Áprilistól új gyermeksebészeti ügyeleti rend lesz a fővárosban

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Április elsejével megszűnik a gyermeksebészeti ügyelet a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai telephelyén, ezért Budapest és Pest megye sürgősségi ellátásában átalakul a közép-magyarországi nagytérségi ügyeleti rend. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel azt közölte: az ügyeleti rend változása áprilistól a gyermeksebészeti, a gyermektraumatológiai és gyermek-polineuro-traumatológiai ellátást érinti.

Költözik a sebészet   
Kifejtették: a budapesti Heim Pál Gyermekkórház menedzsmentje a biztonságos gyermeksebészeti ügyeleti feladatok ellátása, a szakorvosok átgondolt munkabeosztása érdekében úgy döntött, hogy a Madarász utcai telephelyen működő sebészeti osztályt az Üllői úti telephelyre integrálja. Az átköltözés tervezett határideje március 31. A Madarász utcai telephelyen viszont a sebészeti ambulanciát továbbra is folyamatosan működtetni kívánják.

Új ügyeleti rend   
Az új ügyeleti rendet konszenzussal fogadták el az ÁNTSZ Sürgősségi Betegellátási Koordinációs Osztálya és az ügyeletben részt vevő szakmai osztályok vezetői.
Az ÁNTSZ szerint az új ügyeleti rend életbelépésével "áttekinthetőbbé és biztonságosabbá válik a gyermekek sebészeti, baleseti sebészeti ellátása". Előnye továbbá, hogy az az új betegútrendszerhez igazodik, "vagyis sokkal nagyobb valószínűséggel kell oda menni ügyeletben, ahová a szokásos hétköznapi ellátás során is tartozik a beteg" - hangsúlyozták.

Cél a jobb ellátás   
Nagy Anikó, a kórház főigazgatója január végén beszélt arról az MTI-nek: az intézmény vezetése azon dolgozik, hogy racionalizálja és minőségileg javítsa mind a Heim Pál, mind a Madarász utcai gyermekkórház ellátását.
Az intézményvezető kiemelte, hogy a gyermeksebészet és a gyermektraumatológia is hiányszakma, így kevés a szakember, hosszú a betegek várakozási ideje. Közölte, a Madarász utcai kórház teljes megújításán dolgoznak, mert az a céljuk, hogy a legjobb ellátást kapják a gyermekek. Hasonló módon az ügyeletek centralizálásával is azt szeretnék elérni, hogy a fővárosban kevesebb helyen, de jobb ellátást kapjanak a gyerekek - tette hozzá a főigazgató.

Forrás: mti

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2013.03.12