Ezért kell ősztől D-vitamint adni a gyerekeknek!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Az ősz utolsó napfényes időszaka hagyományosan a vénasszonyok nyara: ilyenkor érik a gyerekeket az utolsó D-vitamint termelő napsugarak. Az ezt követő hideg és borús idő beköszöntével mindenképpen gondoskodni kell a kieső "napfényvitamin" folyamatos pótlásáról, ami segíthet számos súlyos betegség megelőzésében.

Őszre a gyerekek szervezetéből kiürül a D-vitamin
Megfelelő D-vitamin szinttel, nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza megbetegedés, és a csontok is jobban erősödnek, hiszen a csontokat építő kalcium felszívódásához szintén D-vitaminra van szükség. Az ősz beköszöntével egyre kevesebb napfény éri a gyermekek szervezetét, ami pedig a D-vitamin termelés egyik fő forrása. Ráadásul kevesen tudják, hogy a naptejek, amelyekkel nyáron gondosan kenjük gyermekünket, a D-vitamint is megszűrik, és jóval kisebb mértékben engedik csak a szervezetbe.

Mindezek miatt őszre a gyerekek szervezetéből kiürül a D-vitamin, amelynek folyamatos pótlása kiemelten fontos a gyermekek számára, hiszen fontos szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében. Hiánya számtalan súlyos betegség kialakulásához vezethet, mint például a daganatos megbetegedések, vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség. 

A gyerekek a szükséges D-vitamin 2-4 százalékához jutnak hozzá az őszi-téli időszakban
Egy, a napokban közölt országos felmérés szerint tízből kilenc felnőtt D-vitamin hiányos a tél végére. A gyermekek esetében sem jobb a helyzet, sőt. A kisebbek az őszi-téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá.*

Dr. Szabó András professzor, a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója kiemelte: "a D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin-hiány jóval gyakoribb az átlagosnál". 

Fontos tudni, hogy magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya D-vitamin-szintjével arányos. Az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, ezért különösen fontos a csecsemőknél a D-vitamin-pótlás.

D-vitamin hiány megelőzésére javasolt D-3 vitamin dózisok:

Ezért kell ősztől D-vitamint adni a gyerekeknek!

Hogyan pótolható a D-vitamin
Az őszi-téli időszakban többféle megoldás létezik a megfelelő D-vitamin-szint fenntartására: például étkezés útján pótolható a napfény csökkenésével "kieső" D-vitamin egy része, de nem a teljes ajánlott napi szükséglet.

A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin források, de ezekből jelentős mennyiséget - másfél kilogramm májat, fél kiló vadlazacot, vagy 16-18 tojást - kellene naponta fogyasztania a felnőtteknek, hogy elérjék a szükséges szintet. Ugyanakkor a tejben - a köztudattal ellentétben - minimális a D-vitamin tartalom. Bár gyermekek esetében kisebb mennyiség is elégséges, így is aránytalanul nagy adagot kellene fogyasztani nap, mint nap ezekből az ételekből az ideális D-vitamin szint eléréséhez (gyakorlatilag minden étkezéshez májat, vagy napi 3-4 tojást).

A gyermekek a felnőttek számára felsorolt élelmiszereknél sokszor szívesebben fogyasztják a D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, gyümölcsleveket, joghurtokat. A fentieken kívül bizonyos tápszerek, babapépek, 1 éves kor felett pedig a junior gyerekitalok biztosítják a csecsemők, kisgyermekek számára a D-vitamin forrást.

* Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága és Nutricomp Bt. kisgyermek tápanyagbeviteli országos reprezentatív kutatás, 2010 

Fotó: Freedigitalphotos.net


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2013.10.31