Naptej teszt: az olcsóbb naptejek jobbak!

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


A német Teszt Magazin bevizsgáltatta a naptejeket. A tesztelés eredménye igen meglepő, az olcsóbb naptejek jobbnak bizonyultak, mint márkás, drágább társaik. Nézd meg, hogy melyik fényvédők a legbiztonságosabbak! Mit mutat a faktorszám a naptejen?
Mindegy, hogy naptejet, napozó krémet, vagy sprayt használunk, mindegyikkel az a célunk, hogy megvédjük bőrünket a nap káros sugaraitól. Minél magasabb faktorszámút választunk, annál nagyobb védelmet ígérnek a termékek. (A faktorszám azt mutatja meg, hogy hányszoros a bőr védelme. 30 faktoros termék használatával pl 30-szor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon - anélkül, hogy leégnénk -, mint a termék használata nélkül.) Azt szeretnénk elérni, hogy minél kisebbre csökkentsük a leégés, az allergia vagy a bőrrák kockázatát. E célból  többször is be kell kennünk magunkat, amikor napon tartózkodunk. Mivel a napvédő termékek igen drágák, ezért a gyakori kenegetés sokba kerül. Vagy mégsem?

Mit és mennyit használjunk? - német bőrgyógyászok tanácsa
A bőrgyógyászok a Közép-Európában élők számára minimum 30 faktoros készítményt ajánlanak, különösen nyár elején, a napozás kezdetén. A faktorszám önmagában nem elég, a mennyiségre is figyelni kell, hogy valóban megfelelően védjük a bőrünket. Egy felnőttre 3 evőkanálnyi fényvédő készítményt szükséges rákenni. Ha többször is bekenjük magunkat egy nap - hogy hatásosan védjük a bőrünket -, akkor rendkívül gyorsan kiürülnek a flakonok, nagyon gyorsan elfogynak a termékek. Ez pedig azt jelenti, hogy rengeteg pénzt el kell költenünk, ha jól akarunk vigyázni a bőrünkre.

Meglepő eredmény, az olcsóbb naptej a jobb!
Jó hír: A német test.de oldal felmérései szerint nincs szükség drága kencékre a megfelelő napvédelem eléréséhez. Egy jó fényvédő készítmény véd az UVA, UVB sugarak ellen, lehetőleg vízálló és bőrpuhító. A vizsgálatok szerint mindezt az olcsó termékek is tudják. A hat legjobb termék diszkontáruházakban, vagy az ismert drogériákban kapható! Különösen olcsó a Lidl-ben kapható Cien, vagy a Müller Lavozon nevű készítménye (100 ml kevesebb mint 2 euróba kerül). Kb tízszer ennyibe kerül a Lancaster napolaj, ami a teszten vizsgált termékek közül a legdrágább volt, de legalább jó minősítést szerzett. A többi drága termékről még ezt sem lehet elmondani.

Naptejjel is lehet barnulni!
A készítményeket aszerint tesztelték, hogy mennyire védenek a bőrrákot okozó UVA és a bőröregedést gyorsító UVB sugarak ellen. Két terméket kivéve (Solar Adance és a Body Mist Avon), mindegyik megfelelt az elvárásoknak. A 30-50 faktoros termékek, legyenek azok krémek, olajok vagy sprayk, valóban magas védelmet nyújtanak, a sugárzás mintegy 95%-át kiszűrik. Ráadásul az a félelem is alaptalan, hogy használatukkal nem lehet lebarnulni! Lehet, csak lassabban! Akik magas faktorszámú napozót használnak, azok is elérhetik, hogy barnák legyenek, csak egy kicsit továbbtart a folyamat. Jó hír viszont, hogy így a bőrünk színe is tovább bírja majd!
Nincs mindenkinek szüksége ilyen magas faktorszámú termékre. Akinek már van egy kis alapszíne, már barnult valamennyit, kevésbé érzékeny a bőre, az már nyugodtan válthat kisebb faktorszámú készítményre.

Naptej, napolaj, vagy napozó krém? Melyiket válasszuk?
Naptej, napolaj, napozó krém, vagy spray? Mindegy. Lényeges tulajdonságaik nem különböznek. A napvédő termékek azon kevesek közé tartoznak, amiknek hatékonysága egyértelműen kimutatható, azonban önmagukban a készítmények sem nyújtanak kielégítő védelmet! A legmelegebb időben (dél körül) egyáltalán ne tartókodjunk a napon, máskor is gyakran vonuljunk árnyékba! Használjunk megfelelő - vékony textil - ruházatot is (különösen a világos bőrűek)!

Marketing-fogások a flakonokon
Hangzatos, "tudományos" feliratokkal akarják jobban eladhatóvá tenni a termékeket a gyártók. Ne dőljünk be nekik!

Bőrgyógyászatilag tesztelt: ez alapelvárás egy bőrvédő készítménnyel szemben, minden magára valamit is adó gyártó elvégezteti a bőrgyógyászati tesztet. Más kérdés, hogy az eredményekről nem szokták tájékoztatni a nyilvánosságot.
DNS-, vagy sejtvédelem: helyes használat mellett minden fényvédőszer védi a sejteket. Bár azt állítják, hogy ezt növényi kivonatokkal fokozzák, nem állnak rendelkezésre olyan tanulmányok, amelyek bizonyítanák ezt a hatást.
Paraffinmentes: A paraffin egy kőolajszármazék. Bőrpuhító hatása van. Olcsón előállítható jó minőségű, tartós termék, amely védi a bőrt a vízveszteségtől. Ne okoz allergiát, vagy pattanást. A natúrkozmetikumok gyártói szerint akadályozza a bőrlégzést, ezért használata káros. A bőrgyógyászok, és hagyományos kozmetikumok gyártói, valamint kozmetikai vegyészek szerint a paraffinnak semmilyen káros hatása nincs a bőrre.
Parabénmentes: Ez egy tartósítószer, amit a kozmetikumok nagyon nagy részénél használnak. Jól tolerálja a bőrünk.

A naptejek tesztelésének eredménye
A termékek vizsgálata során figyelembe vették az UVA, UVB-védelmet, ellenőrizték a vízállóságot, figyelték a hatásfokot, az eltávolíthatóságot.
Meglepő, de az első négy helyen négy saját márkás termék végzett. A nagy, neves márkák csak ezek után következnek a sorban.
(A teszten 20 terméket vizsgáltak, mi csak a Magyarországon is kaphatókat mutatjuk be)

Sundance Transparentes Sonnenspray - DM 30 faktor 200ml 1599 Ft
Cien Sonnenmilch Classic - Lidl 30 faktor 250ml - 1399 Ft
Lavozon Sonnen Milch - Müller 30 faktor 200ml - 1090 Ft
Sun Ozon Sonnenlotion Soft and Light - Rossman 30 faktor 200ml - 1499 Ft
Biotherm Lait Solaire 30 faktor 200ml - 5890 Ft
Nivea Sun Light Feeling Sun Lotion 30 faktor 200ml - 3270 Ft
Nivea Sun Protect and Bronze Sun Lotion 30 faktor 200ml - 3690 Ft
Garnier Ambre Solaire Sonnen Öl 30 faktor 150 ml - 2390 Ft
Lancaster Sun Beauty Satin Sheen oil 30 faktor 150 ml - 8-9000 Ft
Vichy Sonnenschutz Milch KIELÉGÍTŐ 30 faktor 300 ml - 4360 Ft
Annamarie Börlind Sun Care Sonnen-milch KIELÉGÍTŐ 30 faktor 125ml - 5000 Ft
La Roche Posay Anthelios Milch KIELÉGÍTŐ 30 faktor 50ml - 4590 Ft
Alverde Sonnenmilch Schisandra - DM KIELÉGÍTŐ 30 faktor 200 ml - 1599 Ft
A New Solar Advance Sunscreen Body Mist - Avon NEM MEGFELELT n.a.
Eco Sonnencreme mit Sanddorn und Olive NEM MEGFELELT 30 faktor 75ml - 4900 Ft


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2013.05.16