Antibiotikum gyerekeknek: Veszélyes-e a sok antibiotikum gyermekkorban? Hogyan kell szedni az antibiotikumot?

Dr. Szabó Júlia

Gyerekbetegségek

Dr. Szabó Júlia


Antibiotikum gyerekeknek: Veszélyes-e a sok antibiotikum gyermekkorban? Hogyan kell szedni az antibiotikumot? Milyen veszélyei vannak gyermekkorban az antibiotikum szedésének? Milyen esetben indokolt az antibiotikum szedése? Hogyan kell szedni az antibiotikumokat? Milyen mellékhatásai lehetnek az antibiotikum szedésének? Amit az antibiotikumokról a legfontosabb tudni, hogy csak és kizárólag baktériumok ellen hatásosak, vírusok ellen nem! Sajnos mind gyermek-, mind felnőttkorban sok esetben indokolatlan az alkalmazásuk, mivel a betegség hátterében nem baktérium okozta fertőzés áll, hanem vírus - ilyen például az influenza, a herpesz, a mumpsz, a bárányhimlő vagy vírusos gyomor- és bélhurut.

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek is, mikor - például influenza esetében (amelyet vírus okoz) - , bakteriális felülfertőződés alakul ki, így szükségessé válik az antibiotikum adása.

Milyen veszélyei vannak az antibiotikumok szedésének?
Gyermekeknél leggyakrabban a hasmenéssel találkozik a szülő. Ennek oka az, hogy az antibiotikumok nem válogatnak, vagyis nem csak a káros baktériumokat pusztítják el, hanem a bélrendszerben található hasznos baktériumokat is - felborítva ezzel a bélflóra kényes gomba-baktérium egyensúlyát. A gombák túlsúlya pedig hasmenést okoz.

Szerencsére egyre többen tudnak - vagy a reklámokból, az orvostól, vagy a gyógyszerészüktől - a bélflóra helyreállító pro-és prebiotikumokról. Így az antibiotikum-terápiával egy időben elkezdett bélflóra helyreállító készítmények szedése megelőzheti ezt a problémát.

Lányok esetében felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya is, az antibiotikum-kúra mellékhatásaként sajnos kialakulhat gombás fertőzés.



Rezisztencia is kialakulhat
A másik nagyon veszélyes dolog, a baktériumok antibiotikumok ellen kialakuló rezisztenciája. Ez nem annyira kézzelfogható dolog a szülőknek, mint a hasmenés, de hosszú távon sokkal veszélyesebb, mivel olyan baktériumtörzsek alakulhatnak ki, amelyek ellen nem használnak a meglévő antibiotikumok. Ezért is van, hogy sok esetben egy antibiotikum-kúra nem is elég. Másik - vagy akár harmadik - fajtát ír fel az orvos és csak úgy sikerül meggyógyulnia a betegnek.

Ezt egyrészt az indokolatlan, másrészt a nem megfelelő antibiotikum használat okozza. Sok esetben a gyógyszert nem szedik az orvos által előírt adagokban vagy ideig, aminek súlyos következményei lettek napjainkra.

Ahogy az ÁNTSZ 2015 novemberi közleménye figyelmeztet, jelenleg olyan szuperbaktériumok fenyegetik az emberek egészségét, amelyekre nincs vagy alig akad gyógyszer. Ezek a baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak és ellehetetleníthetnek olyan fontos orvosi beavatkozásokat, mint például a rákos betegek kezelése vagy a szervátültetések. Sőt könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer.

Az úgynevezett antibiotikum-rezisztencia ellen a lakosság is sokat tehet, azzal, hogy felelősségteljesen alkalmazza az antibiotikumokat, pontosan betartva az orvos utasítását - tette hozzá az ÁNTSZ.

Az előírt adagot és az előírt módon kell beszedni az antibiotikumokból!
Sajnos nem egy esetben találkoztam olyan szülővel, aki túl soknak tartotta a napi kétszeri-háromszori adagolást, önhatalmúlag csökkentette az adagot és büszkén mesélte, hogy így is meggyógyult a gyerek.

Ahhoz, hogy az antibiotikum kifejtse hatását és teljesen el tudja pusztítani a szervezetben lévő baktériumokat, folyamatosan megfelelő szinten jelen kell lennie. Viszont, ha az előírt napi 3x1 helyett, csak 2x1-et kap a beteg, a gyógyszer nem tudja elérni a szükséges koncentrációt, így a felépülés után a szervezetben maradhatnak „túlélő” baktériumok, amelyek megtanulnak ellenállni az adott antibiotikumnak - ezekből lesznek aztán a szuperbaktériumok.

Ugyanez lehet a végeredménye, ha hamarabb befejezik az antibiotikum-kúrát. Jobban van a gyerek, nincs már láza, úgy gondolja a szülő, nem terheli tovább a kicsi szervezetét, de ezzel sajnos csak rezisztens baktériumtörzsek kifejlődésére adnak lehetőséget.

Minden esetben be kell szedni az előírt mennyiséget az orvos által előírt adagokban, ha gyógyultnak tűnik is a gyermek!

Az antibiotikum-szedés aranyszabályai:
1. csak akkor szedjünk vagy szedessünk a gyerekkel antibiotikumot, ha azt orvos írta fel
2. mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat
3. soha ne tegyük félre vagy adjuk oda másnak a számunkra felírt antibiotikumokat
4. a megmaradt antibiotikumot soha ne szedjük be legközelebb - ezt veszélyes hulladékként adjuk le a legközelebbi patikában vagy egyéb erre alkalmas helyen
Még több infót találsz az antibiotikumról korábbi cikkünkben »


Szerző: Dr. Szabó Júlia gyógyszerész
Egyéb forrás: MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció)


Dr. Szabó Júlia

Gyerekbetegségek

Dr. Szabó Júlia


2015.11.18