Főoldal > Cikkek > Betegségek > Allergia kezelése homeopátiával - Szülők Lapja

Allergia kezelése homeopátiával

Szülőklapja képMilyen allergiás tünetekre melyik homeopátiás szert ajánlja a szakember? Hogyan kezelhető az allergia és a szénanátha homeopátiával?

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
2013-07-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Torkos Ágnes
Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Szezonális nátha, szénanátha, rhinitis allergica, pollenallergia stb. kifejezésekkel illetik a kórképet, mely általában kora tavasztól késő őszig jelentkezik.  Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, torokkaparás, szájpadviszketés, kötőhártya belövelltség, könnyezés, vagy ezen tünetek közül valamelyik jellemzik, egyéntől függően, változó intenzitással.

Allergiás betegségek
A leggyakoribb és sokak által ismert kiváltó tényezők a különböző növények pollenjei. A tünetek az adott pollen jelenlétének idejében jelentkeznek, majd a pollen emisszió lezajlása után a tünetek megszűnnek. Sajnos a betegek jó része nem egy, hanem többféle pollenre allergiás, ezért a tünetek összefolyhatnak, elhúzódhatnak, de a téli időszakban sosem jelentkeznek. Vannak, akiknél a panaszok hátterében nem pollen, hanem penészgombákra való érzékenység áll. Ezek a gombák a nedves talajon, a füves területeken, erdőkben vannak jelen, tehát a tünetek ezeken a helyeken, kirándulások során erősödhetnek fel.

Az allergiás betegségek kezelése
Az allergiás betegségeknél a terápiában jelentősnek tartják az allergén elkerülését, ami a szénanátha esetén tulajdonképpen lehetetlen, esetleg az expozíció ideje vagy a bejutó pollen mennyisége csökkenthető azzal, hogy minél kevesebbet tartózkodik az egyén a természetben, a friss levegőn. A terápiában, a klasszikus orvoslásban az allergiaellenes (antihisztamin- vagy szteroid-tartalmú) gyógyszerek szájon át, illetve orrcsepp és szemcsepp formájában történő bejuttatása a választott kezelési gyakorlat, illetve az orrdugulás csökkentésére különböző nyálkahártya duzzanat csökkentő orrcseppek adhatók, melyek adása elviekben 1 hétnél tovább nem javasolt. Sajnos ezek a betegek szinte függővé válnak és nem tudják abbahagyni az orrcsepp vagy spray adását, amíg a tünetek fennállnak. Ezen terápiák is egyre tökéletesednek, a mellékhatásokat igyekeznek minél inkább kiküszöbölni, de az egyéni érzékenység és reakció mindenkinél más. Sokszor ezen szerek adása mellett is igen kifejezettek a tünetek, a betegnek sok kellemetlenséget okozva. Gyermekeknél és terheseknél különösen figyelni kell a beadott gyógyszerekre, ezért nagyon jó terápiás lehetőség a homeopátia, ahol kedvező tünetcsökkentés érhető el anélkül, hogy mellékhatástól kellene tartani, vagy a szervezetet megterhelnénk vegyi anyagokkal.

A tünetek alapján csoportosítva, a leggyakrabban alkalmazott szereket ismertetem az alábbiakban:

Fő panasz a tüsszentés:
Nux vomica: a betegnél ébredéskor, erős illatokra, illetve hirtelen hőmérsékletcsökkenésre jelentkeznek a sorozatos tüsszentések. Főleg éjjel orrdugulás és száraz orrnyálkahártya érzet kíséri.

Allium cepa: nappali tüsszentés sorozatosan, bőséges vizes orrfolyás, mely kicsípi az orr alatti területet, és nem maró könnyezés jellemző általában. A tünetek hűvös levegőre enyhülnek.

Arundo donax: gyakori nappali tüsszentések, bő vizes orrfolyás jellemzőek, emellett a hallójárat, szájpad és orrcimpák viszketése.
Sabadilla: görcsös tüsszentések főleg napközben, vizes orrfolyás, mely nem maró, de kifejezett az orrdugulás és a lágyszájpad viszketése. Igen érzékeny az illatokra, szagokra, ezek tüsszögéses rohamot indíthatnak el.

Az orrfolyás a vezető tünet:
Allium cepa: bő vizes orrfolyás, mely gyakran felmarja az orrjáratok környékét. Sokszor köhögés is jelentkezik, mely rekedt, fájdalmas lehet.

Arsenicum album: vizes, nem túl bőséges a nátha, mely igen égető, hamar kimarja az orr alatti bőrt. Gyakran maró könnyezés is kíséri. A tünetek, meleg hatására enyhülnek. Erősen érzékeny egyéneknél nehézlégzés, köhögés is jelentkezhet.

Kálium iodatum: Bő vizes, szinte folyamatos orrváladékozás, az orrgyöknél jelentkező kifejezett dugulásérzéssel, szagláscsökkenéssel, homloktáji fejfájással.

Euphrasia officinalis: bőséges vízszerű, de nem maró orrfolyás. Főleg akkor jön szóba, ha kifejezett szemtünetek is jelentkeznek, szúró szemfájdalommal, viszketéssel, maró bőséges könnyezéssel, kötőhártya-gyulladással.

Ambrosia artemisoefolia: áttetsző, bő orrfolyás, sok nappali tüsszögés mellett itt is az erős szemhéjviszketés és  könnyezés jellemző.

Fő tünet az orrdugulás:
Apis  mellifica: Kevés orrváladék mellett jelentős orrdugulás, arcüregtáji fájdalom is jelentkezhet. Kísérheti égő könnyezés és a szemhéjak duzzanata. Javul hideg borogatásra, romlik a meleg minden formájára.

Nux vomica: az orrdugulás csak éjjel jelentkezik, reggel sorozatos tüsszögések követik, mely után a dugulásérzet többnyire megszűnik. Melegre rosszabbodik.
Ammónium muriaticum: erős orrdugulás-érzet, nappali maró orrfolyás, szaglásvesztés a fő jellegzetességek.

Pulsatilla: az orrdugulás zárt meleg helyen és éjjel a legkifejezettebb, szabad levegőn csökken. A beteg szája kiszárad, szag- és ízérzékelése romlik. Lefekvéskor száraz, napközben kissé hurutos köhögés gyakori kísérője. A váladék lehet kissé sűrűbb, sárgás színű.

Szemviszketés a fő tünet:
Euphrasia officinalis: szúró fajdalommal járó bő maró könnyezés, fényérzékenység.

Apis mellifica: Szemhéjduzzanat égő érzéssel járó könnyezéssel, a hideg esik rá jól. Erős orrdugulás kíséri.

Pulsatilla vulgaris: Viszketés, égő érzés a szemhéjnál, a kötőhártya belövellté válik, és sárgás váladék jelenhet meg. Éjjeli orrdugulás, nem maró, sárgás orrfolyás és nappali hurutos köhögés kíséri.

Helyi viszketések:
Arundo donax: kifejezett a hallójárat viszketése, napközbeni görcsös tüsszentésekkel.

Sabadilla: a lágyszájpad viszket kifejezetten, a beteg a nyelvével dörzsölgeti


Szerek a hatásmechanizmus és a kiváltó tényező alapján:
Mivel az allergiás mechanizmus kialakulásában a histamin felszabadulás a tünetek jó részéért felelős, ezért szinte minden esetben adandó Histaminum általában 15 CH naponta 2 vagy 3 alkalommal a tünetek súlyosságától függően. Hasonló hatású a Poumon Histaminae 15 CH, amellyel még erőteljesebb eredményt érhetünk el, ha köhögés, nehézlégzés is szerepel a panaszok között. Adagolása az előzőhöz hasonló.

Deszenzibilizáló terápia:
Pollens: 8 féle pollenből készült szer, melyet megelőzésre a téli időszakban is lehet szedni, vagy a tünetek kialakulása idején.

Ambrosia: parlagfűből készült szer, hasonlóan megelőzésre vagy már a meglévő tünetek kezelésében is hasznos


Megelőzés általában a tünetek megjelenése előtt 2-3 hónappal:
Pollens: 30 CH heti 3X5 golyó és Histaminum 30 CH heti 3X5 golyó vagy:
Ambrózia: 30 CH heti 3X5 golyó és Histaminum 30 CH heti 3X5 golyó

A tünetek időszakában
Histaminum: 15 CH napi 1-3X 5 golyó és Ambrosia 15CH, vagy Pollens 15 CH 3x5 golyó NAPONTA a tünetek súlyosságától függően.
Emellé kiegészítésként jönnek a tüneti szerek attól függően, mi a legproblémásabb (pl: szájpadviszketés és reggeli tüsszögési roham éjjeli orrdugulással, akkor Sabadilla 9 CH 3X5golyó és Nux vomica 9 CH 2X5 golyó naponta adandó).

Alkati szer igen fontos része a terápiának, ezt mindenképpen homeopátiás orvos állapítsa meg, és ezzel nem csak az allergia, hanem egyéb szervezeti jelzések, panaszok, tünetek is sikeresen kezelhetőek.


Kép: Freedigitalphotos.net

Címkék: allergia, szénanátha, allergiás tünetek, homeopátiás szerek, allergiás betegségek, tüsszentés, orrdugulás, szemviszketés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

A szénanátha - az allergia okai, tünetei és kezelése
A szénanátha - az allergia okai, tünetei és kezelése

A szénanátha okai és tünetei. Hogyan előzhetjük meg, illetve hogyan kezeljük a szénanáthát? Dr. Szabolcs Andrea összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az allergiáról.

tovább a cikkre
Pollenallergiások figyelmébe: a meleg hatására feléledt a természet!
Pollenallergiások figyelmébe: a meleg hatására feléledt a természet!

Kezdődik a tavaszi csúcsidőszak
Már most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, néhány héten belül pedig elindul a nyír, a gyertyán, a tölgy, a fenyőfélék, a bükk, a dió és a platán pollenszórása is. Áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora lesz jelen egyszerre a levegőben.

tovább a cikkre
Tüsszög a gyermek – nátha, vagy allergia?
Tüsszög a gyermek – nátha, vagy allergia?

Igaz, hogy a tavaszt részben sokszínűsége miatt szeretjük annyira, a vérvörös szem és orr azonban nem tartozik a legnépszerűbb jelenségek közé. A tavasz gyakran orrfolyással, tüsszögéssel és köhögéssel köszönt be, de a szülők gyakran nem tudják eldönteni, hogy gyermekük megfázott, vagy allergiás.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Torkos Ágnes - Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Omlett

Omlett

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db tojás 80 gr reszelt sajt 30 gr vaj, vagy olaj

Recept:

A tojásokat felverjük, a reszelt sajt felét belekeverjük. Az így kapott masszából két lapot sütünk. Csak az egyik oldalát sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és egymásra hajtjuk.
Ízesíthető sóskával, spenóttal, reszelt sárgarép&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza