Gyógyszerszedés terhesség és szoptatás alatt

Dr. Szabó Júlia

Betegségek

Dr. Szabó Júlia


A megfázás, nátha és elsősorban az influenza soha nem jön jókor, de terhesség és szoptatás alatt különösen nehezen viseli a kismamák, anyukák többsége. Nem csak azért, mert eleve (szülés után leginkább) gyengébbnek, fáradtabbnak, kimerültebbnek érezzük ilyenkor magunkat, hanem sajnos igencsak korlátozott azoknak a szereknek a tárháza, amelyeket bevethetünk a tünetek, mint például a hőemelkedés, láz, fájdalom (akár fej-, torok- vagy fülfájás), orrdugulás… enyhítésére.

Ma ezeket a szereket nézzük át:

1. Fájdalom- és lázcsillapítók
A paracetamol hatóanyagú készítményeket mind terhesség, mind szoptatás alatt szabad szedni. Legyen szó akár meghűléses megbetegedésről, akár fejfájásról. Viszont csak a kizárólag paracetamolt tartalamzó készítmények jöhetnek szóba, az olyan komplex készítmények, amelyben más hatóanyag is van a paracetamol mellett, mint például a Neo Citran, Coldrex, Rubophen Thermo… nem!
Ilyen készítmény a kék Panadol filmtabletta (A piros már nem, mert az koffeint is tartalmaz!), a Rubophen tabletta, a Mexalen tabletta, a Ben-U-Ron tabletta…
Adagolásuk: Egyszeri adagja 1-2 tabletta (500-1000mg), amely szükség esetén 4-6 óránként ismételhető. Napi maximum 8 tabletta vehető be. (4g)

2. Orrdugulás enyhítése
Az orrfolyás, orrdugulás ellen bevehetőek a tengeri sós orrsprayk, amelyek segítenek kitisztítani, nedvesen tartani az orrnyálkahártyát. (Sterimar, Aqua Maris, Free Nosal, Marimer...), de ha ez kevésnek bizonyul és nem szünteti meg az orrdugulást, akkor van a tengeri sós orrsprayknek egy másik, hipertóniás változata, amely hatásosabb lehet: Sterimar hypertonic oldatos orrspray. Eltávolítja a váladékot az orrnyálkahártyáról, tisztítja az orrot, természetes ozmotikus hatásának köszönhetően javítja a légzést, és megszünteti az orrdugulást. Ásványi sókat, tengeri nyomelemeket, rezet és mangánt tartalmaz, amelyek fertőtlenítő, antiallergén hatásúak.

Napjában többször is alkalmazhatóak, megkötés nélkül.

3. Torokfertőtlenítők
Gyógyszeres készítmények közül a Tantum Verde szopogatós tabletta, vagy öblögető oldat használható. A gyógyszer gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Alkalmazható a torok, a száj és a fogíny gyulladásos tüneteinek kezelésére és szájfertőtlenítésre.
Adagolása: Napi 3-4 x1 tabletta.

4. Köptetők, köhögés csillapítók
Akár száraz, akár hurutos köhögés alakul ki, egy homeopátiás gyógyszert ajánlanék, a Stodal szirupot. Alkalmazható száraz, ill. sok köpettel járó köhögés, ingerlő köhögés csillapítására, gége-, légcső- és hörghurut esetén.
Adagolása:  naponta 3-5 alkalommal 1 evőkanál szirup
Teában köptető, nyákoldó hatású a kerti kakukkfű; száraz köhögés csillapítására pedig a lándzsás útifű ajánlott.

5. Folyadékpótlás
Fontos a megfelelő folyadékpótlás. Lehetőleg mézes tea formájában, mivel a méz nem csak finom, hanem bevonja a gyulladt torkot, mérsékli a köhögési ingert és enyhe köptető hatású is (terhességi cukorbetegség esetén üresen vagy édesítővel!). Mivel a zöld és fekete teák koffeint tartalmaznak, ezért vagy gyümölcsteát, vagy gyógynövény teákat érdemes választani. Ezek közül is megfázás esetén ajánlott:
- csipkebogyó: igen magas a C-vitamin tartalmú gyógynövény. Viszont a készítésének 2 apró titka is van, amit sajnos sokan nem tudnak, így elbomlik maga a lényeg, a C-vitamin.
A csipkebogyó teát nem szabad forrásban lévő, vagy akár meleg vízben főzni; maximum langyos, vagy hideg vízben kell áztatni, és ami még nagyon fontos: nem szabad fém eszközt használni a készítésekor!
- hársfavirág: köhögéscsillapító, torokgyulladást csökkentő hatású

6. C-vitamin
Segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében. Ezért is van kulcsszerepe a meghűléses betegségek megelőzésében és kezelésében.
Adagolása: Napi 500mg maximum 1000mg

7. Homeopátiás készítmények
A homeopátiás szerek terhesség és szoptatás során is biztonsággal alkalmazhatóak. A homeopátiás gyógyszerek a szervezet öngyógyító törekvésének serkentésére hatnak.
Megfázásnál komplex készítményekből az Oscillococcinum pelletet érdemes használni. Már a világ több mint 50 országában szedik a megfázásra, az influenzás tünetek megelőzésére és a betegség minden szakaszának gyógyítására. A klinikai vizsgálatok tapasztalatai szerint enyhíti az influenzás tüneteket.
Téli időszakban heti 1x-i adagolással megelőzésként is lehet használni.
Amiről még érdemes tudni, az a Homeovox bukkális tabletta, amely kiváló hatású a hang eltompulása, rekedtség, továbbá száraz köhögés, gégegyulladás esetén.

És ami a legfontosabb: ágynyugalom és sok-sok pihenés! (Persze gyerek mellett nehezen kivitelezhető, de ilyenkor vessük be a nagymamákat!)




Dr. Szabó Júlia

Betegségek

Dr. Szabó Júlia


2013.03.20