozatos ütemben nemcsak a méhszáj, vagy a méhüreg gyulladása lép fel, hanem a petevezetőben is súlyos gyulladás alakulhat ki. A legtöbb külföldi nőgyógyásztársaság ezért is javasolja a szexuálisan aktív fiatal nők évenkénti Chlamydia szűrését, hiszen a panaszmentesség miatt könnyű továbbadni a szexuális partnernek a fertőzést. Sajnos hazánkban a külföldi tapasztalatokkal ellentétben a legtöbb orvos nem ajánlja fel a Chlamyida szűrést, hiszen egy viszonylag drága vizsgálat, pedig sokszor súlyos következmények válnának elkerülhetővé a szűrés által.

- Milyen következményei lehetnek a Chlamydia fertőzésnek?
- A Chlamydia következményei nagyon súlyos lehetnek, mivel a még egészen enyhe fokú petevezetékgyulladás is a petevezeték elzáródásához, vagyis meddőséghez vezethet. A Chlamydia emellett súlyosabb esetben súlyos kismedence gyulladást okozhat, ez az úgynevezett PID (Pelvic Inflammatory Disease), amelynek a tünetei közé tartozik a sárgás, gennyes jellegű folyás, alhasi fájdalmak, valamint a láz is. Ilyenkor a fertőzés következtében gennygócok alakulhatnak ki, illetve a petevezetékek és a petefészkek is súlyosan károsodhatnak. A Chlamyida fertőzés egy egyszerű méhszáj-kenetből kimutatható, és ahogy már említettem javasolt fiatal nőknél évente elvégezni, illetve olyan idősebb nőknél is ajánlott, akik rendszeresen váltanak partnert, vagy egyszerre több szexuális partnerük is van.

- Milyen más típusú szexuális úton terjedő fertőzések okoznak még ilyen súlyos tüneteket?
- A Gonorrhea, amely tüneteiben hasonlíthat a Clamydiához, és sajnos szintén súlyos fertőzéseket okozhat. Ez a fertőzés szintén sárgás folyással jár, és a következményei között akár a kismedencegyulladás is szerepelhet. Bár súlyos gyulladást nem okoz a HPV (Humán Papillomavírus), de azért is kiemelt jelentoségű, mivel a HPV bizonyos törzsei állnak a méhnyakrák kialakulásának hátterében. A leginkább alkalmas szűrési módszer a HPV és a méhnyakrák szűrésének kombinációja, mivel amennyiben a HPV virulens törzsei nincsenek jelen, akkor a méhnyakrák kialakulásának esélye is igen alacsony. A HPV is alapvetően szexuális úton terjedő fertőzés, de nem törvényszerű, hogy elkapjuk attól a partnertől, aki hordozza a betegséget. Több tényező is áll annak a hátterében, hogy megfertőződünk-e, vagy sem, például ennél a vírusnál mutatták ki, hogy nyáron a törzsek sokkal virulensebbek, mint télen. Ennek oka, hogy a napozásnak kitett bőr után létrejött szexuális együttlétet követően könnyebben fertozodnek meg az emberek, hiszen a napozást követő leégés – ahogy ezt már a gombás fertőzések esetében is említettük – gyengítheti az immunrendszert.

- Milyen módon kezelhetőek ezek a szexuális úton terjedő betegségek?
- A Chlamyida és Gonorrhea egyszeruen kezelhető antibiotikumokkal, a HPV kezelésére azonban sajnos nincs gyógyszer, a megelőzésére viszont van. Jelenleg kétféle vakcina is létezik, ezeket a szexuális élet megkezdése előtt szükséges beadni, hiszen ha már valaki szexuálisan aktívvá vált, akkor lehetséges, hogy a HPV-vel is megfertőződött, így a vakcina jelentősége lecsökken. Bár a vakcinák kettő, vagy négy törzs ellen adnak védettséget olyan is előfordulhat, hogy a páciens csak egy törzzsel van megfertőződve. Ilyen esetekben természetesen még érdemes beadni a vakcinát, hiszen ezáltal legalább a többi törzs ellen védelmet szerez.

- Szükséges-e szűrni a partnert?
- Az összes szexuális úton terjedő betegségnél a partner szűrésére és kezelésére is szükség van. A HPV az egyetlen kivétel, hiszen szerencsére nagyon ritkán okoz panaszokat férfiaknál, így őket akkor kell csak szűrni, ha nekik is vannak panaszaik. Ez a betegség felel nemcsak a méhnyakrák, hanem genitális területeken levő papillómák, szemölcsök kialakulásáért is, ezért ilyen jellegű panaszokat okozhat mindkét nemnél. Ezek gyógyszeres kezelése a lokális kemikáliákkal való szétroncsolás, vagy kimetszése válhat szükségessé.

- Milyen egyéb szexuális úton terjedő betegségek ismertek még a már említetteken kívül?
- A Trichomonas egy másik szexuális úton terjedő betegség, amelyet szintén antibiotikumokkal tudunk kezelni, ez a fertőzés zöldes folyást okozhat. A már említett betegségeken kívül érdemes még megemlíteni a szifiliszt, ami szerencsére már nem túl gyakran fordul elő, illetve meg kell említeni a Herpesz Szimplex Vírust (HSV) is. Ha valaki ez utóbbival megfertőződik, akkor a vírus sajnos már benne marad a szervezetében egész élete folyamán. A genitális herpeszt ugyanaz a vírus okozza, mint az ajkakon jelentkező herpeszt, annyi a különbség, hogy egy másik törzs fertőzi meg a hüvelyi területet. Primer, vagyis elsődleges fertőzés esetén súlyosak a panaszok, égető, fájdalmas érzés, valamint hólyagok jelennek meg, amelyek kifekélyesednek, és erős fájdalom társul hozzájuk. A herpesz újra és újra kiújulhat, hiszen a szervezet önmagába hordozza, de szerencsére a visszatérő infekciók általában már kevésbé okoznak panaszokat. A herpesz esetében szintén antivirális szerekkel lehet csökkenteni a tüneteket. Összességében nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés és a pontos kezelés jelentőségét, hiszen ezáltal kiküszöbölhetővé válnak a kellemetlen tünetek, vagy akár egy súlyosabb betegség kialakulása is.


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2013.07.29